Naturligt steg för Hugo Andersson som siktar på nya framgångar i Porsche Carrera Cup Scandinavia

20 november 2019, 10:15

Fyra i fjol, mästare i år. Nu lämnar Hugo Andersson Porsche Approved Cup för att på allvar ge sig in i huvudklassen, Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Det är det här steget man måste ta för att komma vidare. Efter årets titel känns det naturligt att gå vidare och jag tror att jag har goda möjligheter att hänga med högt uppe i PCCS redan 2020, säger 17-åringen från Täby.

Hugo Andersson har två framgångsrika racingsäsonger bakom sig i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Approved Cup. Ändå saknar han fortfarande körkort.
– Men det är inte många dagar kvar nu. Det börjar verkligen närma sig, säger Hugo som fyller 18 år den 5 december.
– Just nu vill jag bara få det överstökat så fort som möjligt så att jag får köra överallt, förutom på banorna.
2018 hade Hugo Andersson stolpe ut i Porsche Approved Cup och missade tredjeplatsen i mästerskapet med en enda poäng. I år hade han stolpe in när han trots stora motorproblem i finalen på Mantorp Park lyckades hålla undan och bärga titeln. Med en enda poängs marginal!
– Det blev lite onödigt spännande på slutet, men totalt sett tycker jag det var en bra säsong. Jag är riktigt nöjd med hur den blev och slutade, säger han.

Siktar mot ny titel
2020 fortsätter alltså Hugo Andersson i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men han byter bil och lämnar därmed Porsche Approved Cup. Hugo har köpt en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) och med den senaste generationen av 991-modellen vill han ta upp kampen om framskjutna placeringar i huvudklassen.
– Jag siktar såklart på att vara med högt upp, ta några pallplatser redan kommande säsong för att 2021 konkurrera om titeln.
2021 har han ytterligare ett mål: att bli uttagen till Porsche Motorsports Shoot-out, vinna den och bli Porsche Motorsports Porsche Junior säsongen därpå.

Program gav fart
Under 2019 ingick Hugo Andersson som en av sex förare i Porsche Sveriges utvecklingsprogram, Porsche Carrera Cup Scandinavia Driver Development Programme. Genom satsningen har de utvalda förarna erbjudits professionell hjälp inom områden som bland annat körteknik och dataanalys.
Hugo var under säsongen en flitig besökare i Porsche Carrera Cup Scandinavias trailer där han varje tävlingshelg bland annat fick hjälp och goda råd av tidigare F3000-mästaren Björn Wirdheim.
– Programmet har varit riktigt bra och jag siktar såklart på att ta en plats även 2020. Allra bäst har nog samarbetet med Björn Wirdheim varit. Han stod ute på banorna under varje pass, analyserade vår körning och gav feedback, säger Hugo och tillägger:
– All hjälp är bra hjälp om den bidrar till att man blir snabbare. Och det har jag verkligen blivit. Jag tycker att jag hade bra fart genom hela säsongen. Det var bara efter att jag skadade mig i handen under sommaren det gick ner ett litet tag.

Dubbla roller på finalevent
Under sina två säsonger i Porsche Carrare Cup Scandinavia och Porsche Approved Cup har Hugo Andersson tävlat för PWR Racing Customer Team där hans bil drivs av erfarne Stefan Pettersson, Steber Racing.
– Som det ser ut nu blir den en fortsättning för PWR vilket jag är glad och tacksam över. Teamet är så himla bra och det är riktig familjekänsla med mekaniker och alla andra.
En fortsättning blir det av allt att döma även med samarbetspartnern Porsche Center Danderyd. De senaste månaderna har Hugos relation till ledningen och personalen där förstärkts.
– Jag har praktiserat på Porsche Center Danderyd sedan augusti och sliter i verkstaden om dagarna. Det är riktigt kul. Jag har kommit in jättebra i gänget där och det känns som om de tycker att det är roligt att jag är där, säger Hugo.
Porsche Center Danderyd står som värd för Grande Finale i Porsche Esports Carrera Cup Scandinavia på lördag, 23 november. Hugo Andersson kommer att dyka upp i flera roller under finaleventet, men vilka det blir offentliggörs först senare i veckan och på finaldagen.

Snabba fakta
Hugo Andersson
Född: 5 december 2001
Hemort: Täby
Klubb: KAK
Team: PWR Racing Customer Team
Bil 2020: Porsche 911 GT3 Cup (991 II)

Carrera Cup-historik:
2018: 13 totalt i PCCS/4 i Porsche Approved Cup
2019: 11 totalt i PCCS/1 i Porsche Approved Cup