Nilsson gör comeback och räknar med lyft i Porsche Carrera Cup Scandinavia

05 maj 2022, 14:17

Årets startfält i Porsche Carrera Cup Scandinavia innehåller ett stort antal nya och nygamla förare. Ev av dem är Ola Nilsson, rutinerad skåning som efter fyra års uppehåll gör comeback i mästerskapet. De allra flesta tror på Nilsson som en toppförare, men många undrar också om han blir fågel, fisk eller mittemellan i det koppel av förare som på förhand tippas konkurrera om de översta platserna i tabellen? Inför premiären i Anderstorp 13-14 maj har Nilsson själv två svar på den frågan.

Ola Nilsson är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Tillsammans med Thomas Karlsson och Lars-Bertil Rantzow ska han tävla för Mtech Competition i en satsning som bland annat backas av Bilia, Porsche Center Malmö och Porsche Center Helsingborg.
Senast Ola Nilsson medverkade i mästerskapet var 2018 då han gjorde ett gästinhopp på Ring Knutstorp, kvalade till pole position i båda racen och tog målflagg som etta och tvåa.

Bättre för varje testdag
Sedan dess har 34-åringen, som jobbar som försäljningschef på Porsche Center Malmö, inte gjort en enda tävlingsmeter i racerbil. Under vårens tester har han därför, med all rätt, känt sig lite rattrostig.
– Jag förväntade mig inte att farten skulle vara tillbaka till hundra procent direkt. Jag har känt mig ganska grön initialt och verkligen fått ta det steg för steg. Som alltid när man gjort ett längre uppehåll saknar man bland annat detaljer i körningen och den där trygga känslan man har när man kört mycket. Det har känts bättre för varje testdag, men jag kommer att behöva mer tid i bilen för att komma in i det, sudda bort misstag och öka precisionen, säger Nilsson, som ändå är ganska nöjd med vad han presterat hittills.
På roll-outen på Mantorp Park bokfördes skåningen för femte bästa tid totalt, bara 0,364 sekunder från Pontus Fredricssons snabbaste varv.
– Tre tiondelar är ingenting på ett sätt, men samtidigt är de sista tiondelarna alltid svårast. Jag tycker det har gått som förväntat och jag känner mig trygg med att jag ska hitta mer tid efterhand. Ju mer jag kör desto bättre känns det. Vår senaste test i Anderstorp var ett bra kvitto på det.

Siktar högt
Tillbaka då till frågan: Blir Ola Nilsson fågel, fisk eller mittemellan i mästerskapets toppskikt?
– Sett till hela säsongen är det fågel, men i premiären i Anderstorp blir det kanske mittemellan, säger han och tillägger:
– Jag är taggad och vet att potential och möjlighet för att vara med högst upp finns i den här satsningen. Vi siktar högt och jobbar på det.

Elva nya förare
Jämfört med i fjol innehåller årets startfält i Porsche Carrera Cup Scandinavia tolv nya förare. Tre kommer från Porsches egna led; Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Från fjolårets succéklass i svensk racing har nämligen mästaren Marcus Annervi samt Gustav Bergström och Markus Lönnroth valt att ta klivet till Porsche Carrera Cup.
Medan Annervi och Bergström valt att satsa i nya Porsche 911 GT3 Cup (992) kör Lönnroth Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Båda modellerna ingår i Carrera Cup, men 991 II-förarna tävlar dessutom om en egen pokal i Porsche Approved Cup.

Kvintett från STCC
Bland nykomlingarna märks dessutom fem förare från STCC. Robin Knutsson och Mikael Karlsson i WestCoast Racing, Andreas Ahlberg och Albin Wärnelöv i Micke Kågered Racing samt Steber Racings Hannes Morin. WCR-duon kör 992, övriga 991 II.
Under mästerskapets genrep på Mantorp Park 28-29 april var det Morin som imponerade mest i ovan nämnda kvintett. Med nionde bästa tid totalt var han snabbast av samtliga Porsche Approved-förare. Närmast bakom sig i klassen hade han Patrick Rundquist och snabbe veteranen Lars-Bertil Rantzow.

Bland årets nykomlingar återfinns även Mattias Kjellin och Nermin Sipkar samt Franck Århage. Den sistnämnde gör comeback efter att ha stått över ett par säsonger. Startfältet innehåller dessutom en kvartett förare som inledde Porsche Carrera Cup-karriären med några få starter 2021. Oscar Löfquist och Tommy Karlsson körde tre deltävlingar, Erlend Juan Olsen två och Kjelle Lejonkrans en.

Nya förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022
#15 Hannes Morin, Steber Racing (991 II)
#17 Gustav Bergström, Kristoffersson Motorsport (992)
#20 Ola Nilsson, Mtech Competition (992)
#22 Albin Wärnelöv, Micke Kågered Racing (991 II)
#32 Robin Knutsson, WestCoast Racing (992)
#36 Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing (991 II)
#48 Mikael Karlsson, WestCoast Racing (992)
#60 Franck Århage, Arhage Motorsport (991 II)
#61 Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – by AFR (992)
#66 Nermin Sipkar, Sipkar Motorsport (991 II)
#71 Markus Lönnroth, Steber Racing (991 II)
#85 Mattias Kjellin, Kjellin Motorsports (992)

Hannes Morin, Steber Racing.

Gustav Bergström, Kristoffersson Motorsport.

Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing.

Robin Knutsson, WestCoast Racing.

Robin Knutsson, WestCoast Racing.