Hansson vann dubbelt i sin comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia

04 maj 2019, 17:55

Robin Hansson är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Och det med besked. I premiären på Ring Knutstorp vann göteborgaren dubbelt för storsatsande familjeteamet Fragus Motorsport. – Skönt med en go start, konstaterade Hansson, som vann både racen i sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II) före teamkompisen Pontis Fredricsson. Tredjeplatserna delade Lukas Sundahl och Anton Marklund på.

Den 16:e årgången av Porsche Carrera Cup Scandinavia fick en premiär med högst skiftande väder på Ring Knutstorp i Skåne. Snö, hagel, regn, blåst – och solsken. I publikled pratade man med all rätt om fyra årstider.
En som inte lät sig påverkas av vädret var Robin Hansson. Göteborgaren tog inte starten i något av racen, men bara efter några varv passerade han Fredricsson och kunde defilera till en skön dubbelseger.
I det första heatet bromsade sig Hansson förbi sin teamkompis. I det andra gjorde Fredricsson ett misstag.
– Jag hade en liten upplåsning och då tog sig Robin om. Men jag är nöjd ändå. Även om jag vunnit race i mästerskapet tycker jag ändå att det här var min bästa tävling någonsin i Carrera Cup om man slår ihop kval och race, säger Fredricsson.

Kval förstörde för Sundahl
Hansson var givetvis också belåten.
– Farten i bilen var fantastisk och varken jag eller teamet kunde ha fått en bättre start, konstaterade han.
Faktum är att han i förhandssnacket faktiskt trodde mest på regerande mästaren Lukas Sundahl.
Men Växjösonen hade ett tufft kval och nådde bara sjätte startposition i båda racen. I det första körde han upp sig till tredje plats bakom Hansson och Fredricsson. I det andra fick han nöja sig med en fjärdeplats. Där tog Anton Marklund sista pallplatsen, personligt rekord för honom i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Det var allt annat än enkelt i på det våta underlaget, men jag lyckades hålla Lukas bakom mig och är självklart mycket nöjd med min insats, min bästa hittills i mästerskapet, sa norrlänningen.

Tuff start för Lindland
Roar Lindland, fjolårets mästerskapstrea, fick en mardrömsstart på 2019. I det inledande heatet försvann han redan på det första varvet efter en startincident med såväl teamkompisen Hugo Nerman som Robin Hansson inblandad.
I det andra, som Lindland startade från fjärde ruta, fick han nöja sig med sjätte plats och totalt var självklart premiärhelgen en besvikelse för en av mästerskapet tippade toppförare.

Skoog i tabelltopp
I Porsche Approved Cup, för förare i Porsche 911 GT3 Cup (991 I), delade Hugo Andersson och Fredrik Ros på segrarna genom en tionde respektive åttonde plats totalt. Ingen utav dem toppar emellertid tabellen efter den första av sju tävlingshelger. Det gör Patrik Skoog som noterades för en andra- och tredjeplats i klassen.

Dubbel för Rantzow
Masters Cup, för förare över 40 år i 991 II-bilar, dominerades av skåningen Lars-Bertil Rantzow. Han klassvann båda heaten med en total sjätteplats som toppresultat i det första.
Rantzow var lite av publikfavorit på läktarna eftersom hans Porsche Center Helsingborg hade närmare tusen kunder på plats.
– Det här känns verkligen bra. Två bra race, även om jag kanske inte riktigt hade farten i bilen. Men jag är nöjd, ville inte stå i sandfållan med alla kunder och vänner på plats, summerade Rantzow.

Villeneuve tog revansch
En annan som kunde lämna Ring Knutstorp tämligen belåten var Jacques Villeneuve, förare i Porsche Sveriges gästbil. Visserligen avslutade 1997 års Formel 1-världsmästare det första heatet i en sandfålla, men i det andra tog han revansch och visade klassen genom att bli femma.
Kanadensarens medverkan var uppskattad av såväl konkurrenter som premiärpubliken på banan. Det är inte ofta svenska racingentusiaster har möjlighet att se en F1-världsmästare in action på hemmaplan.