Hannes Morin gör inhopp på "hemmabanan"

19 juni 2023, 10:03

Hannes Morin är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Umeåkillen gör ett inhopp i kommande deltävling på Drivecenter Arena veckan efter midsommar. – Det ska bli kul. Jag brukar vara snabb på banan i Fällfors, säger Morin.

I fjol gjorde Hannes Morin sin första, hela säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han kom till start i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) och klassvann sju race i Porsche Approved Cup där han slutade tvåa efter Andreas Ahlberg.
Efter den framgången var målsättningen en fortsättning i mästerskapet 2023. I nya Porsche 911 GT3 Cup (992).
– Jag hade flera bra erbjudanden, men bland annat jobbtider och ekonomin satte stopp. Därför bestämde jag mig för att fokusera på arbetet i år och köra lite karting för att hålla uppe tempot, säger Morin, som kört DD2-klassen i Rotax Max Challenge Sweden.

Men på Drivecenter Arena i Fällfors 29 juni-1 juli gör han ändå ett inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Tävlingen blir hans första i den nya generationen Cupbil. Teoretiskt vet han vad som skiljer 992:an från 991 II. Nu ska det översättas i praktisken på Drivecenter Arena.
– Vi får se hur lång tid det tar att hitta rätt i den nya bilen, men jag brukar vara ganska bra på att anpassa mig, säger Morin.
Det finns flera skäl till att Morin väljer att göra sitt inhopp i just Fällfors. Drivecenter Arena är den 21-årige talangens hemmabana. Från Umeå har han mindre än tre timmars bilresa till anläggningen i Skellefteå kommun.
En annan orsak till att Drivecenter Aren gör sig så bra för ett inhopp är att tävlingen erbjuder mer körtid än någon annan i 2023 års kalender. Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer nämligen att köra två deltävlingar under sitt besök i Västerbotten – en på fredag och en på lördag. Det innebär fyra testpass, två kval och fyra race.
Mycket tid i bil med andra ord.

Drivecenter Arena är ingen ny bekantskap för Hannes Morin. Faktum är att han började sin karriär i Porsche Carrera Cup med ett inhopp just i Fällfors 2020. Han gjorde succé direkt. Först avancerade han till Q2 i kvalet och följde upp det med en stark sjundeplats i det första heatet. I det andra slutade han på elfte plats.
Även fjolårets besök på Sveriges längsta racerbana blev lyckosamt för Morin. Han kvalade bäst av alla förare i Porsche Approved Cup och klassvann båda heaten i vilka han var tionde respektive sjätte förare totalt.
– Fällfors är en banan jag tycker om, konstaterar han.

Förra året tävlade Hannes Morin för Steber Racing. Det blir också teamet från Falun som kommer att driva Morins bil i inhoppet på Drivecenter Arena. Som förarcoach har han, precis som tidigare, engagerat kusinen Philip Morin, som som körde Porsche Carrera Cup Scandinavia med stor framgång för några år sedan.