Nermin Sipkar förverkligar dröm – kör Porsche Carrera Cup Scandinavia

21 januari 2022, 17:09

Han har coachats av fyrfaldige mästaren Lukas Sundahl och kört av banan med 2020 års cuptvåa Pontus Fredricsson i högerstolen. Nu ska Nermin Sipkar möta båda i tävlingssammanhang – som racesugen debutant i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Det här blir spännande, får se vad man kan ställa till med, säger han skämtsamt.

Nermin Sipkar, känd profil i bilbranschen i Norrköping, har länge drömt om att tävla i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Nu, efter några år med bland annat track day-körning samt deltagande i både Gatebil Extreme och Porsche Sports Cup, väljer 41-åringen att ta klivet.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för bilar och tidigare byggde jag, trimmade och stylade bilar. 2018 fick jag kontakt med Lukas och Per Sundahl. Lukas var med och coachade mig på Mantorp Park. Det var då det tände och sedan dess har jag följt Carrera Cup. Intresset har byggts på med åren.
Sipkar har ägt och tävlat i såväl Porsche som Lamborghini. Mest erfarenhet har han från två års medverkan i norska Gatebil Extreme där han körde sin Lamborghini Huracan Supertrofeo.
– Jämfört med många andra är min tävlingserfarenhet blygsam. Men den är bättre än inget och någonstans ska man ju börja, säger han och ler.

Ödmjuk inför uppgiften
Nermin Sipkar, som har rötterna i Bosnien, ser verkligen fram emot att få tävla i Porsche Carrera Cup Scandinavia med sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Men som debutant väljer han att hålla låg profil i förhandssnacket.
– Jag är en person som aldrig ger mig och det är klart att jag har drömmar och ambitioner, men in i det här går jag med mycket ödmjukhet. Startfältet innehåller otroligt många duktiga, snabba och erfarna förare. Jag får nog slåss om de bakre platserna och jobba mig uppåt helt enkelt. Det här får bli ett läroår för mig.

DNA-spår kvar?
Nykomlingen från Norrköping kommer att driva sin racingsatsning med egna mekaniker och i egen regi under team- och företagsnamnet Sipkar Motorsport. Han har emellertid en dialog med ett av mästerskapet team om viss support och tälttak över huvudet.
I uppstartsfasen har Sipkar fått värdefulla tips och idéer av Per Sundahl och tekniskt har Magnus Karlsson på Mtech varit behjälplig med grundinställningar. Det var Mtech som drev bilen i den senaste deltävlingen – finalen på Mantorp Park då IndyCar-stjärnan Felix Rosenqvist körde den med startnummer 911 i ett gästinhopp i mästerskapet.
– Hoppas Felix lämnade kvar lite DNA-spår i den, säger Sipkar och skrattar.

Fakta
Nermin Sipkar

Född: 13 april 1980
Hemort: Norrköping
Klubb: Linköpings MS
Team: Spikar Motorsport
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (991 II)

Carrera Cup-historik
Debutant