Lukas Sundahl kvar i mästerskapstopp efter Midnattssolsloppet

16 juni 2019, 00:32

Lukas Sundahl slog vakt om sin ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia när mästerskapet gästade Fällfors och helt nybyggda Drivecenter Arena för Midnattssolsloppet. Någon dubbelseger som senast i Anderstorp blev det inte för smålänningen, men med två andraplatser inför 16.800 (!) åskådare noterades han ändå för bäst facit i hela startfältet. Segrarna tog Robin Hansson och Roar Lindland hand om.

Det första heatet på den 4,2 km långa banan var tämligen odramatiskt och vanns säkert av Robin Hansson från pole position. Pallen delade han med Lukas Sundahl och teamkompisen Pontus Fredricsson. Den sistnämnde gjorde en kanonstart och lyckades ta sig om Hugo Nerman, som från tredje startruta fick nöja sig med fjärde plats.
Femma i det första heatet var Roar Lindland. Efter det andra och betydligt mer händelserika racet stod norrmannen överst på pallen där han hade sällskap av Lukas Sundahl och Lars-Bertil Rantzow.
Lindland låg trea när teamkompisarna Pontus Fredricsson och Robin Hansson fick kontakt, snurrade och tappade sina positioner i fältet.
– Jag drog nytta av den situationen, konstaterade Lindland, som haft en tuff öppning på säsongen.
– Det har varit en jobbig start på mästerskapet. Därför satt den här segern extra skönt.

Lukas Sundahl var givetvis också nöjd efteråt. Dubbla andraplatser och fortsatt ledning i mästerskapet. Den andra erövrade han dessutom från åttonde startposition sedan han tvingats stå över den andra kvalomgången på grund av en trasig kylare.
– Jag var försiktig i början på det andra heatet, fokuserade på att ta bilen i mål, gled med på ett bananskal och det lönade sig, sa Sundahl.

I Fragus Racing var stämningen av förklarliga skäl inte den bästa efter det andra racet. Robin Hanssons omkörningsförsök av Fredricsson blev fel och i stället för en till synes säker dubbelseger för teamet blev det en fjärdeplats för Fredricsson och en 15:e plats efter bestraffning för Hansson.

Betydligt gladare efter det avslutande racet, som startade klockan 20.50 och avgjordes i magisk kvällssol, var Lars-Bertil Rantzow. Veteranen från Båstad blev inte bara trea totalt utan tog dessutom en fullpoängare i Masters Cup för förare över 40 år.
– Efter den här helgen behövde jag en fullträff som avslutning, sa han och konstaterade samtidigt att han hade lite stolpe in.
I det första heatet var det Christoffer Bergström som var snabbast av Mastersförarna med sjätteplats totalt. Segern var hans första i klassen.
– En seger som betydde mycket för mig med tanke på hur det gick i Anderstorp, sa Bergström.
I Småland blev han utesluten i kvalet och fick starta långt bak, men svarade för två imponerande uppkörningar.
– Nu kvalade vi till oss en sjundeplats och lyckades förbättra den placeringen i racet. Det kändes bra.

I Porsche Approved Cup gick segrarna den här helgen till Fredrik Ros och Edvin Hellsten. För Ros var det här tredje segern för säsongen, debutanten Hellsten erövrade sin andra.
Mästerskapsledande Hugo Andersson fick den här helgen nöja sig med tredje och andra plats.

En annan Hugo, Hugo Nerman, såg ut att kunna ta sin första pallplats i Porsche Carrera Cup Scandinavia då han efter ett utmärkt kval startade trea i båda racen. I det första fick han nöja sig med fjärde plats och i det andra gjorde han sig dessvärre skyldig till ett misstag i samband med ett omkörningsförsök av teamkompisen och den då andreplacerade Roar Lindland redan på det andra varvet.
Från 18:e position körde han sedan upp sig till femte plats i mål. Imponerande, men Nerman hade hoppats på betydligt mer i Norrland.

Formelbilstalangen Hampus Ericsson avslutade starkt på banan i Skellefteå kommun. Efter att ha haft otur med en punktering i kvalet tvingades han starta båda racen från 17:e plats. I det första körde han upp sig till tolfte position. I det andra blev han sexa!
– Jag är nöjd med min insats och det var kul att få den här möjligheten, sa Ericsson.