Norsk trio på hemmaplan – och Hauger siktar på första segern

04 september 2023, 11:24

Publiken får en trio hemmaförare att hålla tummarna för i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Rudskogen Motorsenter 8-9 september. Till start kommer nämligen Dennis Hauger, Aksel Lund Svindal och Alexander Hagen Berg. – Det är en stor ära att få tävla på hemmaplan och jag hoppas kunna ta min första seger i Porsche Carrera Cup, säger Formel 2-stjärnan Hauger.

Dennis Hauger har varit framgångsrik i många av sina tidigare inhopp i mästerskapet. 20-åringen har stått på pallen fem gånger, men någon seger har det inte blivit. Ännu.
– Rudskogen är en bana jag känner väl, men samtidigt är startfältet starkt och konkurrensen som alltid väldigt tuff i det här mästerskapet, säger han.
Hauger gästade Porsche Festival och Porsche Carrera Cup Scandinavia även förra året. Då blev hans placeringsfacit i de tre racen 5-5-4, men den här gången siktar han alltså högre och blir med all sannolikhet en tuff utmanare till toppförarna.
Det visade han inte minst i sitt senaste inhopp i mästerskapet, Porsche Carrera Cup Le Mans i juni. I konkurrens med ett koppel Supercupförare kvalade norrmannen som sexa och var med och slogs högt upp i racet innan han dessvärre tvingades bryta.

”En rå upplevelse”
Aksel Lund Svindal, som gör sin första säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia, ser fram emot att komma tillbaka till Rudskogen Motorsenter där han med framgång tävlade i Porsche Sprint Challenge 2022.
– Förra årets Porsche Festival var en helt rå upplevelse! Det är väldigt häftigt att Rudskogen har byggt en anläggning som gör att man kan anordna evenemang som samlar lika mycket folk som det var på festivalen förra året. Porsche Norge levererade ett program fyllt av upplevelser, riktigt bra stämning och coola bilar. Jag ser verkligen fram emot att fira Porsches 75-årsjubileum under årets Porschefestival och inte minst att få tävla på Rudskogen igen, säger Aksel Lund Svindal.

Debut för Hagen Berg
Tredje hemmaförare i Porsche Carrare Cup Scandinavia blir Alexander Hagen Berg som gör sin första start i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Att delta i Porsche Carrera Cup har varit med på min bucketlist sedan jag började med racing 2020, säger 23-åringen från Trondheim som kommer att köra deltävlingen i familjeteamet Ohana Racings Porsche 911 GT3 Cup (992).
Debuten till trots är inte Hagen Berg ny i Porsche-racing. Många minns säkert hans inhopp i Porsche Sprint Challenge 2021. Han körde de två avslutande deltävlingarna, Rudskogen och Mantorp Park, och var mycket framgångsrik på hemmaplan där han blev fyra i båda racen.
2022 blev Hagen Berg färdig med sin examen i ekonomi under våren och började jobba efter sommaren.
– Det gjorde att racingen blev lite nedprioriterad, men tillsammans med min far hann jag ändå med några race i Porsche Sprint Challenge Europa. Det var en kul upplevelse och jag tävlade på Slovakia Ring, Hungaroring och Autodrom Most. Resultatmässigt blev det några pallplatser både i Pro Am-kategorin och totalt. Det blir spännande att jämföra mästerskapen nu när jag ska köra Porsche Carrera Cup, säger Hagen Berg.

Mer norskt
Hagen Bergs debut i Porsche Carrera Cup Scandinavia skulle emellertid ha skett tidigare.
– Planen var egentligen att vi skulle kört full säsong i Carrera Cup 2023, men vi fick dessvärre inte allt på plats innan säsongsstarten.
Hittills i år har Alexander Hagen Berg bara gjort ett inhopp i Norsk GT.
– Så jag har lite körträning inför Porsche Festival på Rudskogen, men vi satsar på att ta igen det under tävlingen.
Även Porsche Sprint Challenge Scandinavia kommer att ha norsk representation. Isabell Rustad tillhör toppskiktet i mästerskapet och är trea i tabellen inför tävlingen på hemmaplan där hon får sällskap av tidigare Porsche Carrera Cup-föraren Ole Willam Nærsnes.