Norrmännen tillbaka - trio till start på hemmaplan

14 september 2021, 11:05

Norrmännen är tillbaka när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Rudskogen Motorsenter 17-18 september. Jämte tidigare Carrera Cup-förarna Roger Hermansen och Ole William Nærsnes debuterar 19-årige Erlend Olsen i mästerskapet.

Det var hösten 2019 som det senast kördes en Porsche Carrera Cup-tävling på norsk mark. Sedan kom pandemin och satte stopp. Karantänsregler har dessutom hindrat norska förare att åka till Sverige och tävla.
Bara vid ett enda tillfälle sedan 2019 års final på Mantorp Park har en norrman återfunnits i startlistan i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det var i somras när en fullvaccinerad Roger Hermansen, med begränsat mekanikerteam, tog sig till Anderstorp. Dessvärre kraschade han våldsamt redan i det första heatet och det är först nu bilen är klar för start igen.

Behöver träning
För Ole William Nærsnes blir helgens deltävling comeback i mästerskapet.
– Jag ser verkligen fram emot att köra Porsche Carrera Cup Scandinavia igen. Det har inte blivit så mycket körning den här och förra säsongen så jag behöver en del träning. Målsättningen är i första hand att jag ska bli snabbare och snabbare under helgen och så måste jag självklart försöka bli bäste norrman, säger Nærsnes vars främsta prestation hittills i Carrera Cup är andraplatsen i Porsche Approved Cup 2018.
I enskilda race har han varit sjua som bäst två gånger.

Deltar i NM också
Även om tävlandet har varit begränsat har den 25-årige Horten-gutten hunnit erövra ytterligare ett norskt mästerskapstecken. 2020 vann han GT1-klassen, en prestation han är på väg att upprepa i år. Nærsnes toppar tabellen inför sista deltävlingen, som också avgörs på Rudskogen Motorsenter kommande veckoslut.
– För att kunna säkra titeln är planen att jag, förutom de tre heaten i Carrera Cup, även ska köra ett race i NM. Jag hoppas det räcker med ett i alla fall, säger han och ler.
Till deltävlingen på hemmaplan har Nærsnes team, Jaffa Racing, engagerat en tysk ingenjör. Han kommer även att hjälpa teamet i säsongsavslutningen på Mantorp Park 1-2 oktober.
De två avslutande tävlingarna den här säsongen ska fungera som lite språngbräda in i nästa där Nærsnes kommer att köra Porsche Approved Cup i sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II).

Kör Lindlands bil
Porsche Approved Cup 2022 är även vad Erlend Olsen siktar på kommande säsong. På Rudskogen Motorsenter gör 19-åringen från Kråkerøy debut i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han gör det i den Porsche 911 GT3 Cup (991 II) Roar Lindland tävlade med i mästerskapet 2019.
Olsen, som tävlar för Porsche Center Son, gjorde sin första säsong i racing 2020. I år har han kört en Porsche Cayman GT4 Clubsport (981) i NM.
– Men bilen har inte varit riktig konkurrenskraftig så därför valde vi att ta klivet upp i Carrera Cup när möjlighetens gavs, säger Espen Olsen, pappa till Erlend och ansvarig för avdelningen med klassiska bilar på Porsche Classic Center Son.
Annars var det meningen att Erlend Olsen i år skulle ha tävlat i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Där kommer fyra andra förare att försvara de norska färgerna på Rudskogen 17-18 september: Alexander Berg, Svein Tore Sæther, Erik Sandell och Daniel Isaksen.