Lönnroth förverkligar en dröm – kör Porsche Carrera Cup Scandinavia för Steber Racing och blir coachad av tidigare mästare

28 november 2021, 12:58

Nykomlingen Markus Lönnroth väljer Steber Racing inför Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022. Sprint Challenge-föraren tar dessutom med sig en tidigare mästare in i teamet. Oscar Palm, som vann Porsche Carrera Cup Scandinavia 2014 med just Steber Racing, är Lönnroths nya förarcoach.

Markus Lönnroth bestämde sig redan i somras för att han skulle köra Porsche Carrera Cup 2022. Nu är det klart att stockholmaren tar klivet uppåt med meriterade Steber Racing, som förutom Palms titel också har ett teamguld från 2020 på meritlistan. Lönnroth kommer att köra en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) i Porsche Approved Cup.
– Det finns många skäl till varför valet föll på Steber Racing för min del. Oscar Palm introducerade mig för teamchefen Stefan Pettersson och det kändes genast som en bra samarbetspartner. Ett annat viktigt skäl är teamets erfarenhet av 991-modellen, säger Lönnroth.

Lärorikt år
Premiärsäsongen i Porsche Sprint Challenge Scandinavia, som också var Lönnroths racingcomeback efter tio års uppehåll, genomförde han med Race Team Gelleråsen – by AFR. I konkurrens med 30 andra förare tillhörde han toppskiktet. Lönnroth inledde säsongen starkt, men avslutningen kunde ha varit bättre.
– Ups and downs, säger han själv i en sammanfattning.
– När jag höll mig på banan var jag trea till femma, men ett par gånger åkte jag av banan. Det var lite för mycket av den varan.
Markus Lönnroth, som tidigare i racingkarriären tävlat i och vunnit SLC, kört Dubai 24-timmars två gånger och stått på pallen i VLN på Nürburgring, slutade sexa i mästerskapet.
– Jag hade varit nöjd om jag blivit femma, placeringen jag hade inför finalen på Mantorp Park. Därmed inte sagt att jag är missnöjd med min sjätteplats. Det var en spännande och lärorik comeback-säsong och jag har Marcus Annervi och killarna i Race Team Gelleråsen att tacka för mycket.

Förverkligar pojkdröm
Beslutet att köra Porsche Carrera Cup 2022 tog Lönnroth redan i somras, efter deltävlingen i Falkenberg där han nådde en välförtjänt tredjeplats i det fjärde och avslutande racet.
– Under ett par träningsdagar på Mantorp Park var det en person med stor erfarenhet av klassen som väckte tanken och föreslog att jag skulle ta klivet till upp Carrera Cup. Han hade sett mig på banan och var övertygad om att jag, med rätt inställning och en seriös satsning med mycket träning och tester, skulle klara av att ta det steget. Detta fick mig att fundera, säger Lönnroth och tillägger:
– Det är en pojkdröm, eller vuxendröm kanske jag ska säga, att köra Porsche Carrera Cup Scandinavia och om man nu ändå ska lägga en massa tid och energi på racingen så är det väl ännu roligare att kunna göra det i Carrera Cup.

Tar hjälp av mästare
Markus Lönnroths satsning är helhjärtad, vilket inte minst hans nya samarbete med Oscar Palm visar.
– Jag kände redan under säsongen 2021 att jag behövde en egen, personlig tränare. Oscar kommer att vara med mig från dag ett och vi har redan planerat två testresor till Spanien i början på nästa år. Jag har så mycket att lära mig och Oscar ska bland annat hjälp mig att sätta mig in i allt, lära mig förstå bilen och bidra till att jag känner mig mer trygg och bekväm med hela situationen.
På detaljnivå står bland annat vänsterbromsning på schemat.
– När det gäller det känns det lite som om jag har träben. Det är ungefär som att spela fotboll – för en del är det naturligt att använda båda fötterna, men jag…
• Du har aldrig haft någon bra vänsterfot på fotbollsplanen alltså?
– Nej, knappt någon bra höger och absolut ingen bra vänster, säger Lönnroth och skrattar gott.

”Tävling mot mig själv”
Oscar Palm är inte den enda tränaren Lönnroth engagerat i sin satsning. För att vara så förberedd som möjligt till premiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia har han även anlitat en fystränare.
– Jag förstår att jag måste träna upp vissa delar för att kunna köra bra. Dessutom behöver jag bli smidigare, jag är alldeles för stel i kroppen för att kunna prestera på topp.
Kanske överdriver Lönnroth lite. Han cykeltränar tre dagar i veckan och på meritlistan har han bland annat åtta starter i Vätternrundan och två svenska klassiker.
– Jag brukar säga att allt är en tävling och det gäller även för min medverkan i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Men det blir i första hand en tävling mot mig själv. Målsättningen just nu är att hitta en trygghet i bilen och att jag känner att jag gör ett bra jobb. För mig är det viktigt att bygga upp erfarenhet, inte hamna i situationer och inte ställa till det för andra. Sedan kommer jag såklart att hitta mina kombattanter i startfältet.

Start på lång resa?
Markus Lönnroth är ambitiös, men någon tidsplan för sin satsning har han ännu inte satt upp.
– När jag gör något gör jag det alltid till hundra procent. Sedan får vi se vad det slutar. Förhoppningsvis är det starten på en lite längre resa under vilken jag kan lära mig mycket och ta mig uppåt i resultatlistorna.

Fakta
Markus Lönnroth

Född: 21 december 1965.
Hemort: Stockholm
Yrke: VD Maxi Moraberg, Södertälje.
Klubb: KAK.
Främsta meriter: Sexa i Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2021. Mästare i SLC. Två starter i Dubai 24-timmars. Pallplats VLN på Nürburgring.
Aktuell: Klar för Steber Racing i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022.