Lukas Sundahl tillbaka i toppen efter dubbelseger i Danmark

30 juni 2024, 17:58

Lukas Sundahl vann båda racen i Porsche Festival på FDM Jyllandsringen i Danmark. Därmed är dem femfaldige mästaren tillbaka i toppen i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför den andra halvan av säsongen är han nu bara åtta poäng bakom mästerskapsledande Robin Knutsson. Danskarna Silas Rytter och Gustav Krogh gladde hemmapubliken med var sin andraplats bakom Sundahl.

Smålänningen Lukas Sundahl visade gamla mästartakter i Porsche Carrera Cup Scandinavias comeback på dansk mark. Han var snabbast från första träningspasset, via kval och från pole position i de båda racen. En styrkedemonstration.

– Det går inte att göra det mycket bättre, konstaterade han själv efter att ha tagit maximala 27 poäng i båda racen, fått välförtjänta segerpokaler och dessutom specialpriset Aspen Driver of The Day.

Sin dominans till trots uppvaktades Sundahl, som tävlar för Micke Kågereds Racing, i båda racen. I det första utmanade verkligen danske gästföraren och Porsche-debutanten Silas Rytter den flerfaldige mästaren.

– Han var snabb, men tidigt i racet tänkte jag att jag inte kan låta en dansk vinna, säger Sundahl och tillägger:

– Tanken var den samma när jag fick Gustav Krogh precis bakom mig i slutet på det andra heatet.

Första pallplatsen

Danskarnas offensiva körning gladde verkligen storpubliken på Jyllandsringen. De gav nerv åt var sitt race. I det första fick Krogh nöja sig med sjätte plats. I det andra hamnade Rytter utanför banan och tvingades bryta.

– Skönt revansch för ett mindre lyckats kval och förstarace. Mitt mål var att ta min första pallplats i mästerskapet och det lyckades jag med, sa en belåten Krogh.

Siverholm kom tillbaka

Bakom Sundahl, Rytter och Krogh erövrade Robin Knutsson, WestCoast Racing och William Siverholm, Fragus Motorsport, var sin tredjeplats. Knutsson fick även med sig en femteplats hem, vilket räckte för att behålla ledningen i mästerskapet.

Siverholm kvalade till andra startposition i båda racen. Efter en mindre bra start och en incident en bit in i det inledande racet fick han nöja sig med en blygsam sjundeplats. En besvikelse såklart.

– Med tanke på hur det gick i race ett kändes det riktigt bra med en pallplats i det andra heatet, försäkrade Siverholm, som fortsatt är femma i tabellen.

Tuff utflykt

För Marcus Annervi, som kom till Danmark som mästerskapstvåa, gick det mesta emot. Åttonde plats i det första heatet såg ut att bli en femteplats i det andra när han åkte av och tvingades bryta.

Inte heller tabelltrean Daniel Roos, som gjorde succé med två andraplatser i den senaste deltävlingen, fick till det i Danmark. Femte och fjärde plats var ändå starkt med tanke på hans misslyckade kval.

Gustav Bergström, teamkompis med Annervi i M3G Motorsport, visade bra fart genom hela helgen, men hade lite stolpe ut både i kval och race. Fjärdeplatsen i det första heatet visar emellertid att stockholmaren inte är långt ifrån sin första pallplats i mästerskapet.

Wärnelöv håller undan

I Pro Am-klassen delade Kjelle Lejonkrans och Oscar Löfquist på segrarna. Kvar i mästerskapstopp är emellertid Albin Wärnelöv som blev trea och tvåa i klassen. Wärnelövs ledning krympte emellertid. Nu är Lejonkrans, hans teamkompis i Micke Kågered Racing, bara tre poäng efter. Löfqvist är ytterligare åtta poäng bakom i en jämn tabelltopp.