Klubb 100: Oscar Palm, 125 race

10 april 2023, 10:23

Oscar Palm var bara 16 år när han debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia säsongen 2008. Den som då trodde att den unge talangen skulle bli en dagslända i mästerskapet fick fel. Jättefel. Med sina 125 starter är nämligen den 30-årige smålänningen tvåa i statistiken över flest körda race i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

125 race på elva säsonger! Unge Oscar Palms facit hittills i Porsche Carrera Cup Scandinavia är minst sagt imponerande. Bara Lars-Bertil Rantzow har fler starter och säsonger.
Meritmässigt konkurrerar emellertid Palm ut sin betydligt äldre kompis och förarkollega. Jönköpingskillen är nämligen en av mästerskapets mest framgångsrika deltagare.
Han vann titeln 2014 – då kom också de första racesegrarna – och utöver den har han två andra- och lika många tredjeplatser. Bland annat.
Senaste framträdandet i mästerskapet gjorde Palm i slutet på 2019 års säsong. Han imponerade stort med två segrar och en andraplats på fyra starter.
Med de framgångarna kom racinglusten tillbaka och Palm siktade mot en ny, fullskalig satsning säsongen därpå.
– Allt var planerat och klart, men så kom pandemin och allt blev framflyttat. När premiären kördes i Falkenberg i juli månad hade vi redan tagit beslut att kliva åt sidan till förmån för affärsverksamheten i våra familjeföretag, berättar Oscar Palm.

I fjol dök Palm upp i på banorna igen. Som förarcoach åt Markus Lönnroth, ett samarbete som får en fortsättning i år.
– Kul att vara tillbaka i depån och träffa människorna där igen, säger Palm som inte släppt tanken på en comeback.
– Den ligger och smyger lite bakom.
• Så frågan är inte det ska bli en comeback för din del utan snarare när?
– Ja, så är det, medger han.

• Vad minns du från din debut i Karlskoga säsongen 2008?
– Jag var ung, hade fått dispens att delta och var såklart väldigt spänd inför uppgiften. Jämte alla splittrade tankar jag hade minns jag framförallt att det var ett galet stort startfält vilket jag hade stor respekt för. Sedan kommer jag inte ihåg så mycket mer därifrån, jag vet inte ens vad jag kom på för placeringar i racen.
• I konkurrens med 26 andra förare blev du 14:e man i det första heatet (som verkade vara stökigt med tanke på att flera förare diskades för ojust körning) men det andra tvingades du bryta.
– Okey, men jag vet inte varför jag bröt. Jag minns helt enkelt inte. Däremot kommer jag ihåg att jag skulle ha kört ytterligare en tävling den säsongen, Falkenberg, men på en utlandsresa till Spanien blev jag sjuk och tvingades därför lämna återbud.

• Vilket av dina 125 race är ditt mest minnesvärda?
– Det måste ändå vara min comeback på Rudskogen säsongen 2019. Jag hade varit borta nästan en hel säsong och kom tillbaka och blev tvåa och etta i racen. Jag hade lite svårt att hitta in i bilen på testerna, men sedan fick jag till det i kvalet och i racen.
– Mycket minnesvärda är dessutom alla trevliga kamper jag och Lars-Bertil (Rantzow) hade säsongen 2014, liksom duellen med Lukas (Sundahl) i regnracet på Rudskogen hösten 2018 då vi låg jämsides många gånger.

• Vilket race skulle du helst vilja glömma?
– Premiären i Skövde 2016 blev inte jättebra. Då blev det lite tokigt. Det var första racet på säsongen, några bilar körde ihop framför mig och jag hade ingen stans att ta vägen mellan murarna efter kurva två. Jag fick bryta och det var omöjligt att få ihop bilen till race två. Det var en tuff start på säsongen och därför är just den tävlingen mitt sämsta minne från alla mina säsonger i mästerskapet.