Misslyckad avslutning för Pontus Fredricsson när Larry Ten Voorde blev mästare

16 maj 2020, 19:18

Det blev ingen klang och jubelföreställning för Pontus Fredricsson i finaltävlingen i Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition. Tvärt om. Den fjärde och sista deltävlingen, som avgjordes på klassiska Autodromo Nazionale di Monza i Italien, blev i stället en mardröm för den svenske Carrera Cup-stjärnan. Han tvingades nämligen bryta båda racen redan på det första varvet. – Jäkla skit. Nu försöker vi ladda om för att köra bil i verkligheten. Jag börjar bli less på det här, sa Pontus med ett skratt minuterna efter målgång på Monza.

Pontus Fredricsson, som tidigare haft en bra förmåga att undvika startkrascher och annat strul i inledningen på racen i Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition, hade inte samma flyt i finaltävlingen i Italien. Inte ens i kvalet gick det svenskens väg.
– Min tid blev struken på varje varv förutom ett. Minsta lilla man åkte på curbsen blev tiden struken för track limit. Jag tycker de var känsligare för det i den här tävlingen än de varit tidigare.
Ett medvetet försiktigt varv i slutet på kvalet gav Fredricsson en blygsam 27:e startposition i det första heatet, som inte blev speciellt långvarigt för Fragus-föraren.
– Starten var helt ok med redan i första kurvan, chickanen, hände det grejer. Det började med att jag hade kontakt med en förare framför mig och samtidigt kom det en bakifrån och körde på mig så att jag vände runt. Efter det vet jag inte riktigt vad som hände, men jag for upp på någons motorhuv så jag åkte baklänges upp och ner nästan för att avsluta det hela med att volta. Efter det fick jag stå i depån för reparationer i en kvart. Väl ute på banan igen stod ratten 90 grader fel, men jag körde ändå.
Det blev 26:e plats åtta varv efter heatsegraren.

I race två, som han startade från 26:e ruta, fick Pontus vara med nästan hela det första varvet.
– Jag tog mig till den näst sista kurvan, konstaterar Pontus och berättar så här om vad som hände.
– Efter en bra start och inledning, där jag körde om jättemånga, var vi flera som krokade ihop. Jag fick sladd och åkte av och när jag skulle vända runt kom en bil och körde på mig bakifrån så jag flög iväg. Efter det fick jag information om att jag skulle stå i depå i 56 minuter.
Ridå.

Pontus Fredricssons drömmar om att kunna köra till sig en plats bland de tio främsta i något av de avslutande racen sprack alltså rejält. En vars dröm gick i uppfyllelse var toppföraren Larry Ten Voorde. Holländaren vann båda de avslutande heaten i en ganska dramatisk gulduppgörelse. Titelrivalen Ayhancan Güven, som toppade tabellen knappt inför deltävlingen på Monza, var tvåa bakom Ten Voorde ut på det sista varvet där han gjorde sig skyldig till ett misstag och tappade till fjärde plats.
Från ruta fyra gjorde Güven en ny miss i starten på det andra racet där han var nere på sjunde plats innan han började en vild klappjakt på ledande Ten Voorde. Güven körde upp sig till andra plats, men det hjälpte föga. Holländaren tog fullpoängaren och vann till slut mästerskapet 14 poäng före Güven.
Trea blev Dylan Pereira som slutade tvåa respektive femma i mästerskapets avslutande två heat.