Oavgjort mellan Rosenqvist och Sundahl i finalkvalet på Mantorp Park

01 oktober 2021, 18:28

Det blev oavgjort i Smålandsderbyt i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park under fredagen. Värnamosonen, Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist och fyrfaldige Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl från Växjö var snabbast i var sin kvalomgång och delar därmed första startled i lördagens båda race. – Lukas laddade hårt, han är grymt snabb, konstaterade Rosenqvist, som är gästförare i säsongsfinalen i Östergötland.

Det gick undan när kvalet till Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Mantorp Park fredag eftermiddag. I Q1, kvalet till lördagens inledande race, noterade Felix Rosenqvist tiden 1.16,279 och tog pole position med mer än tre tiondelars marginal till Sundahl.
I Q2 kontrade Sundahl och såg därmed till att han står i första startruta i säsongens sista race.
– Jag gjorde lite för många misstag i Q1, men var ändå ganska nöjd eftersom jag bara hade Felix före mig. I Q2 tänkte jag att nu jäklar, säger Sundahl, gör en konstpaus och tillägger med ett leende:
– Och vilket jäkla varv det blev!
Med 1.15,593 var han två tiondelar före Rosenqvist.
– Det var ett varv i nivå med mitt kvalvarv i Karlskoga förra året. De kommer då och då, en gång om året ungefär, säger Sundahl som tack vara topptiden i Q2 vann Mobil 1 Pole Award för sjätte gången den här säsongen.
Felix Rosenqvist, som avslutade Indycar-säsongen i USA förra helgen, var nöjd med sin prestation i kvalet.
– Bra med första startled i båda racen, sa han och såg fram emot lördagens båda heat, hans sista för året.
– Att köra Porsche Carrera Cup Scandinavia känns som ett bra sätt att avsluta säsongen på.

Bra läge för Hellsten
Bakom Rosenqvist och Sundahl svarade tabelltrean Edvin Hellsten för en stark kvalinsats med en tredje- och fjärdeplats. Därmed skaffade sig göteborgaren ett bra utgångsläge i bronsduellen mot Emil Persson. Värmlänningen fick nämligen nöja sig med sjunde och åttonde plats och har en tuff lördagsuppgift framför sig.

Mycket drama
Hugo Andersson (fyra och sexa) och comebackande Pontus Fredricsson (femma och trea) visade också klass i kvalet, men frågan är ändå om inte mästerskapstvåan Hampus Ericsson, och hans team Fragus Motorsport, svarade för dagens prestation. Bakom Ericssons kvalplaceringar sex och fem döljer sig nämligen mycket drama, förtvivlan, jäklar anamma, en stark arbetsinsats och järnhårt psyke.
19-åringen från Kumla åkte nämligen av i fredagens första testpass med omfattande skador på sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II) som följd.
– Jag trodde det var kört, men killarna gjorde ett fantastiskt jobb som fick ihop bilen till kvalet, säger Ericsson.
Men där slutade inte dramat. I Q1 var nämligen olyckan framme igen.
– Jag kom i 250 blås på rakan när det plötsligt small till och jag upptäckte att jag tappat högerdörren, berättar Ericsson som därmed tvingades i depå.
Med knapp marginal lyckades teamet får fram en ny dörr, montera den hjälpligt och skicka ut Ericsson på banan igen.
– Det var bara och ge sig ut och köra så snabbt det gick.
Under stor press lyckades han sätta sjätte bästa varvtid i Q1 och i Q2 blev han som sagt femma, trots att avsaknaden av ruta i högerdörren självklart sinkade honom.

Löfquist till Q2
En kvalinsats värd att uppmärksamma är även den Oscar Löfquist svarade för. Närkingen, som debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena tidigare i somras, slog nämligen till med åttonde plats i Q1, vilket tog honom till Q2 för första gången. Väl i Q2 blev han dessutom sjua.
– Det börjar ta sig, log Löfquist efteråt.
– Jag har haft okey tempo i racen i de tävlingar jag kört hittills. Däremot har jag inte fått till kvalen riktigt, men i dag tog jag ett stort steg, konstaterade han belåtet efteråt.

Rantzow snabbast i Masters Cup
I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, var skåningen Lars-Bertil Rantzow snabbast med en niondeplats i Q1. Thomas Karlsson var tvåa (tionde totalt) medan klassettan Christoffer Bergströms varvtid räckte till tredje plats (tolva).
Prins Carl Philip kvalade på fjärde plats i klassen.