Hannes Morin kör Porsche Carrera Cup för mästarteamet

20 juli 2020, 09:52

Med premiären i Falkenberg avklarad kan Porsche Carrera Cup Scandinavia presentera en ny förare till deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors den 29 juli. Där gör nämligen Hannes Morin sitt första inhopp i mästerskapet. Den 18-åringe norrlänningen kommer till start i Anton Marklunds Porsche 911 GT3 Cup (991 II) och bilen ska drivas av mästarteamet Sundahl Racing. – Jag är taggad, hälsar en förväntansfull Hannes från bostaden i Umeå.

Hannes Morins inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia blir intressant. Beroende på hur det går kan det nämligen bli aktuellt med fler starter den här säsongen – och kanske en övergång till PCCS 2021.
– Känns tävlingen i Fällfors bra får vi ta beslut om fler race i år. Det här blir en bra test för att se vad vi tycker om grejerna. Vi håller dörren öppen, säger pappa Martin Morin.

Stora framgångar
I dag tävlar Hannes Morin för Audi-teamet Brink Motorsport i STCC. Årets fokus ligger på det mästerskapet. Målsättningen är att segra i juniorklassen och placerade sig så högt upp som möjligt totalt.
Morin debuterade i STCC i fjol och kom direkt från en mycket framgångsrik kartingkarriär. Här hemma dominerade han i Rotax Max under flera säsonger och 2018 var han nära en unik dubbel. Först vann han Rotax Max Challenge Euro Trophy och i världsfinalen i Brasilien var han på väg mot ett nytt guld när han blev påkörd fem varv från mål och föll till fjärde plats.
Hannes Morin har även varit framgångsrik i Prins Carl Philips Racing Pokal. 2018 blev han trea och fick ta emot pris av Prins Carl Philip. I Fällfors kommer de båda att ställas mot varandra på banan. Prins Carl Philip gör som bekant comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia den här säsongen.

Körstil för Porsche
Hannes Morin är en förare känd för sin offensiva körstil.
– Han gillar att ladda, tar i det han kan och försöker hitta balansen, medger pappa Martin.
Hannes kommer från en stor motorsportsläkt där många tävlat på hög nivå. En av dem är kusinen Philip, känd bland annat från Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Mobil 1 Supercup. Philip är Hannes förarcoach och tycker att hans körstil skulle passa perfekt i en Porsche 911 GT3 Cup.
– Därför tycker Philip absolut att Hannes ska prova Porschen.

Startar i Marklunds bil
Så blir det nu också. PCCS-tävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors kolliderar inte med någon tävling i STCC-kalendern och dessutom finns det en bil tillgänglig inte långt från banan – hemma hos Anton Marklund i Boliden. Marklund, som blev mästare i Porsche Approved Cup 2018, har fokus på rallycross-VM den här säsongen och får troligtvis svårt att hinna med någon start i Porsche Carrera Cup. Han hade hoppats kunna köra hemmatävlingen i Fällfors, men rallycrosstester i Frankrike satte P för de planerna.
– När vi hade hittat Antons bil började vi kolla runt lite för att hitta någon som kunde driva den. Vi fick kontakt med Sundahl Racing och de ska sköta om bilen åt oss, berättar Martin.

Hoppas på hjälp
Sundahl Racing har vunnit mästerskapet två år i rad med Lukas Sundahl och i årets premiär visade den 23-årige smålänningen på nytt klassen genom att öppna säsongen med en imponerande dubbelseger.
– Jag får använda mig av all hjälp jag kan få av Lukas. Han är extremt erfaren och kan hjälpa mig med spårval, växling, kurvtagning och allt annat däremellan, säger Hannes.
Kanske kan han även få en hel del tips av tidigare teamkompisarna i karting, Hugo Andersson och Patrick Rundquist. Den sistnämnde gör sin första säsong i mästerskapet, men Hugo har två års erfarenhet och vann Porsche Approved Cup förra säsongen.

Vill synas i TV-rutan
Alla goda råd kan säkert behövas. Hannes hinner inte med någon test i bilen innan tävlingen och debuten i Porsche Carrera Cup Scandinavia blir också hans första tävling i en bakhjulsdriven bil.
– Men jag är taggad, ser fram emot tävlingen och hoppas kunna vara med så långt fram i racen att jag kommer med i Viaplays livesändning i alla fall, säger han och ler.

Bilder.
Foto: Anders Helgesson, Micke Fransson, Jerker Johansson