Nöjd Ericsson hemma efter lärorik shoot-out i Spanien

26 november 2021, 16:52

Hampus Ericsson är hemma efter tre intensiva och spännande dagar på Motorland Aragon i Spanien. Som en av tolv förare deltog han i Porsche Motorsports shoot-out från vilken en av deltagarna kommer att bli uttagen att köra Porsche Mobil 1 Supercup som Porsche Junior 2022. – Det har varit lärorika dagar jag som jag känner att jag kommer att ha stor nytta av i framtiden. Jag gjorde mitt bästa och är verkligen tacksam över att Porsche Carrera Cup Scandinavia valde mig till det här uppdraget, säger Hampus.

19-årige Hampus Ericsson, tvåa i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2021, var full av intryck när han landade på svensk mark fredag eftermiddag. Men han var också rätt trött.
– Det har varit långa dagar, men det var inget som överraskade. Jag visste att det skulle bli tufft, säger han.

Första dagen ägnades bland annat åt medicinska kontroller, diverse reaktions- och stresstester samt intervjuer. En track walk av den mer än fem kilometer långa banan stod också på programmet.
Dag två var det fokus på körning.
– Vi började redan klockan nio på morgonen och körde ett pass på förmiddagen och ett efter lunch. Vi var tre förare på varje bil och vår körning följdes av en raceingenjör, en dataingenjör och två mekaniker.
Hampus grupp var sist ut på banan under förmiddagen. Fram till dess hade det varit torrt, men då började det regna, vilket skulle visa sig få betydelse avslutningsdagen.
– Dag tre började med kvalsimulering över fem varv i regn. Jag var bra med på pacen, tycker jag gjorde det bra och var väldigt nöjd efteråt.
Referensförare var Supercupstjärnan och de två senaste årens Porsche Junior, Ayhancan Güven.
– Det var hans tid och data, ingen annans, som vi fick och kunde jämföra oss med.
• Och hur mycket snabbare än honom var du?
– Ha, ha. Han kunde banan lite bättre, det märkte man direkt.

Efter lunch väntade den avslutande racesimuleringen – tolv varv viktig körning.
Då torkade banan upp vilket självklart inte var någon fördel för Hampus och de två andra förarna i hans grupp.
– Jag hade ingen erfarenhet av banan i torrt och eftersom jag heller inte kört nya Porsche 911 GT3 Cup (992) så mycket fick jag kämpa en del. Jag gjorde inga misstag, men var inte lika nöjd med racesimuleringen som jag var med kvalet, säger Hampus, som ändå ger sig själv godkänt för insatsen i Spanien.
– Jag är nöjd. Jag visste att det skulle bli tufft att jämföras med förare som kört nya 992 hela säsongen. Samtidigt var det en cool upplevelse och en bra och lärorik utmaning att få mäta sig mot de här snabba killarna från världens alla hörn.

Om två veckor räknar Porsche Motorsport med att offentliggöra vem av de tolv förarna som blir Porsche Junior 2022. Vinnaren från Spanien får support och coachning av Porsche Motorsport samt 225.000 Euro i prispengar att spendera i Porsche Mobil 1 Supercup kommande säsong.
• Dina tankar kring det?
– Jag gjorde det bästa jag kunde och är nöjd med min prestation. De sa att de skulle ta med i beräkningen att vissa av oss inte kört den nya bilen lika mycket som andra, så det är väl det jag får hoppas på. Annars tycker jag att jag gjorde det väldigt bra. Det handlade inte bara om att vara snabb och det var många andra delar i shoot-outen som jag tycker att jag gjorde bra. Vi får se helt enkelt, avslutar Hampus Ericsson.