Mästerlig trippel av Lukas Sundahl i Porsche Carrera Cup Scandinavia

19 juni 2021, 17:42

Lukas Sundahl tycks vara helt omöjlig att besegra just nu. I årets andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia, som avgjordes på Scandinavian Raceway i Anderstorp, vann smålänningen alla tre race. Men fem raka segrar i öppningen på årets mästerskap har han ryckt åt sin en 60-poängsledning i tabellen. – En perfekt start på säsongen. Full pott i varenda race hittills, konstaterar Lukas och ser nöjd ut.

I premiären på Ring Knutstorp var det ingen som riktigt lyckades hota Lukas Sundahl. I Anderstorp blev vägen mot seger inte lika enkel för smålänningen. Speciellt inte i lördags båda race. I det första tog sig både Pontus Fredricsson och Hampus Ericsson om honom i den andra kurvan på det första varvet. Men där kolliderade teamkompisarna varpå en tredje Fragus-förare, Emil Persson, lyckades ta täten just före Sundahl.
Efter några varv bakom säkerhetsbil dröjde det emellertid inte länge förrän Sundahl tog sig om Persson och kunde defilera mot ännu en seger.
– Jag tänkte inte ta Emil så tidigt efter att säkerhetsbilen släppt fältet, men chansen kom och då tog jag den, sa Sundahl som även bjöds tufft motstånd i det avslutande racet.
Men där var det mot slutet som den regerande mästaren blev uppvaktad. Pontus Fredricsson var riktigt nära under de sista varven och fick chansen när Sundahl gjorde ett misstag och bromsade på sig. Men då gjorde Fredricsson själv ett misstag.
– Jag tog i allt jag hade och det var nära i slutet, riktigt nära, sa Fredricsson som kunde åka ifrån Anderstorp med två andraplatser – men också en nollpoängare, race två – i bagaget.
Utvecklingen i avslutningen på det sista racet var oväntad, men hade sin förklaring.
– Stötdämparna fram började bli dåliga, jag fick understyrt och det påverkade framdäcken negativt. Jag gjorde en nybörjartabbe och bromsade på mig, men det löste sig ju ändå, sa Sundahl vars makalösa öppning på serien gör att många börjar fundera på om han ska göra en Johan Kristoffersson.
Säsongen 2015 vann den tidigare Carrera Cup-mästaren från Arvika alla 13 race!
– Göra en Johan Kristoffersson? Nej, det har jag inte tänkt, säger Lukas.
• Varför inte?
– För det vore dumt att tänka så.

Persson upp till andra
Bakom Lukas Sundahl, som fick med sig hela 81 poäng hem till Växjö, var det Emil Persson från Karlskoga som samlade flest poäng. Placeringsraden 7-2-4 gjorde att han tog 43 poäng och klättrade till andra plats i tabellen.
Hampus Ericsson (3-8-3) är trea och bakom honom är det grymt jämnt med tre förare inom sex poäng: Pontus Fredricsson (2-brutet race-2), Edvin Hellsten (5-6-7) och Hugo Andersson (13-4-9).
Hampus Ericsson stod, precis som Fredricsson, pall två gånger, men incidenten i det andra heatet kostade honom många värdefulla poäng.

Stark comeback
Bakom ovan nämnda svarade gästföraren, dansken Jan Manussen för en helt godkänd insats. Fredagens fjärdeplats följde han upp med en sjunde och en femteplats under lördagen.
En mycket stark prestation stod även Lars-Bertil Rantzow för. I sin comeback i mästerskapet övertygade han i alla tre race. I det andra stod 61-åringen till och med på pallen som trea. Totalt!
– Jag är nöjd. Teamet gav mig en perfekt bil och jag hade bra fart hela helgen, konstaterade Rantzow vars prestation dessutom räckte till två klassegrar i Masters Cup, klassen för amatörförare över 40 år.
Efter två deltävlingar toppas Masters Cup av Christoffer Bergström. Detta trots att han efter en seger och en andraplats tvingades bryta det avslutande racet.
Thomas Karlsson, som hade en riktig mardrömshelg i Anderstorp, är tabelltvåa. Han blev oskyldigt offer i alla tre race. I de två inledande tog han sig i mål, men i det sista tog det dessvärre slut mot ett räcke.
Inte heller prins Carl Philip hade någon optimal helg i Anderstorp. Två pallplatser blev det emellertid i Masters Cup där han parkerar på femte plats inför nästa deltävling som avgörs i Falkenberg.