Lukas Sundahl listar sina fem Porsche Carrera Cup-titlar

01 november 2022, 09:19

En månad har gått sedan Lukas Sundahl erövrade sin femte raka titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter en dramatisk final, och den jämnaste titelduellen någonsin, stod smålänningen där som mästare. Igen. Men hur högt värdesätter Sundahl årets titel i jämförelse med sina fyra tidigare? Vi bad mästaren att rangordna alla sina guldsäsonger och fick följande svar.

 

1: 2018

”Det är alltid speciellt med en första titel, den är alltid goast på något sätt. Efter att ha blivit tvåa bakom Jocke Mangs året innan var det kul att tillsammans med teamet stå överst på tronen efter finalen på Mantorp Park”.

Fakta: 14 race. 10 segrar, 12 pallplatser totalt. 9 pole positions.
Vann mästerskapet med 25 poängs marginal till Oscar Palm. Avgjorde titelkampen i finalhelgens första heat. Vann Fastest Lap Award.

2: 2022
”Klart i nivå med 2018 och kanske den skönaste mästerskapssegern. Det var inte min bästa säsong resultatmässigt, men den klart jämnaste med en spännande, dramatisk och rolig avslutning. I början hade vi fart, men på slutet fick vi verkligen kämpa och gräva djupt för att ta en ny titeln och dessutom bärga SM-guldet för GT-bilar. Vi fick visa att vi kan leverera i pressade situationer och det är sådant som är utvecklande både för mig och teamet. Kul dessutom att vinna teammästerskapet redan första säsongen med Micke Kågered Racing”.

Fakta: 14 race. 4 segrar, 8 pallplatser totalt. 6 pole positions.
Vann mästerskapet med en poängs marginal till Ola Nilsson. Avgjorde titelkampen i säsongens sista race.
Teammästare med Micke Kågered Racing. Vann TAG Heuer Fastests Lap Award.

3: 2021
”Ett jäkligt bra år för min och teamets del. Fick en kanonstart med maxpoäng i de fem första racen. Förutom en påkörning i Falkenberg var vi etta eller tvåa i samtliga race – och stod dessutom i pole position 12 av 14 gånger. Vi var snabba hela tiden, hade aldrig någon dipp. ”

Fakta: 14 race. 10 segrar, 13 pallplatser totalt. 12 pole positions.
Vann mästerskapet med 95 poängs marginal till Hampus Ericsson. Avgjorde titelkampen redan i den näst sista deltävlingen.
Vann TAG Heuer Fastest Lap Award och blev teammästare med Sundahl Pampas Racing.

4: 2019
”Hade en bra, rolig och jämn fight med Robin Hansson genom hela säsongen. Han inledde bäst, men min avslutning var starkare och jag kunde säkra titeln i det sista racet. Man kan väl säga att jag vann på större jämnhet – elva pallplatser och en femteplats som sämsta resultat.”

Fakta: 14 race. 4 segrar, 11 pallplatser totalt. 6 pole positions.
Vann mästerskapet med 12 poängs marginal till Robin Hansson. Avgjorde titelkampen i säsongens sista race.

5: 2020

”Också ett bra år för vår del. Framförallt var det glädjande att vi den här säsongen hittade fart på banor där i inte haft det innan. Avgjorde mästerskapet i den näst sista deltävlingen vilket gjorde att jag kunde åka till finalen på Ring Knutstorp utan press på mig.”

Fakta: 14 race. 7 segrar, 13 pallplatser totalt. 6 pole positions.
Vann mästerskapet med 90 poängs marginal till Pontus Fredricsson. Avgjorde titelkampen redan innan den näst sista deltävlingen.
Vann Fastest Lap Award.