Lång väntan över för Robert Dahlgren – nu debuterar han i Porsche Carrera Cup

28 maj 2024, 13:45

19 månaders väntan är över. Till helgen tävlar Robert Dahlgren igen. I Porsche Carrera Cup Scandinavia! – Det känns jäkligt bra, ska bli riktigt kul att få komma i gång och få köra, säger den erfarne och meriterade norrlänningen som på Gelleråsen Arena i Karlskoga dessutom får sällskap av sin teamkompis i PWR Racing, Axel Bengtsson.

Senast Robert Dahlgren tävlade var i STCC-finalen på Mantorp Park den 1 oktober 2022.

– Det är länge sedan, säger den fyrfaldige STCC-mästaren, är tyst en stund och tillägger sedan:

– Det är nog därför jag inte fått upp pulsen ännu, för jag har väl inte riktigt insett att jag ska tävla till helgen.

Med bara två och en halv dags test i förberedelser kastar sig Robert Dahlgren, 44 år, in i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Starten på Gelleråsen Arena 31 maj-2 juni är i första hand tänkt som uppladdning inför STCC-premiären i Göteborg helgen därpå.

Men Dahlgren har aldrig tidigare tävlat i en Porsche och 911 GT3 Cup (992) är med sina 510 hästkrafter, svansmotor och bakhjulsdrift en helt ny bekantskap för honom.

–  Men varför göra saker enkelt när man kan göra det svårt, säger han och ler.

Kräver specifik körstil

Under testdagarna – samtliga på Gelleråsen Arena – har Dahlgren ändå fått en ganska bra bild av bilen, dess fördelar och utmaningar.

– Det är en häftig bil, men också en helt annan typ av bil jämfört med vad jag kört tidigare. Och då syftar jag inte på framhjulsdrift, bakhjulsdrift. Det är helt enkelt en annan typ av bil som kräver en väldigt specifik körstil. Den svarar upp bra om man träffar rätt, svårigheten är att göra det varv efter varv, säger Dahlgren som efter testerna bland annat känner sig trygg i bilen på halvfuktigt underlag, upptorkande och på begagnade däck.

– Vad jag har kvar och som kommer att vara otroligt viktigt till helgen är att utnyttja och peaka de nya däcken. Det är min fokuspunkt inför tävlingen för där känner jag att jag inte riktigt jag har grepp ännu. Kvaldelen är annars något som jag generellt gillar. På testerna jag kört kändes det emellertid bättre på race- än kvalsimuleringarna.

Hänga med i toppen

Robert Dahlgren ser fram emot sin Porsche Carrera Cup-debut i vilken han alltså bland annat ställs mot sin teamkompis i STCC, Axel Bengtsson. 2022 erövrade duon samtliga mästerskapstitlar i STCC. Dahlgren vann totalt, Bengtsson blev juniormästare och tillsammans körde de hem teamtiteln åt PWR Racing.

23-årige Bengtsson är bara i början på sin karriär. Dahlgren gick över från gokart till bil redan 1997, tre år innan Bengtsson föddes.

– Axel är en duktig chaufför, men jag får väl hoppas att jag, i den interna duellen med honom, har någon nytta av all min erfarenhet.

Bengtsson kommer att tävla för Mtech Competition där han blir teamkompis med dansken Gustav Krogh och Elias Adestam. Dahlgren gör sitt gästspel i Porsche Experience Racing.

– Jag är oerhört tacksam över att få möjlighet att göra den här starten och att få göra det för Porsche Experience Racing med sina otroligt rutinerade medarbetare. Jag ser fram emot helgen med ödmjukhet, nerver och lite förhoppningar.

• Ja, vad hoppas Dahlgren egentligen att uppnå för mål i sin tävlingsdebut i Porsche Carrera Cup Scandinavia?

– Jag vet ju inte riktigt hur fort Porschespecialisterna i mästerskapet åker, men jag önskar att jag kan hänga med i toppen någonstans.