Klartecken från Marklund – kör premiären med Mtech Competition

09 april 2021, 10:08

För två månader sedan öppnade Anton Marklund dörren för en eventuell racingcomeback. Nu är det klart. I premiären på Ring Knutstorp 7-8 maj kommer norrlänningen återigen att ingå i startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Det ska bli roligt och inspirerande att köra Carrera Cup igen, intygar Anton som jobbar på att få till fler starter i mästerskapet under säsongen.

Säsongerna 2016-2019 var Anton Marklund ett givet inslag i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Den tidigare europamästaren i rallycross utvecklades snabbt bakom ratten i sin Porsche 911 GT3 Cup och 2018 blev han mästare i Porsche Approved Cup. Året därpå tog han steget till huvudklassen i en 991 II och gjorde succé direkt i premiären på Ring Knutstorp. Ett starkt kval följde han upp med att bli fyra i det inledande heatet. I det andra slog han till med en tredjeplats, hans första pallplats i mästerskapet.
– Eftersom jag inte körde racing alls förra året får vi se hur rattrostig jag är jämfört med när jag tävlade i Skåne 2019. Men Ring Knutstorp är en bana som jag tidigare tyckt om och som jag kört fort på. Just därför känns det extra kul att komma tillbaka dit i min comeback i mästerskapet, säger Anton.

Kör för Mtech Competition
Men den här gången blir det utan Marklund Motorsport och kompisarna där som 28-åringen från Boliden gör den nästan 140 mil långa resan söder ut.
– Det är med lite blandade känslor för under alla år som jag kört Carrera Cup har jag gjort det med mina gubbar på Marklund Motorsport; Tony, Per, Andreas och Magnus. Att inte göra det med dem den här gången känns lite skrämmande, men jag ska nog överleva det också, säger Anton lite skämtsamt.
Det är hos erfarna och högt aktade Mtech Competition vi kommer att få se Anton Marklund i år. Där blir han teamkompis med prins Carl Philip och Thomas Karlsson.
– Det är kul att få möjligheten och göra det här tillsammans med Mtech Competion och chefen Magnus Karlsson. Det är ett mycket duktig team som jag känner stort förtroende för, säger Anton och tillägger:
– Eftersom det är oklart hur mycket jag kommer att kunna köra känns det inte rimligt att driva eget team. Därför är lösningen med Mtech perfekt.

Hoppas på fler starter
Att Anton Marklund ställer upp i premiären på Ring Knutstorp 7-8 maj är klart. Den tävlingen kolliderar inte med något av hans engagemang i rallycross, sporten i vilken han har både EM-titel och VM-meriter.
Rallycrossen är fortfarande Marklunds hemmaplan. Det är där han gör sin professionella satsning. Omfattningen av hans rallycrosstävlande 2021 är emellertid inte klart ännu, vilket gör det svårt för honom att lova många framträdanden i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Knutan är klar och jag jobbar på att få till fler tävlingar, säger han och medger att deltävlingen på Gelleråsen Arena i augusti lockar lite extra.
– Gelleråsen är en bana som ligger mig varmt om hjärtat och som jag tycker är rolig att köra.

Test innan premiären
Ring Knutstorp, Gelleråsen Arena och kanske någon tävling till? Marklund hoppas men kan inte ge något definitivt svar. Han är glad över att vara tillbaka i mästerskapet, oavsett hur många framträdanden det kan bli.
– Det är båda roligt och utvecklande att köra Carrera Cup och det ska bli himla kul att komma till Ring Knutstorp och träffa alla i mästerskapet igen.
Kanske blir det en återförening redan på roll outen på Mantorp Park 15-16 april?
– Just den veckan är jag inbjuden till två rallycrosstester, men i dagsläget är det oklart om de blir av. Kan jag inte medverka på Mantorp Park har Mtech en inplanerad test i Karlskoga veckan därpå. Eftersom jag inte körde Porsche alls i fjol och ska tävla för ett nytt team så känns det bra att åtminstone få ett testtillfälle innan premiären.

Fakta
Född:
9 december 1992
Hemort: Boliden
Klubb: Bolidens MK
Team: Mtech Competition
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (991 II)

Carrera Cup-historik
2019:
9
2018: 8/1 Porsche Approved Cup
2017: 9
2016: 15
2012: 21