Lukas Sundahl kvalbäst igen i Porsche Carrera Cup Scandinavia

09 juli 2021, 19:06

Sjätte raka kvalvinsten – och i morgon står han i pole position för sjätte och sjunde gången den här säsongen. Regerande mästaren Lukas Sundahl tycks omöjlig att rå på i Porsche Carrera Cup Scandinavia för tillfället. Eller? – Han ska inte åka härifrån med sju segrar, säger Hampus Ericsson, som verkar sugen på att sätta stopp för Sundahls segersvit i mästerskapet.

Lukas Sundahl dominerade fredagens kval inför klassiska Västkustloppet i Falkenberg. 24-åringen från Växjö var överlägsen i den första kvalomgången, Q1, och såg till att säkra dubbla pole positions genom att även vara snabbast i Q2. Därmed vann han Porsche Mobil 1 Pole Award för tredje gången den här säsongen.
– Jag hade rätt bra kvalfart även om jag inte fick till Q2 precis som jag ville. Men jag var ändå ensam om att gå under 43 sekunder på varvet, sa smålänningen och såg nöjd ut.
Sundahl har vunnit alla fem race som avgjorts hittills i årets mästerskap. I morgon kan det bli två till.

Tänker utmana
Hampus Ericsson var bara 76 tusendelar från Sundahl i Q2, vilket ger honom startpositionen utanför den regerande mästaren i lördagens andra race. Det första startar han från ruta tre.
– Ett helt okey kval, mitt bästa i år, men visst känns det ändå lite surt med tanke på att det är mindre än en tiondel till pole position, säger Ericsson, som gärna vill förhindra att Sundahl fortfarande är obesegrad när Västkustloppet ska summeras.
När Sundahls sju raka pole positions förs på tal säger Ericsson spontant:
– Han ska inte åka härifrån med sju segrar.
Det är helt klart att Kumlasonen kommer att försöka utmana den regerande mästaren.

Årsbästa av Hellsten
Göteborgaren Edvin Hellsten har inte riktigt gått att känna igen i början på säsongen, men i fredagens kval var det ”den gamle” Hellsten som visade upp sig på banan. En andraplats i Q1, trots strul med ett läckande bromsok, följde han upp med fjärde plats i Q2, trots att han där inte kunde starta på nya däck.
– Bilen känns piggare nu är tidigare under säsongen. Får vi bara till bromsbalansen i morgon borde vi kunna hålla vår startposition genom racen, säger han.

Revansch för många
Pontus Fredricsson, som hittills den här säsongen bokförts för tre andraplatser, fick nöja sig med en för honom blygsam sjätteplats i Q1, men han tog snabb revansch och blev trea i Q2.
Revansch blev det även för Hugo Andersson, som kom tillbaka starkt efter mindre lyckade testpass tidigare på dagen och tog hand om startpositionerna fyra respektive fem.
Gästförare, Jan Magnussen, missade Q2 senast i Anderstorp. I Falkenberg var dansken starkare med en femte- och en sjundeplats.

Bergström Masters-bäst
Mästerskapstvåan Emil Persson fick nöja sig med sjunde och sjätte plats i kvalet.
– Sådär, tyckte han själv om den insatsen och medgav att han fortfarande känner sig lite ovan på nya däck.
Siste man att avancera till Q2 var Patrick Rundquist, som var tillbaka efter sjukdom. Åttondeplatsen där lyckades han emellertid inte förbättra i Q2. Rundquist startar båda racen från åttonde position.
I Anderstorp nådde tre förare i Masters Cup, klassen i klassen för förare över 40 år, Q2. I Falkenberg lyckades ingen. Christoffer Bergström var bäst med en niondeplats i Q1, närmast följd av klasskompisarna Thomas Karlsson och prins Carl Philip.

Porsche Carrera Cup Scandinavia, Falkenberg 9 juli.
Resultat Q1.
1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 42.920
2. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.314
3. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.324
4. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.384
5. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +0.398
6. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.450
7. Emil Persson, Fragus Motorsport, +0.475
8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +0.569
9. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +0.743
10. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +0.879
11. Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, +1.043

Resultat Q2.
1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 42.932
2. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.076
3. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.121
4. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.136
5. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.226
6. Emil Persson, Fragus Motorsport, +0.286
7. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +0.338
8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +0.541