KMS tillbaka i Porsche Carrera Cup med Emil Persson och Gustav Bergström

16 mars 2022, 09:59

Kristoffersson Motorsport är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Under ledning av framgångsrike ingenjören Ronnie Bergström ska teamet driva två nya Porsche 911 GT3 Cup (992) i mästerskapet den här säsongen. Förare blir meriterade Emil Persson och Carrera Cup-debutanten Gustav Bergström.

Kristoffersson Motorsports återkomst innebär att ett av Porsche Carrera Cup Scandinavias framgångsrikaste team är tillbaka i mästerskapet. På meritlistan har KMS bland annat tre titlar, alla med Johan Kristoffersson (2012, 2013 och 2015). Utöver de segrarna är Ronnie Bergström, i egenskap av ingenjör, mannen bakom ytterligare två titlar: Edward Sandström 2007 och Jocke Mangs 2008.
I den nya satsningen, som bland annat backas upp av Porsche Center Stockholm och Porsche Center Danderyd, ikläder sig Bergström dubbla roller. Han blir både teamchef och ingenjör. Till sin hjälp får han en mekanikerstab från KMS i Arvika.
Ronnie Bergström började sitt samarbete med KMS hösten 1997 och han har haft stor del i teamets framgångar. Att supporta Bergström och hans son Gustav i den här satsningen var därför givet för teamägaren Tommy Kristoffersson.
– Gustav är mitt gudbarn och vi sa att om han vill och tycker det är kul så ska vi självklart göra det här. Han är ung, ödmjuk, seriös och talangfull. Det ska bli kul att följa honom, säger Kristoffersson, som emellertid betonar att det är Ronnie Bergström som kommer att ha huvudansvaret för Kristoffersson Motorsports nya racingsatsning.

Avgörande insats
Gustav Bergström gjorde entré i motorsporten förra året. Som yngste förare (född 2002) debuterade då den tidigare hockeyspelaren på juniorelitnivå i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Han imponerade från start, utvecklades stadigt under säsongen och slutade mästerskapet på åttonde plats efter att bland annat ha erövrat en pallplats.
– Med tanke på att Gustav inledde sin racingkarriär i april förra året ligger han självklart långt efter sina konkurrenter erfarenhetsmässigt. Men jag är inte orolig att redan nu flytta över honom till Porsche Carrera Cup Scandinavia. Jag tror att han kan hantera det, vilket han också visade när han körde 24-timmars i Dubai i januari. Insatsen där blev helt avgörande för vårt beslut att matcha honom i Carrera Cup den här säsongen, säger Ronnie.

Italien nästa
I Dubai delade Gustav bil med Emil Persson, Patrik och Henric Skoog. Kvartetten övertygade stort och vann klassen för nya Porsche 911 GT3 Cup (992) med det tyska teamet HRT Performance.
– Tävlingen i Dubai var kul och gav mig sjukt bra körträning. Det blev mycket värdefull tid i bilen där nere, konstaterar Gustav, som redan i slutet på den här månaden får nästa chans att bekanta sig med nya 992.
25-27 mars åker nämligen Gustav till Italien för att köra ett 12-timmarslopp på Autodromo Internazionale del Mugello. Styrningen där kommer han att dela med Johan Kristoffersson och norrmannen Ole Christian Veiby.

Inhopp i Sprint Challenge
Sin första säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia ser Gustav Bergström som ett läroår.
– Vår inställning är att starta längts ner på stegen med målet att vi ska förbättra oss varje gång vi är ute på banan, säger pappa Ronnie.
Gustav håller med.
– Det är mycket nytt att ta in. Om man bortser från Dubai har jag aldrig tävlat utan ABS eller kört en så motorstark bil. Porsche 911 GT3 Cup (992) är som en GT4 på steroider, säger han skämtsamt.
Sin Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport har Bergström kvar och troligtvis kommer han att köra något eller några race även med den i sommar.
– Exempelvis skulle Falkenberg passa bra eftersom Carrera Cup inte tävlar där. Jag är angelägen att hitta så mycket bantid det är möjligt, få mil i kroppen.

Revanschsugen Persson
Som teamkompis och mentor i Kristoffersson Motorsport får Gustav Bergström erfarne och meriterade Emil Persson. Den 32-årige värmlänningen har bland annat en Legends (2015) och dubbla V8 Thunder Cars-titlar (2018, 2019) på meritlistan. Säsongen 2020 tävlade han med framgång i STCC och i fjol tog han klivet över till Porsche Carrera Cup Scandinavia. Där föll han på målsnöret i kampen om tredjeplatsen i mästerskapet. Bara en enda poäng skiljde till slut honom från bronsmannen Edvin Hellsten.
– Konkurrensen är hård, men med tanke på hur det gick i fjol är en pallplats det självklara målet, säger Emil, väl medveten om att det är honom teamchefen kommer att ha högst krav och förväntningar på.
– Emil är en dokumenterat snabb förare och sympatisk kille som vill lära sig mer, och som är ödmjuk inför att kunna göra det, säger Ronnie, som hjälpte Persson redan i STCC 2020 och som självklart hade koll på honom i Porsche Carrera Cup i fjol.
– Han behöver bland annat utveckla sina kval och där hantera möjligheterna med nya däck på ett mer prestandamässigt bättre sätt, analyserar Bergström.

Tacksam för chansen
Emil Persson säger inte emot och uttrycker stor tacksamhet över den möjlighet som nu erbjuds honom i Kristoffersson Motorsport.
– Kul att jag får den här chansen och att Ronnie vill satsa på mig. Det gör att man verkligen vill leverera och prestera så bra som möjligt. Jag hade förmånen att jobba med honom en del i STCC och att nu få möjligheten att samarbeta med honom fullt ut betyder otroligt mycket. Han är helt fantastisk när det gäller inställningar. Man pratar med honom om hur man upplever bilen och han har idéer direkt. Ronnie är grym, säger Persson.
Grym är också hans omdöme om nya Porsche 911 GT3 Cup (992).
– Nu har jag visserligen bara en säsongs erfarenhet av Porsche 911 GT3 Cup (991 II), men jämfört med den tycker jag att nya 992, i positiv bemärkelse, är en helt annan bil. Styrning, inbromsning, hur bilen beter sig… Den är väldigt fin att köra och Dubai blev en fantastiskt rolig och perfekt genomkörare inför vad som väntar den här säsongen.

Fakta
Emil Persson

Född: 11 mars 1990
Hemort: Karlskoga
Klubb: Karlskoga MF
Team: Kristoffersson Motorsport
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (992)
Carrera Cup-historik
2021: 4
2020: Gästförare

Gustav Bergström
Född: 17 december 2002
Hemort: Saltsjö-Boo
Klubb: Torsby American Car Club
Team: Kristoffersson Motorsport
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (992)
Carrera Cup-historik
Debutant