Klubb 100: Lars-Bertil "Mr Porsche Carrera Cup" Rantzow, 165 race

16 april 2023, 13:28

Med 165 race och 14 säsonger är Lars-Bertil Rantzow Mr Porsche Carrera Cup. Han debuterade i mästerskapet vid 46 års ålder säsongen 2006 och sina senaste starter gjorde han förra sommaren. Om det blir några fler för skåningen, som fyllt 63 år, återstår att se.

Faktum är att Lars-Bertil Rantzow, eller L-B som han kallas, gjort comeback tre gånger i Porsche Carrera Cup Scandinavia sedan han gjorde entré i mästerskapet för 17 år sedan. Så kanske kan vi hoppas på ytterligare en.
– Någon start i år blir det inte i alla fall. Jag har nämligen ingen bil, säger Rantzow som inte utesluter att det kan bli något eller några inhopp i mästerskapet 2024.
– Man ska aldrig säga aldrig…

Lars-Bertil Rantzow har nått stora framgångar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han var trea 2013 och säsongen därpå, då han tog sina tre första racesegrar, slutade han på andra plats, slagen endast av Oscar Palm. Hittills har det blivit 33 pallplatser i mästerskapet för skåningen, en notering med vilken han tar sig in på tio-i-topp-listan i den statistiken.
Hyllinge MS-föraren från Båstad har dessutom vunnit Masters Cup för förare över 40 år två gånger, 2017 och 2019.

• Vad minns du från din debut på Ring Knutstorp säsongen 2006?
– Jag har för mig att jag faktiskt kvalade som tvåa, efter Fredrik Ros, men sedan slirade kopplingen i starten i det inledande heatet. Jag tog mig visserligen i mål, men det blev inte någon framskjuten placering. Jag tror jag blev åttonde man i det första racet och sexa i det andra.

• Vilket av dina 165 race är ditt mest minnesvärda?
– När jag vann i Falkenberg 2016 och hade Fredrik Larsson efter mig i regn i minst tio varv. Det var hans hemmabana och jag lyckades ändå hålla honom bakom mig. Det var faktiskt bra körning. Sedan vet jag att jag kvalade ut Johan Kristoffersson, även det i Falkenberg, säsongen 2013, men sedan tog han mig i racet.

• Vilket race skulle du helst vilja glömma?
– Falkenberg 2007 då jag hade min värsta krasch. Jag var uppe på tredje plats och blev torpederad i chikanen. Den smällen tog hårt. Bilen blev skrot och själv låg jag på sjukhus ett par dagar och var rätt skruttig lång tid efteråt. Jag har fortfarande problem med nacken av den där smällen, men det funkar…

Läs mer om L-B Rantzows makalösa Porsche Carrera Cup-karriär i följande artikel, publicerad inför hans comeback 2021: https://www.carreracup.se/nyheter/rantzow-ar-tillbaka-veteranen-i-stor-intervju-infor-sin-comeback-i-porsche-carrera-cup-scandinavia/