Hellsten och Ericsson vill fortsätta på vinnarspåret

19 augusti 2021, 10:28

I Falkenberg spräckte Edvin Hellsten och Hampus Ericsson den regerande mästaren Lukas Sundahls segersvit i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena 20-21 augusti vill duon gärna fortsätta på vinnarspåret. Frågan är om Sundahl kommer tillåta det?

Till Västkustloppet i Falkenberg kom Lukas Sundahl med fem raka racesegrar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter den mästerliga inledningen var det många som undrade om smålänningen skulle göra en Johan Kristoffersson – vinna samtliga race (som Kristoffersson gjorde 2015) på sig väg mot en fjärde titel.
Men sviten sprack. I det inledande heatet i Falkenberg blev Sundahl tvåa bakom Edvin Hellsten. I det andra segrade Hampus Ericsson sedan Sundahl tvingats bryta efter att ha blivit påkörd.
– Det hade varit roligt att kopiera Kristoffersson, men det är inget jag siktat på och ärligt talat visste jag att det inte skulle vara möjligt. Jag hade på känn att segersviten förr eller senare skulle spricka och nu gjorde den det i Falkenberg, säger Sundahl.
Han tappade en del av sin ledning men är fortfarande 44 poäng före tabelltvåan Emil Persson. Trea är Hampus Ericsson och fyra Edvin Hellsten, vinnarna från Falkenberg.
– Jag hade, och har fortfarande, en del poäng till godo vilket innebär att jag inte behöver stressa. Jag är inte sugen på att släppa ifrån mig fler segrar, men kan jag komma från Karlskoga på lördag kväll med samma ledning som vi har nu kommer jag att vara nöjd.

Överlägsen i kvalet
Lukas Sundahl var oerhört stark på Gelleråsen Arena förra året. Han vann heaten och var snabbast i båda kvalomgångarna. I Q2 slog han till med en fantastisk tid, 1.03,067, och var nästan en halvsekund före närmaste konkurrent.
Efteråt har Sundahl beskrivit det varvet som hans bästa kvalvarv hittills i karriären.
– Men det var inte perfekt och visst vore det skoj att kunna prestera något liknande den här gången, men jag vet att Emil och Hampus, som är närmast efter mig i tabellen, kört banan där uppe rätt mycket. De kan nog bli vassa, säger Sundahl.

Hoppas på fight
Kumlasonen Hampus Ericsson, som tävlar för Fragus Motorsport, var givetvis glad över segern i Falkenberg, hans första i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Samtidigt medger han att han gärna erövrat den på ett annat sätt.
– Man ska aldrig klaga på en seger, men det var lite tråkigt att Lukas tvingades bryta. Jag hade gärna slagits om segern med honom, men vi får väl ta den fighten i Karlskoga i stället, säger Ericsson vars säsong gått lite upp och ner.
– Det har varit mycket toppar och dalar, men vi har nästan alltid haft farten och det har varit grymt skönt. Planen för den andra halvan av säsongen är att vi verkligen ska sätta ihop allt och ta de där viktiga poängen i varje race för att vara med i toppen.

Siktar på pallen
Ericsson vill gärna vara bland de tre främsta i mästerskapet efter finalen på Mantorp Park. I fjol var han inblandad i pallfighten, men tappade ner till femte plats i den sista deltävlingen.
– Det kommer att bli svårt att slå Lukas, som är en otroligt skicklig förare, men att besegra honom har varit vårt mål hela säsongen och är det fortsättningsvis. Det är kul att mästerskapet drar igång igen efter sommarlovet och vi får en ny chans att slå honom. Han var grymt snabb på Gelleråsen förra året, men förhoppningsvis har vi gjort hemläxan och kommer att vara ännu snabbare nu.

Välbehövlig seger
Det var just i Karlskoga som Hampus Ericsson under fjolårssäsongen erövrade sin första pallplats i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I samma tävling debuterade även Edvin Hellsten på pallen, och i Falkenberg i juli månad i år vann göteborgaren alltså för första gången. Segern kom något överraskande. Nova Racing öppnade nämligen säsongen trögt.
– Stor lättnad och skönt att vinna på prestanda. Vi behövde den segern och förhoppningsvis släpper det lite för oss nu, säger Hellsten, som faktiskt kändes lite uppgiven inför deltävlingen i Falkenberg.
Men det vänder fort i den här extremt resultatbaserade sporten konstaterar han.
• Vad var då nyckeln till vändningen?
– Ja du, jag vet faktiskt inte (skratt). Vi fick alla pusselbitar på rätt plats under en och samma helg. Det är förhoppningsvis där vi har landat nu och vi siktar på att kunna göra ett bra resultat i Karlskoga också. Vi var och testade på Gelleråsen i våras och då kände vi oss rätt nöjda med vad vi lyckades åstadkomma. Jag hoppas verkligen vi kan göra om det nu på racehelg.

Siktar på silver
Hellsten är fyra i tabellen och har 19 poäng upp till andraplatsen.
– I dagsläget siktar vi på silvret. Visst, vi är några poäng efter men å andra sidan är det sju hela race kvar att köra och extremt mycket poäng att plocka. Guldet är väl lite väl långt bort kanske, men silvret ska vi absolut ha med oss hem. Jag tycker att vi borde ha prestanda och chans att ta hem fler racesegrar och visa att vi kommit fram till ett vasst paket som innebär att vi kan leverera på varje bana framöver, säger han.

Både Viaplay och V Sport Motor
Lördagens Porsche Carrera Cup-heat på Gelleråsen Arena, där arrangören tillåter publik (max 600 personer/dag), kommer att sändas live i såväl Viaplay som V Sport Motor. Kl 11.00 börjar sändningen till det inledande racet. 14.30 är tiden för det andra.
Precis som på Västkustloppet i Falkenberg blir det starka trion Janne Blomqvist, Robin Nilsson och Björn Wirdheim som står för snacket från Karlskoga.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Gelleråsen Arena, Karlskoga, 20-21 augusti
Fredag 20 augusti

Kl 10.30: Test 1 (30 min)
Kl 14.10: Test 2 (30 min)
Kl 16.40: Kval, Q1 (17 min)
Kl 17.02: Kval, Q2 (8 min)

Lördag 21 augusti
Kl 11.15: Race 1 (20 min + 1 varv)
Kl 14.50: Race 2 (30 min + 1 varv)