Oavgjort i dramatiskt Porsche Carrera Cup-kval på Mantorp Park

04 oktober 2019, 16:53

Robin Hansson tog en viktig bonuspoäng i den första kvalomgången, Q1, i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park. Men i Q2 kontrade, och kvitterade, mästerskapsledande Lukas Sundahl. Med 15 tusendelars marginal! 18 poäng skiljer därför fortfarande Sundahl och Hansson åt i toppen på tabellen inför lördagens två avslutande race i mästerskapet.

Det blev ett spännande, jämnt och händelserikt kval när finalhelgen i Porsche Carrera Cup Scandinavia drog igång på allvar på Mantorp Park under fredagen.
I Q1 aspirerade många förare på förstaplatsen, men det blev till slut Oscar Palm från Jönköping som med 1.16,249 kunde försäkra sig om pole position i lördagens inledande heat. Göteborgaren Robin Hansson var emellertid bara 37 tusendelar bakom och tog därmed den värdefulla poäng som mästerskapets ordinarie förare tävlar om. Palm, som säsongsdebuterade i den senaste deltävlingen på Rudskogen, klassas, precis som ytterligare fem förare i finalfältet, som gästförare och får inte tillgodoräkna sig några poäng.
Bakom toppduon Palm-Hansson blev dubble rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, som gör ett inhopp i finalen, trea, bara 85 tusendelar från Palms poletid. En annan intressant gäst i serien, Henric Skoog, slutade fyra, 0,185 sekunder efter.
Mästerskapsledande Växjösonen Lukas Sundahl fick nöja sig med femte plats, nästan tre tiondelar från pole position. Till Q2 – de åtta bästa från Q1 – avancerade även Rasmus Lindh, Pontus Fredricsson och Magnus Öhman. Den sistnämnde var snabbast i Masters Cup, klassen för förare över 40 år.

I Q2 jagade Hansson ytterligare en bonuspoäng, men Lukas Sundahl, som tog rygg på Hansson, ville annat. I en stenhård duell mellan mästerskapets heta titelkandidater erövrade smålänningen förstaplatsen och en bonuspoäng. Med 15 tusendelars marginal!
– Det var skönt att få kontra på Hansson. I Q1 fick jag det inte riktigt att stämma. I Q2 kändes det bättre, även om det inte var något klockrent varv, sa Sundahl som, i likhet med de andra förarna, hade svårt att få upp temperaturen i däcken i det kylslagna vädret.
Johan Kristoffersson var trea även i Q2 där Pontus lyfte sig till fjärde plats och där Palm fick nöja sig med att bli femma. Rasmus Lindh, som kör Porsche Sveriges gästbil, imponerade med en ny sjätteplats i sin PCCS-debut och Henric Skoog slutade sjua.
Magnus Öhman stod över.

Robin Hansson var nöjd med sin kvalinsats och ser fram emot lördagens race.
– Vår racepace tar ingen, sa Hansson, som var glatt överraskad över sin andraplats i Q2.
– Med tanke på alla misstag jag gjorde där trodde jag på en sjätte, sjundeplats som bäst. Jag var precis överallt.
Att starta tvåa i båda racen ser inte Hansson som någon nackdel.
– Inte här på Mantorp Park för det är där raceline är.

Magnus Öhman var kvalsnabbast i Masters Cup före mästerskapsledande Lars-Bertil Rantzow, som åkte av och tvingades bryta. Christoffer Bergström var kvaltrea i klassen.
I Porsche Approved Cup, där förarna tävlar med den äldre generationen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 I, bokfördes Hugo Andersson för snabbaste varv före Edvin Hellsten och Fredrik Ros. Andersson fick två bonuspoäng för sin insats och utökade därmed sin ledning till Hellsten till 15 poäng.