Kvinnligt dreamteam när Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Simona de Silvestro kör Porsche Carrera Cup-premiären

01 maj 2024, 09:58

Två kvinnliga förare! I samma team! Det är vad Porsche Carrera Cup Scandinavia bjuder publik och följare på i premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 3-4 maj. Porsche Experience Racing mönstrar nämligen duon Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Simona de Silvestro.

Den ena är regerande Extreme E-mästare, slutade EM-trea i rallycrossens RX2e-klass 2023 och har vunnit race i STCC.

Den andra har gjort mer än 70 starter och stått på pallen i IndyCar Series, tagit poäng i FIA Formula E och tävlat i V8 Supercars.

Nu möts värmländskan Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 31 år, och schweiziskan Simona de Silvestro, 35 år, i Porsche Experience Racing och Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Ett kvinnligt dreamteam.

– Det blir spännande med ett team med två kvinnliga förare. Jag tycker det är viktigt och visa att vi kan vara snabba i en racerbil, säger de Silvestro, som gör sin andra start i mästerskapet.

Siktar uppåt

Första inhoppet var på Rudskogen Motorsenter i Norge 2021. Helt utan tidigare tävlingserfarenhet av Porsche 911 GT3 Cup noterades de Silvestro då för placeringsraden 5-6-5. Som avslutning klockades hon dessutom för det tredje racets snabbaste varv.

– Jag har bara positiva minnen från den tävlingen. Konkurrensen var bra, banan fantastisk och jag tyckte verkligen om att jobba med ingenjören Marcus Fasth, säger hon och tillägger:

– Placeringarna var också bra, men förhoppningsvis kan vi göra bättre ifrån oss den här gången. Tävlingen på Rudskogen var den näst sista den säsongen. Då ville jag inte riskera och vara i vägen för förare som slogs om viktiga placeringar i mästerskapet. Den här gången är det första tävlingshelgen för alla så vi kanske kan vara lite mer aggressiva.

Ser fram emot samarbete

Sedan sitt senaste framträdande i Porsche Carrera Cup har Simona de Silvestro kört fyra IndyCar-race, gjort en start i klassiska Bathurst 1000 och haft en del engagemang i Porsche Motorsports Formula E-program.

I vintras inledde hon dessutom en OS-satsning i bob!

– En häftig och cool förare med mycket erfarenhet som under flera år varit officiell Porsche-förare. Jag ser verkligen fram emot att jobba tillsammans med henne i helgen. Det ska bli jätteroligt, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky och berättar att de faktiskt träffats en gång tidigare.

– Vi var båda med på ett test i Tyskland 2020.

Simona de Silvestro kommer ihåg Åhlin-Kottulinsky.

– Jag har följt henne sedan vårt första möte och är imponerad av vad hon presterat i Extreme E, säger schweiziskan.

Topp tio

För Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir det här hennes tredje medverkan i Porsche Carrera Cup. Hon debuterade och körde tre deltävlingar i mästerskapet redan 2012. I fjol gjorde hon comeback med starter i de två avslutande deltävlingarna, Rudskogen Motorsenter och Mantorp Park.

Starten i Norge var besvärlig. Samtliga testpass ställdes in på grund av kraftig dimma och första besöket på banan blev kvalet.

– Det var tufft för mig som förare och en utmaning för JC Raceteknik som nytt team i den här sammanhangen. Då kände jag mig mer varm i kläderna i finalstarten på Mantorp Park. Men startfältet i Porsche Carrera Cup är otroligt tight och tufft med förare som exempelvis Lukas Sundahl som gör sin tionde säsong i år. Han är en verklig Porsche-specialist, men att bli det tar tid, säger värmländskan och fortsätter:

– Jag ser Simona som en potentiell racevinnare. För egen del? Förra året lyckades jag inte ta mig in bland de tio främsta så det hoppas jag på i år. Lyckas jag med det blir jag jättenöjd och skulle jag till och med bli topp fem kommer jag att vara super-duper-nöjd.