Jenna Brorsson tabellsexa och snabbaste varv för Simona de Silvestro

05 september 2023, 09:29

Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia kommande helg, är en av fem kvinnliga förare som tävlat i mästerskapet sedan starten 2004. Övriga är Jenna Brorsson, Sophie West, Christina Nielsen och Simona de Silvestro.

Brorsson var först ut och är den i kvintetten som kört flest race (24 st) och lyckats bäst totalt i mästerskapet. Hon var sjua premiärsäsongen 2004 och sexa året därpå.

Sophie West följde i Brorsson hjulspår säsongen 2008, men sedan dröjde det ända till 2012 innan nästa kvinnliga förare tog plats i mästerskapet. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som tävlade för Xlander Racing och matchades av kartläsaren Tina Thörner, körde fem race och nådde en åttondeplats som bäst.

Fjärde kvinnan i Porsche Carrera Cup Scandinavia var dubbla IMSA Sports Car-mästaren, danskan Christina Nielsen. Hon gjorde ett inhopp i Porsche Sveriges gästbil på Gelleråsen Arena 2020. Året efter gästkörde Indy Car-meriterade schweiziskan Simona de Silvestro alla tre race på Rudskogen Motorsenter. Hon imponerade med placeringsraden 5-6-5 – och snabbaste varv i det avslutande race!

Vem blir nästa kvinnliga förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia? Kanske norskan Isabell Rustad som den här säsongen gör en framgångsrik satsning med Fragus Motorsport i Porsche Sprint Challenge Scandinavia?