Klubb 100: Lukas Sundahl, 110 race

06 april 2023, 13:40

Lukas Sundahl är mest känd för att han vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia de fem senaste säsongerna. Men den mästerlige smålänningen är också en av fyra förare som kört mer än 100 race i mästerskapet. Inför årets säsong är han trea i statistiken med sina 110 starter.

Dessvärre firade Lukas Sundahl 100 med att halka av banan och bara bli nionde man i det andra heatet på Drivecenter Arena i Fällfors i somras. Typiskt, för efter race 99 och race 101 stod han överst på pallen som segrare.

Från två säsonger och lika många tredjeplatser i Formula Renault kom Lukas Sundahl som 18-åring till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2015. Efter en sjätteplats premiäråret och en sjundeplats säsongen därpå etablerade sig smålänningen i toppen genom att bli tvåa bakom Jocke Mangs 2017. Det året kom även Sundahls första seger i mästerskapet då han på Falkenbergs motorbana triumferade i det andra heatet.

Sedan dess har Lukas Sundahl alltså erövrat fem individuella titlar och två teamguld.

• Vad minns du från din debut i Skövde säsongen 2015?
– Var det inte då det var en jäkla smäll med flera bilar inblandade…? I övrigt kommer jag inte ihåg jättemycket. Jag kvalade femma och var femma och sjua i heaten vilket väl var ett godkänt facit för att vara första tävlingen.

• Vilket av dina 110 race är ditt mest minnesvärda?
– Ja, vilket kan det vara, kanske första segern som kom i Falkenberg 2017. Jag kvalade i pole position till båda racen, men i det första fick jag Victor Bouveng i bakhjulet varpå drivaxeln trycktes in i lådan och slog sönder tätningarna i den. I det andra racet gick det bättre, det vann jag före Jocke Mangs.

• Vilket race skulle du helst vilja glömma?
– Jag har ju blivit påkörd och tvingats bryta av den anledningen ett par gånger, men det race som jag helst skulle vilja glömma är nog det första i Anderstorp förra året då jag bromsade av mig. Det var pinsamt.
• Ett ganska ovanligt misstag för att vara Lukas Sundahl?
– Jag skyllde på italienarna, de kan inte bygga bromsar.
• Det finns alltid någon att skylla på inom racingen?
– Jajjemen, vi har banne mig svart bälte i bortförklaringar (skratt).