Jubileum när Andreas Ahlberg följer med Micke Kågered Racing till Porsche Carrera Cup Scandinavia

11 februari 2022, 13:59

Nu är det klart: Andreas Ahlberg gör Micke Kågered Racing sällskap i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Där ska 31-åringen från Avesta köra Lukas Sundahls fyrfaldigt mästerskapsvinnande Porsche 911 GT3 Cup (991 II). – Jag har tävlat i de flesta klasser på toppnivå i Sverige och ser verkligen fram emot att få testa Porsche Carrera Cup, säger Ahlberg.

Ända sedan 2013 har Andreas ”Adde” Ahlberg representerat Linköpings-baserade Micke Kågered Racing. Det började i V8 Thunder Cars 2013-2016 och fortsatte i STCC 2017-2021. Nu, när teamet tar steget till Porsche Carrera Cup Scandinavia, följer Ahlberg med.
– Det blir jubileum för vårt samarbete. Det här är tionde säsongen Andreas kör för mig, säger teamchefen Micke Kågered som tror på en framgångsrik debutsäsong för dalkarlen.
– Jag tror att Andreas kan överraska i Porsche. Visst är det en lång inlärning – man sätter sig inte i en sådan här bil och vinner med en gång – men jag har ändå en bra känsla inför säsongen, säger han.
Andreas Ahlberg påpekar med tydlighet att han ger sig in i Porsche Carrera Cup Scandinavia med en god portion ödmjukhet. Han har stor respekt för den erfarenhet av bil och mästerskap som många av hans konkurrenter i Approved Cup har. Ändå är målsättningen högt satt.
– Tanken är väl att vi ska vara med och utmana om titeln, säger han och tillägger:
– Jag har både blivit tvåa och trea i mästerskap, men hittills har jag aldrig vunnit. Med det upplägg vi håller på att få till känner jag att möjligheten till seger finns, både individuellt och teammässigt. Chansen att få vinna ett mästerskap är också en stor del av motivationen i den här satsningen.

Gillar bakhjulsdrift
Som ny kompis i Micke Kågered Racing får Ahlberg fyrfaldige Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl. Det är dessutom Sundahls vinnarbil Ahlberg ska köra i Porsche Approved Cup, klassen i klassen för förare som kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II).
– Att få möjligheten att samarbete med det team som vunnit mästerskapet de fyra senaste säsongerna betyder självklart mycket. Lukas och hans pappa Per sitter på otroligt mycket erfarenhet och kunskap. Den hjälp de kan bidra med bör göra min resa in i klassen något mindre komplicerad, säger Ahlberg.
Att Porsche 911 GT3 Cup (991 II) driver på bakhjulen är dessutom ingen nackdel. Snarare tvärt om. Åtminstone enligt teamchef Kågered.
– Andreas får komma tillbaka till bakhjulsdrift igen vilket jag tycker att han alltid varit bättre på än framhjulsdrift, säger han.
Ahlberg håller med.
– Jo, så är det väl, även om jag gjort bra resultat i framhjulsdrivna bilar också. Men jag ser verkligen fram emot att testa min nya Porsche. Jag tror att den kommer att passa mig.

En bil till
Micke Kågered Racings samarbete med familjen Sundahl innebär dessutom att Lukas kör teamets nya Porsche 911 GT3 Cup (992). Självklart med målsättningen att vinna en femte förartitel och att försvara teamguldet från i fjol, det som Lukas körde hem med Christoffer Bergström.
Utöver Lukas Sundahl och Andreas Ahlberg kommer Micke Kågered Racings satsning 2022 att omfatta ytterligare en bil i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vem som kommer att köra den avslöjas senare.

Många topplaceringar
Andreas Ahlberg har en ganska lång och framgångsrik karriär bakom sig. Som så många andra startade han i gokart i unga år, men redan som 15-åring debuterade han i racing. Ahlberg inledde karriären i Renault Junior Cup (2005-2006) och har efter det tävlat i JTCC (2007-2009), Camaro Cup (2010-2011), V8 Thunder Cars (2013-2016) och STCC (2012, 2017-2021).
Dalkarlen har placerat sig högt upp i alla serier han tävlat i. Bland annat har han en silverplats i JTCC och två brons från V8 Thunder Cars på meritlistan. Ahlberg har också varit fyra i STCC. Den sistnämnda framgången kom 2019. Efter bland annat två racesegrar och totalt sex pallplatser hade han bara hade trion Robert Dahlgren, Tobias Brink och Andreas Wernersson före sig i tabellen.
– Vår styrka rent historiskt har varit mästerskap. Trots att vi varit ett hyfsat litet team med begränsade resurser har vi nått många bra totalplaceringar, även om det inte blivit något mästerskapsguld ännu. Vi har ofta haft en riktigt hög lägstanivå och det kommer att bli en viktig nyckelfaktor i Porsche Carrera Cup också. För att nå en bra placering totalt gäller det att köra smart och ta många poäng. Hela tiden, säger Ahlberg.

Mer att utveckla
31-årige Ahlberg, som jobbar som brandbefäl på Räddningstjänsten i Sala, har tävlat i racing sedan han var 15 år. Vad hoppas han kunna utveckla som förare nu när han ger sin in i en helt ny klass?
– Min analytiska förmåga, utvärdera och förfina min körning för att bli snabbare. Jag kommer också att lägga mycket fokus på att förstå hur en sådan här bil, och inte minst däcken, fungerar över distans, säger han och tillägger:
– När det gäller banorna har jag en stor fördel. Jag har inte varit någon annan stans och tävlat än i Sverige och har åkt extremt mycket på banorna i kalendern. Det innebär att jag kommer kunna lägga all fokus på körningen.

Fakta
Andreas Ahlberg

Född: 18 mars 1990
Hemort: Avesta
Yrke: Brandbefäl på räddningstjänsten i Sala.
Klubb: SMK Hedemora
Team: Micke Kågered Racing
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (991 II)
Främsta meriter: Fyra i STCC 2019 (två racesegrar, sex pallplatser totalt), trea i V8 Thunder Cars 2014 och 2015, tvåa i JTCC 2009.
Carrera Cup-historik: Debutant
Aktuell: Kör Porsche Carrera Cup Scandinavia för Micke Kågered Racing 2022.

Gruppbild, fr.v: Micke Kågered, Andreas Ahlberg och Fredrik Bjerngren, marknadschef AD Sverige, teamets huvudsponsor.