Nytt Porsche-inhopp för Ekblom – nu som expertkommentator

09 juni 2021, 11:13

Hallå där, Fredrik Ekblom. I premiären på Ring Knutstorp körde du Porsche Sveriges gästbil och debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I den andra deltävlingen, på Scandinavian Raceway i Anderstorp 18-19 juni, sägs det att du kommer dyka upp i en helt annan roll. – Ja, det stämmer. Jag har fått förfrågan och tackat ja till att vara expertkommentator i Viaplays sändningar från de tre racen som ska avgöras i Småland.

• Du ersätter Björn Wirdheim, som är på Formel 1 i Frankrike. Hur ska det bli att livekommentera racing och jobba med Robin Nilsson igen?
– Mycket trevligt. Robin och jag jobbade ihop under några IndyCar-race säsongen 2019. Han är duktig, rolig, lättsam och pratar mycket. Det är toppen för då behöver jag bara sitta och humma lite (skratt).

• Rollen som expertkommentator är långt ifrån ny för dig.
– Jag började redan 1993, eller om det var 1994. Då gjorde jag Indycar för SVT. Senare blev det bland annat Formel 1 i Canal Digital med Claes Billstam. Jag kommer ihåg att jag var med när Janne Blomqvist gjorde sin första sändning. Han fick sitta i ett bås bredvid mig och Claes och skuggkommentera racet.

• Som expert borde du kunna svara på vad de andra förarna ska hitta på för att lyckas besegra regerande mästaren Lukas Sundahl, som inledde säsongen med en dubbelseger på Ring Knutstorp?
– Det är ingen lätt fråga att svara på. Lukas och teamet har så många års erfarenhet av såväl bilen som banorna att han är en riktigt tuff nöt att knäcka för de andra. Det känns som om han har ruskigt bra koll på exakt när däcken är som bäst och kan leverera en varvtid när det är dags. Det konkurrenterna kan göra är att testa och köra mycket nya däck och hitta kvalpeaken både för föraren och bilen. Det handlar mycket om däcksuppvärmning, däcktryck och allt vad det är.

• Hur kommer du satt skilja dig från Björn Wirdheim som expertkommentator?
– Jag är en stor Björn-fan och tycker att han gör ett jättebra jobb. Han är väldigt vältalig lugn och saklig. Eftersom jag tävlade i mästerskapet nyligen kan jag självklart dra nytta av och bidra med den erfarenheten och kunskapen.

• Gästförare i premiären, expertkommentator i den andra deltävlingen. Nu undrar man såklart i vilken roll vi får se dig i Västkustloppet i Falkenberg 9-11 juli? Speaker, flaggvakt, tävlingsledare, medieansvarig?
– Ja, ja, ja. Bring it on bara (skratt).

• Även om det inte blir ytterligare något inhopp i mästerskapet så kommer det faktiskt att bli Porsche på heltid för dig senare i höst. Berätta.
– Den 1 september börjar jag en anställning på Porsche Center Örebro där jag förutom att sälja bilar även ska jobba lite med marknad, bland annat under event- och bandagar. Det sägs att det är ett hantverk och sälja Porsche och jag vill såklart lära mig det hantverket från grunden.

• Vad ser du mest fram emot med det nya jobbet och vilka tror du att de största utmaningarna blir?
– Det jag mest ser fram emot är väl min nya tjänstebil (ha, ha), men det kanske du inte kan skriva. Jag har frågat runt lite bland folk med erfarenhet och största utmaningen verkar bli hela processen att sälja bilar. Porsche har säkert många roliga och trevliga kunder, men också krävande och väldigt kunniga. Det tror jag blir en utmaning. Men en kul sådan. Jag kommer att åka till jobbet med ett leende på läpparna och uppkavlade ärmar.