Hellsten bröt Sundahls segersvit i Porsche Carrera Cup Scandinavia

10 juli 2021, 14:22

Edvin Hellsten bröt Lukas Sundahls segersvit i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Från andra startruta tog göteborgaren ledningen i det inledande racet i Falkenberg och gled sedan ifrån till klar seger, hans första någonsin i mästerskapet.

Sundahl, som slutade tvåa, hade en klar nackdel av att starta från pole position. Där var nämligen banan blöt efter förmiddagens regnande. På yttern, där Hellsten stod, var det torrt.
– Jag fick en sjukt bra start på det torra ytterspåret, kunde öppna upp en lucka till de bakom och göra mitt eget race. Kul att jag fick vinna mitt första lopp i Porsche Carrera Cup, sa en mycket belåten Hellsten.

Lukas Sundahl var lite missnöjd, men samlad, efteråt.
– Jag visste att det skulle bli svårt i starten och tänkte att är jag fyra in i den första kurvan är det bra, sa han.
Lukas var trea, bakom Hellsten och Hugo Andersson. På det fjärde varvet tog han sig förbi Andersson, men då var avståndet till Hellsten redan ganska stort.
– Synd att jag inte kunde trycka mig om Hugo tidigare, tyckte Sundahl, som samtidigt var snabb med att hylla racets segrare.
– Edvin var snabb i dag. Det är bara att gratulera, sa han.

Målflagg som trea tog tabelltvåan Emil Persson, som var sexa efter det inledande varvet, men som sedan bjöds på två placeringar när Jan Magnussen och Pontus Fredricsson krokade ihop och snurrade. På samma varv tog sig dessutom Persson om Hugo Andersson och avancerade till tredje plats.

Hampus Ericsson, som också hade oflyt med det våta innerspåret i starten, tappade från tredje till ner till nionde plats i inledningen på racet. Därifrån började Kumlasonen en jakt som till slut placerade honom som fyra resultatlistan. En stark uppkörning som dessutom gav en bonuspoäng för snabbaste varv.
Hugo Andersson, som hade stora problem med greppet genom hela racet, fick nöja sig med femte plats, placeringen före Christoffers Bergström, som därmed tog maxpoäng i Masters Cup.

Pontus Fredricsson och Jan Magnussen, som krokade ihop i inledningen på racet, kämpade sida vid sida ända till målflagg. Magnussen var först, men ett tidstillägg på fem sekunder för den danske gästföraren, gjorde att han blev åttonde man, placeringen bakom Fredricsson.
Prins Carl Philip var nionde man i mål och tvåa i Masters Cup.

Resultat race 1.
1. Edvin Hellsten, Nova Racing, 21:03.299
2. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, +6.099
3. Emil Persson, Fragus Motorsport, +7.670
4. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +14.051
5. Hugo Andersson, Steber Racing, +31.873
6. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +36.217
7. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +37.957
8. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +42.068
9. Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, +43.690
10. Patrick Rundquist, Steber Racing, +45.209
11. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +45.452