Lukas Sundahl överlägsen kvaletta i Anderstorp

13 maj 2022, 18:56

Regerande mästaren Lukas Sundahl gav verkligen sina konkurrenter i Porsche Carrera Cup Scandinavia något att fundera över i fredagens kval till premiärtävlingen på Scandinavian Raceway i Anderstorp. 25-åringen från Växjö körde nämligen till sig pole position till lördagens båda race. I den första kvalomgången, Q1, var han dessutom helt överlägsen. – Ett lugnt och stilla varv egentligen, trodde inte att det skulle vara så bra, sa Sundahl som var mer än åtta tiondelar före närmaste konkurrent.

Åtta tiondelar är mycket, väldigt mycket, i en bransch där skillnaden mellan toppförarna ofta bara är några få hundradelar. Eller tusendelar.
Faktum är att Sundahl, som i år tävlar för Micke Kågered Racing, aldrig tidigare under sin framgångsrika karriär varit så överlägsen i ett kval i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Q1 var bra, även om det inte kändes helt perfekt. I Q2 fungerade det däremot inte alls. Hur jag än försökte fick jag inte igång däcken, säger Sundahl och tillägger med anledning av att han ändå var snabbast:
– Men det gick vägen ändå.

Knutsson överraskade
Kvalets stora överraskning var debutanten Robin Knutsson, WestCoast Racing. Han var nämligen tvåa i den första kvalomgången och delar därmed första startled med Sundahl i lördagens inledande race. I det andra får han nöja sig med nionde startruta.
– När det gäller Q1 är jag själv överraskad. Jag tog rygg på min teamkompis Micke Karlsson och fick verkligen till det. I Q2 blev jag nog lite för exalterad och gjorde alldeles för många missar, säger 20-åringen från Göteborg.
En annan nykomling som lyckades bra i sitt första Carrera Cup-kval var Marcus Annervi, 25 år från Halmstad. Sjätte och fjärde plats i de båda kvalomgångarna var med beröm godkänt, speciellt efter vad som hände i det avslutande testpasset inför kvalet. Där åkte nämligen Annervi av banan med en del skador på sin Porsche 911 GT3 Cup (992) från Race Team Gelleråsen – by AFR.
– Jag är lite besviken eftersom jag vet att jag kan bättre, men i kvalet blev jag lite för försiktig just där jag åkte av, säger Annervi som vann Porsche Sprint Challenge Scandinavia förra året och som är en av mästerskapets hetaste nykomlingar den här säsongen.

Hoppats på bättre
Till kategorin nya förare hör inte Pontus Fredricsson, Hampus Ericsson eller Jan Magnussen. Alla var med högt upp i fredagens kval, utan att få till det till hundra procent.
– Jag hade hoppats på bättre. Trea och femma är okey, men jag får inte till det där sista däckmässigt, säger Fredricsson, som ändå är ganska optimistisk inför lördagen.
– Jag vet att jag är ganska startsnabb.
Fredricssons teamkompis i Fragus Motorsport, fjolårstvåan Hampus Ericsson, kvalade fyra i Q1 och tvåa i Q2.
– I Q1 vet jag ärligt talat inte riktigt vad som hände, det måste vi analysera. I Q2 gick det lite bättre och det var okey med en andraplats där. Med startpositionerna fyra och två finns det alla möjligheter till bra resultat i morgon, säger 20-åringen från Kumla.
Jan Magnussen såg också nöjd ut efteråt. Femte och tredje plats innebär att den meriterade dansken delar startled med ovan nämnde Annervi i lördagens båda heat.

Morin före Rantzow
I Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare som tävlar i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) var talangfulle Umeåkillen, 19-årige Hannes Morin, snabbast på samtliga träningspass. Väl i kvalet följde han upp den sviten med elfte plats totalt, och etta i sin klass. Marginalen till tvåan Lars-Bertil Rantzow var emellertid knapp. Eller vads sägs om 17 tusendelar!
Kvaltrea i Porsche Approved Cup var Patrick Rundquist.