Jubileum för Sundahl – 20:e segern i Porsche Carrera Cup Scandinavia

18 september 2020, 20:31

Lukas Sundahl fortsätter sitt segertåg i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Den regerande mästaren vann det inledande racet på Scandinavian Raceway i Anderstorp under fredagen och kunde därmed bokföras för sin 20:e seger totalt i mästerskapet. Bakom Sundahl utspelades en härlig fight mellan Pontus Fredricsson och Hampus Ericsson om andraplatsen. Tyvärr slutade den duellen med en kollision – och i domarrummet.

Mästerskapsledande Lukas Sundahl tog starten från pole position, men Pontus Fredricsson hakade på från andra ruta och utmanade smålänningen.
– Första varvet var lite jobbigt, medgav Sundahl. Efter att ha fått ut värmen i framdäcken kunde jag ta i lite och fick en lucka till honom.
Den luckan drygade han ut och även om segern såg relativt enkel ut var Sundahl inte helt nöjd efteråt.
– Bilen är lite understyrd och så är det vibrationer i den som jag inte tycker om.

Bakom Sundahl gick Pontus Fredricsson och Hampus Ericsson en fight om andraplatsen. Fredricsson hade kommandot ända till det sista varvet. Där, i inbromsningen efter flygrakan, gjorde Ericsson ett omkörningsförsök. Det blev kontakt och båda åkte av. Ericsson tvingades bryta med fel på styrningen, men Fredricsson kunde fullfölja och tog målflagg som tvåa. Situationen blev föremål för tävlingsledningen som efter att bland annat ha granskat rörliga bilder från kollisionen gav Fredricsson ett tidsstillägg på 10 sekunder. Det förpassade honom till sjätte plats i resultatlistan.
Fredricssons team, Fragus Motorsport, lämnade in in en protest mot bestraffningen men den avslogs av domarna.

Pallplatserna bakom Sundahl gick till Hugo Andersson och norske gästföraren Dennis Hauger. De båda krokade emellertid ihop direkt, vilket bland annat resulterade i att Hauger tappade ända ner till tionde plats.
Andersson klarade sig bättre, passerade mållinjen som fyra efter det första varvet och hakade på herrar Sundahl, Fredricsson och Ericsson i inledningen av racet. Han saknade emellertid lite fart för att blanda sig i toppstriden, men pallen blev det som sagt ändå.
– Skönt. Både kvalet och racet känns definitivt som ett steg framåt, konstaterade Andersson.
Efter en mindre bra start och den olyckliga kollisionen med Andersson visade Dennis Hauger klassen. Den norske F3-föraren plockade bil efter bil och belönades till slut med en tredjeplats.

Bakom ovan nämnda övertygade Krister Andero med fjärde plats, ett personbästa som dessutom gav honom hans första seger i Masters Cup. Klasskollegorna Magnus Öhman och Thomas Karlsson försökte ta upp kampen, men västgöten var starkast den här gången.
– Jag hittade en bra rytm tidigt i racet och det gav självförtroende. Öhman tog på mig i inbromsningarna, men jag hade bättre fäste ut ur kurvorna och det var viktigt, sa Andero.

Efter ett mindre lyckat kval inledde Edvin Hellsten racet från åttonde ruta. Målet var att avancera, men de planerna kom på skam redan på det första varvet. När Hugo Andersson och Dennis Hauger stötte ihop fick prins Carl Philip sladd bakom och kom i Hellstens väg.
– Tyvärr fanns det inget jag kunde göra för att undvika en kollision, konstaterade en lite uppgiven Hellsten, som med stukad bil fick nöja sig med tionde plats i mål.
För prins Carl Philip gick det ännu värre – han tvingades bryta.

Under fredagen kördes också kvalet till helgens samtliga tre race. Lukas Sundahl var snabbast i den första kvalomgången, vilket gav honom första startruta i race 1 och 2, men i den andra – kval till race 3 – slog Hampus Ericsson till och erövrade sin första pole position i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

I morgon lördag fortsätter tävlingarna i Anderstorp med race 2 och 3. Båda livesänds i Viaplay med start kl 11.00 och kl 14.30. Race 2 visas också i V Sport Motor.