Historiska återblickar när Porsche Carrera Cup Scandinavia 20-årsjubilerar med race i Le Mans

15 mars 2023, 09:11

I år avgörs Porsche Carrera Cup Scandinavia för 20:e gången. Sedan starten 2004 har hela 283 race körts i vad som blivit ett av Skandinaviens allra främsta racingmästerskap. – Vi står inför en spännande och intressant jubileumssäsong som bjuder på något alldeles speciellt – ett race på Circuit de la Sarthe mitt under 100-årsfirandet av Le Mans 24-timmars, säger Thomas Johansson, Sporting director Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Det var den 2 maj 2004 som Porsche Carrera Cup Scandinavia introducerades. Premiärtävlingen avgjordes på Ring Knutstorp och Nicklas Karlsson från Katrineholm vann båda racen.
Sedan den dagen har över 200 förare deltagit i mästerskapet som hittills omfattats av mer än 140 deltävlingar och snart 300 race på 19 banor.
I år väntar ytterligare 14 race varav ett alltså kommer att avgöras på klassisk racingmark, Circuit de la Sarthe i Frankrike. Jämte Monacos Grand Prix och Indy 500 räknas Le Mans 24-timmars som en av världens mest prestigefyllda motortävlingar.
– Självklart är det så att Le Mans sticker ut lite i årets kalender och det blir naturligtvis något extra för mästerskapets team och förare att få vara en del av den enorma folkfest det klassiska 24-timmarsloppet är, speciellt i år då tävlingen firar 100-årsjubileum, säger Thomas Johansson.

Riktigt jubileumsår
Men det finns fler jubileer som kommer att sätta sin prägel på det franska jätteeventet andra helgen i juni och på årets Porsche Carrera Cup-säsong.
Porsche firar 75-årsjubileum och modellen som mer än någon annan personifierat företaget, Porsche 911, har i år dessutom tillverkats i 60 år.
– Och så avgörs alltså den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Snacka om jubileum, konstaterar Johansson, som med undantag för någon säsong varit en del av Porsche Carrera Cup Scandinavia ända sedan starten 2004.
Den 58-årige värmlänningen började som förarcoach åt den förste mästaren, Robin Rudholm, men har sedan dess framför allt varit seriens manager och Sporting director.
– Tävlingarna, människorna, utvecklingen och intresset. Jag är så tacksam över att jag under alla de här åren haft möjligheten att jobba med Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Johansson vars återblickar och personliga höjdpunkter kommer att vara en del i den jubileumskampanj mästerskapet kommer att lansera på sociala medier under säsongen.

Ett världsmästarmästerskap
I summeringen av Porsche Carrera Cup Scandinavia 2004-2023 kommer självklart mästarna att få utrymme liksom alla generationer av Porsche 911 GT3 Cup, bilen som faktiskt är den mest tillverkade (fler än 5.000 bilar) och mest sålda GT-racern i världen.
Statistik över de segerrikaste förarna och de med flest pallplatser blir det också såklart och dessutom presenteras de unika medlemmarna i 100-klubben, förarna med mer än 100 starter i mästerskapet.
En genomgång av banorna och en presentation av de kvinnliga förare som deltagit väntar också bland annat.
Dessutom får mästerskapets följare en förklaring till varför Porsche Carrera Cup Scandinavia med fog kan kallas för ”Världsmästarmästerskapet”.

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023
12-13 maj: Scandinavian Raceway, Anderstorp (Race 1, 2)
7-10 juni: Circuit de la Sarthe, Frankrike (Race 3)
30 juni: Drivecenter Arena, Fällfors (Race 4, 5)
1 juli: Drivecenter Arena, Fällfors (Race 6,7)
18-19 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 8, 9)
8-9 september: Rudskogen Motorsenter, Norge (Race 10, 11, 12)
22-23 september: Mantorp Park (Race 13, 14)