Henric Skoog och Huber Racing kör finaltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia

02 augusti 2019, 14:30

Nu är det klart: Huber Racing kommer till Mantorp Park 4-5 oktober för att delta i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det tyska toppteamet ställer upp med två Porsche 911 GT3 Cup varav den ena kommer att köras av tidigare PCCS-föraren Henric Skoog. – Det ska bli kul att tävla på hemmaplan och i Carrera Cup Scandinavia igen, säger 23-åringen från Torshälla.

”Henke” Skoog körde Porsche Carrera Cup Scandinavia 2016. Men tre pallplatser och en femteplats totalt i mästerskapet blev han säsongens framgångsrikaste nykomling.
Sedan 2017 har Skoog tävlat i det tyska Carrera Cup-mästerskapet där han varit toppteamet Huber Racing trogen alla år. Debutsäsongen slutade han på elfte plats och i fjol blev han nionde man i det tuffa mästerskapet.
Med fyra deltävlingar kvar den här säsongen parkerar Skoog på sjunde plats i tabellen, tvåa av de sex förarna i Huber Racing. Bättre är bara Larry ten Voorde, som toppar tabellen och som kan vara på väg att erövra Huber Racings första titel i PCCD.
– Även om säsongen bjudit på både toppar och dalar tycker jag ändå att jag varit hyfsat stabil, både kval- och racemässigt, säger ”Henke” som utan tvekan stabiliserat sig på en hög nivå i mästerskapet.
– Ja, jag tycker det känns bättre rent generellt i år. Mitt mål inför säsongen var också att bli jämnare än tidigare, vilket är nödvändigt om man vill vara med och slåss i toppen.
Skoogs främsta insatser hittills i år är andraplatsen i det första racet i premiären på Hockenheim och kvalet på Norisring där han inledde det första heatet som trea och stod i pole position i det andra. I det sistnämnda racet var han på väg mot segern när han blev påkörd och tvingades bryta. Det är förstås säsongens största besvikelse.

Huber Racing, som ägs och drivs av Christoph Huber, är ett av de verkliga toppteamen i Porsche Carrera Cup Deutschland. De har deltagit i mästerskapet sedan 2016 då för övrigt norrmannen Dennis Olsen representerade teamet och slutade på tredje plats i mästerskapet.
– Jag har valt att köra vidare för Huber Racing av flera skäl. Jag trivs där, tycker att vi jobbar väldigt bra tillsammans och har jäkligt roligt ihop. Dessutom är Huber Racing på god väg som team vilket också bevisas av de resultat vi gjort hittills den här säsongen, säger Henke.

Att Huber Racing nu väljer att avsluta årets säsong med ett framträdande i Sverige är självklart glädjande för Porsche Carrera Cup Scandinavia, förarna i mästerskapet och de som följer PCCS live på banorna, via Viasats och Vipaplays sändningar och i sociala medier.
– Porsche Carrera Cup Scandinavia har goda relationer med Porsche Motorsport och andra Carrera Cup-mästerskap. I fjol körde vi en tävling tillsammans med Porsche Carrera Cup Deutschland på Nürburgring och nyligen deltog vi med två förare i Porsche Mobil 1 Supercup på Hockenheimring. Huber Racings glädjande beslut att komma till vår finaltävling på Mantorp Park med två bilar är ytterligare ett bevis på att intresset för vårt växande mästerskap ökar hela tiden, säger Thomas Johanson, sporting director för Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Christoph Huber säger så här om teamets medverkan i PCCS:
– Vi är stolta över att få den här chansen att tävla i Sverige och Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det är förstås extra roligt att kunna göra det tillsammans med Henric, en förare vi håller högt, i hans hemland. Henke har verkligen utvecklats på ett positivt sätt under sin tid hos oss och är idag en av toppförarna i Carrera Cup Deutschland. Hans pole position senast på Norisring bevisar den saken.
– Vi kommer inte till Mantorp Park bara för att delta. Jag har stor respekt för den skandinaviska serien, men vi tävlar alltid för att vinna. Det här blir inget undantag. Med en förare av Henrics kaliber vet jag att vi har alla möjligheter att lyckas väl, även om det garanterat inte blir någon enkel uppgift. Vi ser verkligen fram emot det här och vem vet – kanske är Carrera Cup Scandinavia något vi kommer satsa mer på i framtiden?

Huber Racings och inte minst Henric Skoogs medverkan den 4-5 oktober kommer ge extra krydda åt finalhelgen i Porsche Carrera Cup Scandinavia. För familjen Skoog blir tävlingen extra speciell – med Henric och pappa Patrik i samma startfält! Patrik Skoog är en av toppförarna i Porsche Approved Cup där man tävlar med Porsche 911 GT3 Cup (991 I). ”Henke” kommer att köra den senare modellen, 991 II.
– Vi lyfte frågan om att göra ett gästspel i den skandinaviska mästerskapet redan under samarrangemanget på Nürburgring i fjol, men det är först nu som det passar och kan bli av. Jag ser verkligen fram emot att få tävla på hemmaplan igen och trivs bra på Mantorp Park som jag tycker är en bana som borde passa bilen bra, säger Henric.

Av de förare som Henric Skoog tävlade mot i PCCS 2016 är sju kvar i mästerskapet: Robin Hansson, Lukas Sundahl, Magnus Öhman, Thomas Karlsson, Pontus Fredricsson, Anton Marklund och Lars-Bertil Rantzow.
– Jag följer Carrera Cup Scandinavia och tittar på sändningarna när det finns möjlighet. Det är ett bra mästerskap och har så varit i många år.
Skoog har stor respekt för konkurrensen i PCCS och den uppgift han kommer att ställas inför 4-5 oktober. Men målsättningen inför återkomsten till svensk racing går inte att ta miste på. Frågan om han kommer hem för att vinna besvarar han nämligen så här:
– Ja, det är väl som alltid. Man kommer alltid till en bana för att göra så gott ifrån sig man kan.

Vilken förare som kommer att köra Huber Racings andra Porsche 911 GT3 Cup (991 II) på Mantorp Park är ännu inte klart.