Lukas Sundahl nära historisk trippel i Porsche Carrera Cup Scandinavia

30 september 2020, 14:45

Han leder mästerskapet med 51 poäng. Är det 55 eller mer på lördag eftermiddag skriver Lukas Sundahl ett stycke racinghistoria. Då blir den 23-årige smålänningen först med tre raka titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Utgångsläget är bra, det kan jag inte förneka, men fortfarande kan allt hända och jag har inte gått hemma i veckan och förberett någon segerfest, säger Sundahl inför deltävlingen på Mantorp Park 2-3 oktober.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är framme vid säsongens femte och näst sista deltävling Corona-säsongen 2020. Mantorp Park, tänkt som finalarena i den ursprungliga kalendern, tar emot och bjuder, precis som Scandinavian Raceway för två veckor sedan, på tre race!
Det innebär att det återigen finns 80 poäng att hämta för den som vinner rubbet – båda kvalen och alla tre race med snabbaste varv. Från Anderstorp fick Lukas Sundahl med sig 72 poäng hem till Växjö. Upprepar han den bedriften kommande veckoslut finns det ingen som kan hota honom i finaltävlingen på Ring Knutstorp. Då har Sundahl minst 55 poängs ledning med 54 poäng kvar att köra om. Han och Sundahl Racing kan åka till Skåne som mästare och med segerpremien (200.000 kr) på kontot.
– Det hade varit gött såklart, men man vet aldrig i den här sporten. Jag kan bli påkörd i det första racet på Mantorp Park och sedan kan det vara över för den helgen, säger Sundahl.

Fredricsson ger sig inte
Att det ska hända är självklart inget främste rivalen, Pontus Fredricsson, går och hoppas på, men han inser förstås att uppdraget att besegra Sundahl blir svårt.
– Poängmässigt har Lukas dragit ifrån ganska mycket och han kommer inte riskera att nolla i ett race. Det blir tufft att utmana honom om titeln, men jag kommer självklart att försöka allt jag kan, kämpa för att hålla mästerskapet levande till finalen på Ring Knutstorp, försäkrar Fredricsson som kanske måste göra säsongens bästa tävling för att ha en fortsatt chans att bli mästare.
Och varför skulle han inte kunna lyckas med det? Kapaciteten finns där och att vinna race och mästerskap är det som driver honom.
– Det är det man strävar efter, det är därför man vill fortsätta, säger han.

Trio i bronsduell
Om Lukas Sundahl och Pontus Fredricsson fightas om titeln så talar mycket för att en trio gör upp om den hedervärda tredjeplatsen. Efter succén senast på Scandinavian Raceway är Hugo Andersson bronsman inför helgens tävling i Östergötland. I Anderstorp tog han sin första seger i PCCS och noterades dessutom för en andra- och en femteplats. Fullpoängaren blev en klassiker. Som ende förare valde Andersson slicks, inte regndäck, och det var en chansning som gick hem.
Bakom Andersson är det emellertid tätt i tabellen. Årets nykomling, Hampus Ericsson, som kvalade ut självaste Lukas Sundahl i Anderstorp och som var på väg mot en större framgång än så, är bara fem poäng efter och han skuggas i sin tur av Edvin Hellsten.
Bara tolv poäng skiljer trion åt. Det är ingenting med tanke på att det är fem race kvar i mästerskapet.

Öhman glider ifrån
Med fem race kvar av säsongen är det fortfarande Magnus Öhman i topp i Masters Cup, klassen för förare över 40 år. Med starka placeringsraden 2-1-2 i Anderstorp såg stockholmaren till att dryga ut sitt försprång till jagande konkurrenter. För även om såväl prins Carl Philip som Krister Andero fick med sig en klasseger från Småland så var det Öhman som plockade flest poäng.
I deltävlingen på Mantorp Park står ytterligare 75 pinnar på spel och för de som vill konkurrera med Öhman om cuptiteln gäller det verkligen att leverera i Östergötland. Tvåa i tabellen är prins Carl Philip, som har 29 poäng upp till sin teamkompis i Mtech Competition.

Se kval och race i TV
Det blir en ny stor TV-satsning i deltävlingen på Mantorp Park. Precis som från Scandinavian Raceway i Anderstorp kommer såväl kval som samtliga tre race att livesändas. Den här gången både i V Sport Motor och i Viaplay!
Robin Nilsson, Björn Wirdheim och Erica Carlsson blir trion som sköter snacket.
Sändningstiderna i sin helhet.
Fredag 2 oktober.
Kl 13.00-13.40: Kval.
Kl 16.00-16.50: Race 1
Lördag 3 oktober
Kl 11.00-11.50: Race 2
Kl 14.30-15.35: Race 3

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Mantorp Park 1-3 oktober
Torsdag 1 oktober
Kl 09.00: Test, 30 min
Kl 10.50: Test, 30 min
Kl 14.40: Test, 30 min

Fredag 2 oktober
Kl 10.45: Officiellt test, 30 min
Kl 13.00: Kval, Q1
Kl 13.22: Kval, Q2
Kl 16.12: Race 1, 20 min + 1 varv

Lördag 3 oktober
Kl 11.15: Race 2, 20 min + 1 varv
Kl 14.50: race 3, 30 min + 1 varv