Intensiv resa mot pallen för dubbelsatsande Anton Marklund

30 maj 2019, 11:04

Bakom favorittippade titelkandidaterna Robin Hansson och Lukas Sundahl återfinns Anton Marklund på tredje plats i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Norrlänningen, som kombinerar PCCS och rallycross-VM, är mitt uppe i sin galnaste vår i karriären. På Scandinavian Raceway i Anderstorp 1-2 juni gör han sin åttonde test- och tävlingshelg på nio veckor! – Man hinner inte tröttna på kompisarna hemma direkt, konstaterar 26-åringen från Boliden med ett leende.

Anton Marklund har fått en smakstart på sin fjärde säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Redan i premiären på Ring Knutstorp erövrade han sin första pallplats i mästerskapet och prestationen där följde han upp med en stabil insats på Rudskogens Motorsenter.
Med sitt placeringsfacit 4-3-5-6 hittills har Marklund tagit rygg på topptippade Robin Hansson och Lukas Sundahl i mästerskapet. Norrlänningen är bäst i den kvartett förare som just nu fightas om tredjeplatsen i tabellen. Övriga är Hugo Nerman, Pontus Fredricsson och Roar Lindland.

Viktig milstolpe
Anton medger att pallplatsen i det andra heatet på Ring Knutstorp var en milstolpe för honom. Både resultatmässigt och mentalt.
– Hittills har jag i första hand sett Porsche Carrera Cup Scandinavia som ett mästerskap att utvecklas i som förare. Tredjeplatsen var ett kvitto på att det arbete vi gjort verkligen har gjort mig bättre som chaufför och att jag nu kan sätta målen lite högre och verkligen fightas mot toppgubbarna, säger han.
Inför racen på Scandinavian Raceway den 2 juni är Anton optimistisk.
– Jag ser fram emot tävlingen. Jag gjorde min första start i Anderstorp förra säsongen, gillade banan och tycker att vi gjorde bra ifrån oss då. Jag hoppas att vi har farten där även i år.
I det jämna startfältet kommer kvalet att få stor betydelse. Marklund har kvalat bra hittills, även om han inte var helt nöjd med sin insats på Rudskogen.
– Jag var rätt besviken då för jag visste att det fanns mer i mig. I Anderstorp vill jag vara med där uppe igen, vilket är ett måste för en topplacering i racen. Någon enstaka tiondel kan göra stor skillnad. Marginalerna är små.

Galen vår
Tävlingen i Anderstorp blir den åttonde för Marklund sedan säsongsstarten första helgen i april. Så här har hans test- och tävlingsschema sett ut hittills denna galva vår:
• 4-5 april: Rallycross-VM i Abu Dhabi.
• 13 april: PCCS, test och mediadag i Karlskoga.
• 27-28 april: Rallycross-VM i Barcelona.
• 3-4 maj: PCCS-premiär på Ring Knutstorp.
• 11-12 maj: Rallycross-VM i Belgien.
• 18-19 maj: PCCS på Rudskogen Motorsenter i Norge.
• 25-26 maj; Rallycross-VM på Silverstone i England.
• 1-2 juni: PCCS, deltävling tre på Scandinavian Raceway, Anderstorp.
– Under den här perioden har jag haft 41 resdagar och 17 dagar i tävlingsbil, men egentligen började säsongen med rallycrosstester redan vecka elva, så egentligen är det 51 resdagar och 25 dagar i bil, säger Anton, ler och tillägger:
– Det har varit minst sagt intensivt, men jag trivs egentligen ganska bra. Det som är tuffast är själva resandet. Tävlandet fungerar bra så länge man når positiva resultat och det har vi gjort både i rallycrossen och racingen. Det väger upp att man är borta hemifrån så mycket.
Men Anton har en fördel jämfört med många av sina kollegor. Flickvännen Beatrice Karlsson är nämligen med på alla tävlingar och har en viktig roll i Antons karriär.
– Hon koordinerar och sköter mycket både inom rallycrossen och racingen. Jag skjuter över mycket av ansvaret på henne. Det är kul att hon kan vara med och det är väldigt skönt att hon är så duktig för det betyder att jag kan fokusera fullt ut på körningen och tävlandet, säger han med mycket kärlek och tacksamhet i rösten.

