Nykomlingen Siverholm fixade pallplats direkt för Fragus Motorsport

17 maj 2024, 14:02

Ingen pallplats i fjol. I år kom den direkt när nykomlingen William Siverholm nådde en tredjeplats i premiären på Scandinavian Raceway. En viktig och välkommen framgång både för honom och Fragus Motorsport.

Dubble Sprint Challenge-mästaren William Siverholm övertygade i sin Porsche Carrera Cup-debut. I Anderstorp inledde han med att vara femma i Q1 och fyra i Q2. Därefter tog han målflagg som femma och trea i de båda racen. Imponerande.

– Jag tycker det var en väldigt lyckad premiär. Inför tävlingen förväntade jag mig inget stort utan hade fokus på att jag själv skulle prestera på topp. Jag gjorde det jag kunde och sedan fick jag se hur långt det räckte, säger en nöjd Siverholm, som medger att steget från Sprint Challenge till Carrera Cup var ganska stort.

– Hög nivå där många av förarna har flera års erfarenhet av såväl mästerskapet som Porsche 911 GT3 Cup (992). Mycket tuffare än Sprint Challenge, men utmanande och roligt.

Sin prestation till trots är det en hel del Siverholm vill förbättra till kommande deltävlingar.

– Starterna är en sak. Första starten i Anderstorp var inte jättebra, där missade jag lite. Starten i race två var helt okey, men det finns lite till att jobba på. En annan sak som jag vill utveckla är att få upp tempen i däcken redan på det första varvet så att man är med direkt, säger Siverholm vars pallplats i premiären var Fragus Motorsports första sedan Hampus Ericsson blev dubbeltrea i finalen på Mantorp Park 2022.

Framdäcken tvärdog

Annars var det väl till Daniel Roos teamets största hopp ställdes inför premiären på Scandinavian Raceway. Den rutinerade norrlänningen kom emellertid till Småland lite småkrasslig och fick det inte riktigt att stämma som han själv önskade.

Fyra och sexa i kvalen var okey, liksom fjärdeplatsen i det inledande racet. I det andra avancerade han från sjätte till fjärde plats redan på det inledande varvet och behöll den genom halva racet. Sedan bar det dessvärre utför i resultatlistan.

– Tekniskt fel, troligtvis som följd av en mindre kollision redan i inledningen på racet. Bilen kändes bra de fyra första varven, men sedan tvärdog framdäcken, säger Roos och tillägger irriterat:

– Anderstorp är en skitbana för mig. Jag har aldrig åkt därifrån med ett bra minne. Det har alltid gått åt pipan med någonting, oavsett vilken klass jag kört.

Bra samarbete

Självklart hade Roos önskat sig en bättre start på säsongen, men han deppar inte ihop även om det från hans femteplats i tabellen redan skiljer 31 poäng upp till mästerskapsledande Marcus Annervi.

– Vi har bara kört en helg, det är många race kvar. Man får jobba sig uppåt liksom.

Roos gläder sig också mycket åt Siverholms framgångar och sätter stort värde på att ha fått en toppförare vid sin sida i teamet.

– Skitkul att William hade lite stolpe in och kunde få nypa den där tredjeplatsen. Han har kommit in bra i teamet och suger verkligen åt sig av den information han får. Att vi är två förare på Pro-nivå är verkligen till stor hjälp. Vi kan bolla idéer med varandra och med två bilar finns det möjlighet att jobba bredare rent tekniskt. Under torsdagens testpass i Anderstorp gick vi till exempel åt två olika håll med bilarna, testade och utvärderade.

Bra känsla inför Gelleråsen

Att Siverholm skulle vara före Roos i tabellen efter premiären var det kanske inte många som trodde. Roos hävdar emellertid att han inte har några problem att ta stryk av sin nya teamkompis.

– Det gör mig ingenting, för då lär jag mig någonting också. Det är det som är så positivt. Vi triggar varandra i ett samarbete som båda kommer att bli bättre av, säger Roos, som hoppas att både han och Siverholm kommer att visa det redan i kommande deltävling på Gelleråsen Arena 1-2 juni.

Försäsongens roll-out avgjordes på banan strax utanför Karlskoga och då övertygade båda Fragus-förarna. Efter två intensiva testdagar hade Roos näst bästa tid. Siverholm var trea.

– Jag hade en riktigt bra känsla när vi var där så jag tror att vi kommer att vara med bra.

Siverholm håller med.

– Det är en väldigt rolig bana som jag känner mig trygg på efter två tester där under våren. Jag har en bra känsla och vet vad jag ska göra, säger han.