Mästarmöte i TV-publikens smak när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutas i Skåne

08 oktober 2020, 11:33

Titeln är säkrad och Lukas Sundahl behöver inte tänka på mästerskapet i finalen på Ring Knutstorp i Skåne. Då passar det perfekt att Johan Kristoffersson återigen är gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Sundahl vs Kristoffersson. Vilket mästarmöte TV-tittarna har att se fram emot!

I lördags blev Lukas Sundahl först med att vinna Porsche Carrera Cup Scandinavia tre år i rad. En historisk prestation som varit den 23-årige smålänningens främsta fokus den här säsongen.
– Det var skönt att jag kunde avgöra på Mantorp Park. Efteråt kände jag nog mer lättnad än glädje, säger Sundahl.

Mer riskbenägen
Nu kan han och Växjöbaserade Sundahl Racing ta sig an finalhelgen helt utan press på sig.
– Det innebär att vi kan köra lite hårdare och kanske ta lite mer risker, säger Sundahl, som välkomnar att han återigen får möta Johan Kristoffersson.
Den här gången ställs han mot Kristoffersson på lika villkor; utan att ha jakten på en mästerskapstitel att ta hänsyn till.
– Så kanske man kan säga… Det ska i alla fall bli roligt att tävla mot honom igen. Jag ska försöka slappna av lite, bara fokusera på att köra så mycket det går och kanske ha råd att testa lite nya grejer på bilen. Skulle det gå åt pipan så gör det ju inget, säger Sundahl.

Nytt inhopp
Johan Kristoffersson gör på Ring Knutstorp sitt tredje gästinhopp i PCCS den här säsongen. Precis som tidigare kör han bil nr 20 för Fragus Motorsport. Han vann båda racen på Drivecenter Arena i Fällfors och noterades för placeringarna 2-2-1 på Mantorp Park helgen som gick.
Förutom att Kristoffersson är dubbel världsmästare i rallycross har värmlänningen, precis som Sundahl, tre titlar i Porsche Carrera Cup.
Johan Kristoffersson är en förare alla vill slå och Lukas Sundahl medger gärna att Kristofferssons medverkan i finalen sporrar honom lite extra.
– Ja, det är roligt att han kör även på Ring Knutstorp. Det är lite speciellt när Johan är med för han är djävulskt duktig och det är alltid roligt att utmana honom, säger Lukas.
Säsongens tredje rond mellan Sundahl och Kristoffersson har alla förutsättningar att bli ett mästarmöte helt i TV-publikens smak.
– Det håller jag med om. Det ska bli kul, men eftersom jag vet att Johan är lite starkare än vad vi är på blött underlag hoppas jag på en torr finalhelg. Vi får se hur det blir.

Populär bana
Ring Knutstorp är den bana Johan Kristoffersson vunnit flest race på i Carrera Cup-karriären.
– Hur många? Alla gånger jag tävlat där, säger Kristoffersson, skrattar gott och tillägger:
– Nej, jag vet inte, men där går det gött. Knutstorp gillar jag.
– Det gör jag också, säger Sundahl. Hittar man rätt där blir det ett jäkla härligt flyt i både körning och banan. Ring Knutstorp är teknisk och jag tycker det är skoj när det är lite knivigt så man får tänka lite.

Delade pall 2015
Kristoffersson har åtta PCCS-segrar på den kuperade och utmanande banan i Skåne. Han vann tre av fyra race 2011, lika många 2012 och båda avslutningsheaten i mästerskapet supersäsongen 2015 då han segrade i alla 13 race!
2015 delade Kristoffersson och Sundahl dessutom prispall just i finalen på Ring Knutstorp. Sundahl var tvåa bakom Kristoffersson i det första heatet och trea bakom Kristoffersson och Jocke Mangs i det andra.
Sedan dess har Lukas erövrat ytterligare fem pallplatser, varav en seger, på ”Knutan”.

Vill om Larsson
Det finns fler orsaker – än att besegra Johan Kristoffersson – till varför Lukas Sundahl åtminstone vill vinna ett av finalhelgens två heat. Lyckas han erövra sin 22 seger tar han sig nämligen förbi Fredrik Larsson och går upp på andraplats i listan över förare som vunnit flest race i PCCS sedan starten 2004.
Vem som toppar den listan? Johan Kristoffersson, såklart. Han har 44. Hittills.

TV-tiderna
Avslutningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Ring Knutstorp i Skåne 10 oktober kan ni följa i V Sport Motor/Viaplay. Lördagens båda race livesänds nämligen enligt följande:
Kl 11.00: Race 1. Viaplay/V Sport Motor
Kl 14.30: Race 2. Viaplay