Norsk kvartett siktar högt i Porsche Carrera Cup Scandinavia på hemmaplan

16 maj 2019, 10:06

Rudskogen Motorsenter är hemmabana för en kvartett norska förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vilka mål och förhoppningar har de inför deltävlingen den 18-19 maj? Vad vill Roar Lindland, Ole-William Nærsnes, Roger Hermansen och Emil Heyerdahl prestera?

Roar Lindland fick en mardrömsstart på säsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia då han blev indragen i en startkrasch i det första heatet på Ring Knutstorp och tvingades bryta. I det andra heatet tog han liten revansch med en sjätteplats.
– Inte den säsongsöppning vi hade hoppats på, konstaterar en besviken Roar.
Nionde plats i tabellen och 30 poäng efter ledande Robin Hansson gör att han har en hel del att ta in på täten.
– Men det är mycket poäng kvar att köra om och vi ser fram emot kommande deltävling på Rudskogen.
Roar var framgångsrik på hemmaplan 2018. Fyra race fördelade på två tävlingshelger avgjordes på banan och han stod på pallen efter samtliga. Ett vann han dessutom – hans första seger i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Sedan PCCS-premiären i Skåne har Roar hunnit med första deltävlingen i Porsche Mobil1 Supercup. Den avgjordes i Barcelona och där fick han en perfekt start med seger i Pro Am, klassen i vilken han är regerande mästare.

Bättre på hemmaplan
Ole-William Nærsnes slutade tvåa bakom Anton Marklund i Porsche Approved Cup förra året. Till den här säsongen har han bytt upp sig till en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) och kanske behöver han lite mer tid i bilen än vad han hittills fått för att leverera topplaceringar.
På grund av sina studier kunde han inte medverka på testdagen inför premiären på Ring Knutstorp och det visade sig i tävlingen. Han hade hoppats på betydligt bättre än 13:e och 17:e plats.
– Första tävlingshelgen präglades för min del av ingen träning och lite fel fokus. Men jag ser fram emot Rudskogen och har som mål att göra bättre ifrån mig där än på Knutstorp, säger han.

Vill vinna igen
Roger Hermansen, trea i Porsche Approved Cup 2018, fick inte heller någon bra start på årets säsong. Dubbla jumboplatser i PAC på Ring Knutstorp var sämre än väntat.
– Premiären blev misslyckad för min del. Flera tekniska problem inför båda racen tog fokus. Dessutom lyckades jag snurra i båda heaten vilket gjorde att resultaten uteblev, säger han.
Nu hoppas Roger på snabb revansch på hemmaplan.
– Jag har stora förhoppningar inför tävlingen på Rudskogen. Jag vann Porsche Approved Cup i det sista racet vi körde där i fjol. Jag kommer väl förberedd till helgens tävling och är revanschsugen.

Redan ett toppnamn
Unge nykomlingen Emil Heyerdahl, som liksom Hermansen tävlar i Porsche Approved Cup, visade prov på både snabbhet och iskalla nerver i sin PCCS-debut. Trots en hel del tekniska bekymmer höll han huvudet kallt och övertygade i såväl kval som race. Totalplaceringarna 12 och 11 i de båda heaten gav honom dubbla pallplatser – trea och tvåa – i klassen. Inte illa av en 16-årig debutant.
– Jag känner att med den tid och erfarenhet jag och teamet fått hittills av bil och mästerskap så har vi gjort väldigt bra resultat. Redan efter två testdagar är vi uppe och fightas om segrar i Porsche Approved Cup och vi vet att vi kan förbättra oss ytterligare och ser därför fram emot att köra på ”hemmabana”, säger Emil, som faktiskt inte kört någon test på Rudskogen med Porschen.
– Nej, dessvärre inte, men vi ska göra allt allt vi kan för att komma upp i bra fart så fort som möjligt. Självklart hoppas vi på att nå placeringar högt upp i resultatlistorna totalt sett, men vi vet samtidigt att skillnaden mellan generation I- och generation II-bilen kommer att vara större på Rudskogen än vad den var på Ring Knutstorp. Men som sagt, vi ska försöka vara med i toppen redan från det första testpasset på lördag.

Live timing
Deltävlingen på Rudskogen Motorsenter 18-19 maj är den enda i kalendern som inte direktsänds eller eftersänds i Viasat Motor eller Viaplay.
För dig som inte kan se tävlingen på plats finns det ändå en chans att följa händelseutvecklingen på den häftiga banan i Rakkestad. Gå in på www.carreracup.se och tryck på ”Livetiming”. Där serveras alla resultat och såväl tester som kval och race redovisas live varv för varv.

Porsche Carrara Cup
Tidsschema Rudskogen Motorsenter 18-19 maj 2019
Lördag 18 maj

Kl 08.00: Test 1 (50 min)
Kl 10.00: Test 2 (50 min)
Kl 12.00: Test 3 (50 min)
Kl 16.45: Officiellt test (25 min)
Kl 19.10: Kval, Q1 och Q2 (30 min)

Söndag 19 maj
Kl 09.30: Race 1 (20 min)
Kl 14.40: Race 2 (20 min)