Väntad framgång
I rallycross-VM, där Anton Marklund tävlar för GC Kompetition, har han haft bra fart i säsongsupptakten, men hindrats en del av tekniska bekymmer. Helgen som gick fick han emellertid utdelning då han blev trea på Silverstone.
Framgången i England var inte oväntad. Åtminstone inte för Anton. Dagarna innan start sa han nämligen:
– Med den fart vi har är det ingen fråga om vi ska till final eller inte. Det är pallplatser vi ska kriga om.
Det vill han även göra på Scandinavian Raceway. Även om racingen är nummer två för honom. Rallycrossen är fortfarande nummer ett.
– Ja, rallycrossen är prio ett och det känns skönt för när kalendrarna krockar behöver jag aldrig fundera.
Därför kommer han inte till invigningstävlingen på den nya anläggningen i Fällfors utanför Skellefteå den 14-15 juni. Trots att det är pappa Jan som äger banan. Samma helg avgörs nämligen den norska deltävlingen i rallycross-VM.
På frågan om det aldrig var aktuellt att byta datum på tävlingen i Norrland när krocken var ett faktum säger Anton:
– Nej. Vi hade redan gått ut med ett datum, som vi dessutom tyckte var bra. Tävlingen anordnas ju inte för mig utan för alla.

Vem kan utmana?
Anton Marklund i all ära men det är Robin Hansson och regerande mästaren Lukas Sundahl som inlett säsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia bäst. Med sina tre segrar och en andraplats är Hansson hetast hittills, men Sundahl, som bland annat har en seger, en andra- och en tredjeplats, är inte långt efter. Nio poäng skiljer dem åt.
Kan någon utmana toppduon i Anderstorp? Studsar Pontus Fredricsson tillbaka efter den mindre lyckade utflykten till Rudskogen och presterar som i premiären där han var kvalsnabbast och tvåa i båda racen?
Blandar sig Roar Lindland i toppstriden? Gott om självförtroende borde han ha efter segern i Pro AM-klassen i Monaco, hans andra raka triumf i Porsche Mobil1 Supercup.

Tätt i toppen
I Masters Cup har Lars-Bertil Rantzow varit vassast hittills med tre klassegrar. Ändå delar han ledningen i mästerskapet med Magnus Öhman, som vunnit ett race hittills och stått på pallen i övriga tre. Teamkompisarna i Mtech Competition har båda 72 poäng.
Ner till tredjeplacerade Christoffer Bergström är emellertid inte avståndet stort. Bara fyra poäng.
Nästan lika jämnt är det i Porsche Approved Cup där 17-årige Hugo Andersson tagit täten, två poäng före rutinerade Patrik Skoog. Tidigare mästaren Fredrik Ros är trea i sin comeback och bara fem poäng bakom Andersson. Ros har i sin tur norske debutanten Emil Heyerdahl två poäng efter sig.

Livesändning i Viaplay
Söndagens race med uppsnack och reportage kommer att sändas live i Viaplay med start kl 11.00 och 14.30.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia
Scandinavian Raceway, Anderstorp 30 maj-2 juni

Torsdag 30 maj
Kl 14.50: Test (45 min)
Kl 16.55: Test (45 min)

Fredag 31 maj
Kl 11.40: Test (45 min)
Kl 14.40: Test (45 min)

Lördag 1 juni
Kl 11.00: Officiellt test (30 min)
Kl 15.25: Kval, Q1 (17 min)
Kl 15.47: Kval, Q2 (8 min)

Söndag 2 juni
Kl 11.15: Race 1 (20 min)
Kl 14.50: Race 2 (20 min)