Iskall Fredricsson snabbast i Porsche ROC Snow + Ice Challenge

30 januari 2022, 16:31

Det var Pontus Fredricsson som segrade när Porsche Race Of Champions Snow + Ice Challenge avgjordes vid Pite Havsbad. I en dramatisk finalduell besegrade han Carrera Cup-kollegan och nye teamkompisen i Fragus Motorsport, Edvin Hellsten. – Kul att börja året på det här sättet. Den här triumfen blir bra att ha i bagaget när Porsche Carrera Cup Scandinavia drar igång i vår, säger Fredricsson.

Det var sju Carrera Cup-förare och tysken Marc Lieb som under helgen inledde Race Of Champions-festivalen i Piteå. De gjorde det med Porsche ROC Snow + Ice Challenge, tävlingen i vilken dubble europamästaren i rallycross, Anton Marklund, var mångas förhandsfavorit.
Men startfältets ende norrlänning blev utslagen redan i den första omgången där han efter eget misstag i det inledande heatet besegrades av just Pontus Fredricsson.
Marklund fick stopp och tappade mycket tid. Sedan hjälpte det inte att han vann det andra heatet med tävlingens snabbaste varv. När man räknade ihop de båda förarnas tid totalt var Fredricsson klart snabbast.

I semifinalen ställdes Fredricsson mot fyrfaldige Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl, som i sin kvartsfinal slagit ut Emil Persson. Sundahl vann det inledande heatet knappt, men Fredricsson kontrade, segrade i det andra och avancerade till final, återigen på bästa totaltid.

På den andra halvan avancerade Edvin Hellsten till final. Göteborgaren gjorde det efter två raka 2-0-segrar. Först slog han ut Marc Lieb och därefter Hampus Ericsson, som i sin kvartsfinal besegrat dansken Jan Magnussen.

Finalen, som avgjordes över tre heat, inledde Fredricsson bäst. Han vann det första heatet och såg ut att avgöra tävlingen redan i det andra när Hellsten satsade allt i avslutningen och lyckades klämma sig före med 35 tusendelars marginal!
I det tredje och helt avgörande finalheatet var Fredricsson, trots ett litet besök i en snövall, återigen snabbast och kunde därmed utropas till segrare i Porsche Race Of Champions Snow + Ice Challenge.
– Skönt. Jag är verkligen glad över den här segern, sa Fredricsson vars segermelodi på havsisen i Bottenviken var att hålla huvudet kallt och minimera misstagen.

Kommande helg, 5-6 februari, fortsätter motorsportfestivalen vid Pite Havsbad med klassiska Race Of Champions, som för första gången avgörs på snö och is. I det stjärnspäckade startfältet återfinns faktiskt ytterligare två förare med erfarenhet från Porsche Carrera Cup Scandinavia, rallycrossvärldsmästarna Johan Kristoffersson och Timmy Hansen. Kristoffersson har tre Carrera Cup-titlar och Hansen har en pallplats från ett gästspel i Östersund 2012.
Även i Race Of Champions kommer deltagarna att köra Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.