Jan Magnussen tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia - kör gästbilen i Anderstorp

15 juni 2021, 08:36

Den tidigare Formel 1-föraren, ALMS- och IMSA-mästaren samt flerfaldige klassvinnaren på Le Mans, Jan Magnussen, är gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Scandinavian Raceway i Anderstorp 18–19 juni. För den danske racingstjärnan blir inhoppet i Skandinaviens ledande racingmästerskap uppvärmning inför årets Le Mans 24-timmars.

Säsongspremiären av Porsche Carrera Cup Scandinavia på Ring Knutstorp bjöd på intensiv racing och briljant körning av den regerande och trefaldige mästaren Lukas Sundahl. Växjö-föraren tog kommandot i mästerskapet med dubbla pole position, dubbla snabbaste varv och dubbla segrar.

När den andra omgången körs i Anderstorp 18–19 juni hårdnar motståndet då den danske racingstjärnan Jan Magnussen gör sitt andra inhopp i serien via Porsche Sveriges gästförarprogram. Roskilde-föraren genomförde ett framgångsrikt gästspel på Drivecenter Arena förra sommaren och är nu åter redo att utmana startfältet i Skandinaviens ledande racingmästerskap.

– Mitt premiärinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia ifjol gav tydlig mersmak. Jag var särskilt imponerad av organisationen och den sportsliga nivån så jag ser fram emot att delta igen, säger Jan Magnussen.

– Att få komma tillbaka till serien på den klassiska Formel 1-banan i Anderstorp är såklart en extra krydda och det kommer att bli en riktigt spännande utmaning.

Jan Magnussen är just nu även högaktuell inför satsningen på Le Mans 24-timmars tillsammans med sonen, den tidigare F1-föraren, Kevin Magnussen. Tävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia blir därmed en viktig del av uppladdningen inför den 89:e upplagan av världens största endurance-tävling senare i sommar.

– Säsongen 2021 tävlar jag i LMP2-klassen i FIA World Endurance Championship och kör också 24-timmarsloppet i Le Mans med min son, Kevin, i augusti. Jag kommer till Anderstorp direkt från 8-timmars i Portimào och efteråt reser jag till Spanien för att testa med Le Mans-programmet. Jag är glad att allt passar ihop och ser fram emot att få en ny chans i Porsche Carrera Cup Scandinavia, samt förhoppningsvis att kunna kämpa för ett toppresultat!

Magnussen har en imponerande racingkarriär bakom sig. Förutom tre säsonger i Formel 1 med McLaren (1995) och Stewart Grand Prix (1997-1998) har han tre VM-titlar i karting, en legendarisk mästerskapsseger i brittiska Formel 3 med hela 14 racesegrar på en säsong, fem klassegrar i 12-timmars på Sebring, fyra klassegrar i Le Mans 24-timmars och en klasseger i Daytona 24-timmars. Lägg till dubbla mästerskapssegrar i American Le Mans Series och IMSA SportsCar Championship.

– Jan Magnussen är en FIA Platinum Driver och en av de mest erfarna i världen inom GT-racing. Han är varmt välkommen tillbaka till mästerskapet. Att vi får ha en tidigare Formel 1-förare i vår gästbil på Grand Prix-banan i Anderstorp ger extra gåshud åt många racingentusiaster, mig inkluderat, säger Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige.