Mycket på spel när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Norrland

29 juni 2023, 11:30

Midsommarfirandet är över. Nu är det Norrland som gäller för Porsche Carrera Cup Scandinavia. Helgens stopp i kalendern är nämligen Drivecenter Arena i Fällfors där två tävlingar och fyra race ska avgörs fredag och lördag. Med 108 poäng att tävla om kan framträdandet på Sveriges längsta racerbana få stor betydelse för höstens titelfight. Förarna med guldambitioner får helt enkelt inte misslyckas i Fällfors.

Le Mans i Frankrike för mindre än tre veckor sedan. Fällfors i Västerbotten 29 juni-1 juli. Det är tvära kast i Porsche Carrera Cup Scandinavia, och långt mellan tävlingarna. 285 mil noga räknat.
Efter uppvärmningsracet till klassiska Le Mans 24-timmars inför 350.000 åskådare väntar nu lugnet på Drivecenter Arena, anläggningen i hjärtat av de norrländska skogarna.
– Det är kontraster naturligtvis, men Fällfors har sin charm. Det är en rolig bana och jag tycker det ska bli kul att komma dit också även om det såklart är en helt annan grej än vad Le Mans var, säger skåningen Ola Nilsson vars insats i Frankrike tog honom hela vägen till ledning i mästerskapet.
I Porsche Carrera Cup Le Mans fanns det 27 poäng att köra om. I Fällfors är det betydligt fler, 108.
– Det är en jätteviktig helg poängmässigt vilket alla är högst medvetna om och inställda på. Men precis som i alla andra tävlingar gäller det att försöka plocka så mycket poäng som möjligt. Vi kör visserligen fler race isolerat, men det förändrar inte hur vi tar oss an den här tävlingshelgen. Däremot ska det bli kul att köra fyra race över två dagar, säger Nilsson.

Dubbeltävling
Fällfors ligger 55 minuters bilresa från såväl Skellefteå som Piteå. Besöket på den nedlagda militärflygplatsen, där banvarvet mäter 4.235 m, är det fjärde för Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Mästerskapet var med på invigningstävlingen med storpublik 2019 och har efter det gästat banan vid ytterligare två tillfällen, 2020 och 2022.
Hittills har sex Porsche Carrera Cup-race avgjorts på anläggningen. Det skulle ha varit sju, men det tredje och avslutande heatet förra året fick dessvärre ställas in på grund av dimma.
Årets besök skiljer sig emellertid från alla tidigare. Den här gången ska nämligen två deltävlingar avgöras i Fällfors. Efter en inledande testdag (torsdag) väntar nämligen två tävlingsdagar, fredag och lördag, med träning, kval och två race.
Mycket bantid och många poäng att tävla om innan mästerskapet tar sommaruppehåll efter sju av 14 körda race.

Har fått smak på maxpoäng
På sex race hittills i Fällfors har Porsche Carrera Cup Scandinavia haft fem racesegrare. Johan Kristoffersson har vunnit två gånger, Lukas Sundahl, Emil Persson, Robin Hansson och Roar Lindland en gång vardera.
Totalt har elva förare stått på pallen. I årets startfält har, förutom Sundahl och Persson, även Ola Nilsson, Hampus Ericsson och Robin Knutsson lyckats med det.
Knutsson var framgångsrikast av mästerskapets ordinarie förare i Porsche Carrera Cup Le Mans. Med sin sjätteplats totalt i den hårda konkurrensen i Frankrike tog han sin första fullpoängare (25 poäng) i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Maxpoäng är något jag gärna vänjer mig vid så fokus är att repetera insatsen från Frankrike i Fällfors, säger den unge göteborgaren som gör sin andra säsong i mästerskapet.

Jagar första segern
Knutsson är alltså sexa i tabellen inför den viktiga tävlingen i Västerbotten. Framför sig har han bara tippade toppkandidater. Ola Nilsson leder mästerskapet på 58 poäng, fyra fler är regerande mästaren Lukas Sundahl.
Nilsson och Sundahl har ett litet försprång till jagande Hampus Ericsson (47 poäng), Marcus Annervi (41), Emil Persson (39) och Robin Knutsson (38).
– Det här blir en viktig helg i och med att det är så många poäng att köra om, konstaterar Sundahl som efter tre race i år fortfarande saknar en seger.
Det har inte hänt sedan säsongen 2019 då smålänningen fick kliva upp överst på pallen först efter det fjärde racet.
– Om säsongens första segern kommer i Fällfors får vi se. Målsättningen är i alla fall att vi ska vara i mästerskapsledning när vi åker därifrån, säger Sundahl.

Karlsson i täten
I Pro Am-klassen har Mikael Karlsson från Karlskoga ryckt åt sig en tidig ledning. Värmlänningen har stått på pallen efter alla tre race hittills. Han var etta och trea i premiären i Anderstorp och följde upp den fina starten med en klasseger på Circuit de la Sarthe i Le Mans.
Närmast bakom sig har Karlsson stockholmaren Christoffer Bergström och teamkompisen i Micke Kågered Racing, Albin Wärnelöv. Båda är emellertid en bit efter. Bergström har 17 poäng upp till Karlsson, Wärnelöv 31.

Mästarna levererar
I teammästerskapet har de regerande mästarna, Micke Kågered Racing, inlett starkast. Med 119 poäng hittills från Lukas Sundahl och Mikael Karlsson är teamet 27 poäng före Robin Knutsson och Christoffer Bergström i WCR-Pampas Racing.
Trea, ytterligare sex poäng efter, är Mtech Competition med Ola Nilsson och Thomas Karlsson. Mtech Competition är emellertid bara en poäng före M3G Motorsport med starka förartrion Hampus Ericsson, Emil Persson och Gustav Bergström.

Spännande inhopp
Årets tredje och fjärde deltävling i mästerskapet bjuder på några intressanta inhopp. Till start kommer nämligen regerande Indy Light-mästaren, stockholmaren Linus Lundqvist och fjolårets tvåa i Porsche Approved Cup, Hannes Morin från Umeå.
Lundqvist jagar en styrning i Indy Car och genomförde nyligen ett test med Ed Carpenter Racing. Morin, som vann sju race i Porsche Approved Cup förra säsongen, har dragit ner på tävlandet i år till förmån för sitt jobb, men siktar på en ny, omfattande satsning 2024.
Båda har kapacitet att slå sig in i toppen i racen och kryddar utan tvekan det redan starka startfältet.

Siverholm i Sprint-ledning
Dubbeltävlingen i Fällfors blir Porsche Sprint Challenge Scandinavias andra och tredje i årets mästerskap. I premiären i Anderstorp i mitten på maj dominerade William Siverholm med dubbla racesegrar i sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Markus Lönnroth var tvåa i båda heaten och har samma placering i tabellen. Trea är norskan Isabell Rustad tätt följd av Ludwig Ellhage, dansken Gustav Krogh och Nermin Spikar.
Även i Porsche Sprint Challenge Scandinavia kan publiken se fram emot ett intressant inhopp. I samarbete med Svenska Bilsportförbundet och Porsche Sprint Challenge kommer nämligen kartingtalangen och landslagsföraren Joel Bergström att tillfälligt överta prins Carl Philips Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.
– Jag är självklart mycket tacksam över att få den här chansen. Det är jättestort för mig, säger 16-åringen från Piteå som aldrig tävlat i bil tidigare.
– Det här blir första gången. Det ska verkligen bli spännande och kul.

Mycket tid i rutan
Viaplay sänder samtliga race för både Porsche Carrera Cup och Porsche Sprint Challenge från Fällfors.

Tider enligt följande:
Fredag 30 juni

Kl 15.30: Race 1 Porsche Sprint Challenge
Kl 17.00: Race 1 Porsche Carrera Cup
Kl 19.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge
Kl 20.30: Race 2 Porsche Carrera Cup

Lördag 1 juli
Kl 15.30: Race 1 Porsche Sprint Challenge
Kl 17.00: Race 1 Porsche Carrera Cup
Kl 19.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge
Kl 20.30: Race 2 Porsche Carrera Cup