Händelserikt när Sundahl drygade ut sin ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia

19 september 2020, 17:48

Lukas Sundahl fortsätter att övertyga i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I Anderstorp erövrade den regerande mästaren två segrar och en andraplats och förstärkte sig ledning i mästerskapet. Sundahl ser svårslagen ut, något andreplacerade Pontus Fredricsson höll med om efteråt. Han tittade i tabellen, konstaterade att han har 51 poäng upp till smålänningen och sa: – Det börjar bli mycket nu.

Det var många som kunde åka hem från Scandinavian Raceway i Anderstorp som vinnare efter årets fjärde deltävling i mästerskapet. Lukas Sundahl var definitivt en utav dem. Trots att han inte riktigt hittade rätt med inställningarna på sin Porsche 911 GT3 Cup var han en toppförare i alla tre race. Enda segern han missade var i lördagens inledande race där han blev tvåa bakom Hugo Andersson, som valde slicks när alla andra gick ut på regndäck. Det var en chansning som gick hem.
– Ett bra facit med en extremt dålig bil, tyckte Sundahl som brottades med understyrning.
Ändå utökade han sin ledning i tabellen från 25 till 51 poäng.
– Det var bra och det är bara att fortsätta i den här stilen och försöka på samma sätt i kommande deltävling på Mantorp Park om två veckor.
I sina nio senaste starter har Lukas Sundahl inte varit sämre än två i något race på Scandinavian Raceway.
– Sviten höll, men i dag var det nära. Jag kunde stått där nere i gruset, sa han och syftade givetvis på den påkörning Hampus Ericsson gjorde sig skyldig till på ett av de sista varven i det avslutande racet.
– Det var en rejäl smäll, intygade Sundahl och visade tydligt vad han tyckte om Ericssons omkörningsförsök.

”Mitt fel”
Ericsson, som övertygade i fredagens kval, hade pole position i det tredje och sista racet. Men Sundahl gjorde en bättre start och var snabbast in i den första kurvan. Efter det följde Ericsson Sundahl som en skugga. Ända till den andra kurvan på ett av de sista varven.
– Vi hade en hyfsad fight hela racet och sedan fick jag en bra utgång ur första kurvan. När vi närmade oss kurva två stängde han dörren och jag missbedömde bromspunkten och körde in i honom. Det var mitt fel helt enkelt. Jag får skylla mig själv och är samtidigt glad att Lukas kom i mål och vann racet, säger Ericsson uppriktigt.
Trots att Ericssons helg rent placeringsmässigt (11-6-6) inte blev vad han hoppades på efter ett starkt kval var tävlingen i Småland ändå ett fall framåt för honom.
– Det verkar som om vi hittat racefarten den här helgen och det är riktigt kul.

Första segern för Hugo
En annan som klev fram – och som fick med sig fina placeringar dessutom – var Hugo Andersson. Efter en ganska trög start på säsongen nådde han femte plats i det sista racet på Gelleråsen Arena i mitten på augusti. I Småland slog han till rejält.
I fredagens race blev han till slut tvåa efter en bestraffning av Pontus Fredricsson och när lördagsmorgonen bjöd på fuktig bana valde Hugo, i samråd med sin förarcoach Philip Morin, att chansa på slicks. Det var han ensam om.
Efter en mindre lyckad inledning på racet – var ett tag nere på tionde plats – vände det uppåt för Andersson i samma takt som banan torkade upp. Med en minut kvar av racet tog han sig om ledande Lukas Sundahl och kunde rulla i mål som vinnare. Segern var hans första i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Vi har som sagt haft en trög start på mästerskapet, men nu börjar vi komma igång, sa Andersson som med en femteplats i det avslutande heatet klättrade hela vägen till tredje plats i tabellen.

Tappade på Sundahl
Upp till Pontus Fredricsson har Andersson fortfarande en bit, men han tog in ganska mycket i Anderstorp. Fredricsson själv hade hoppats kunna ta in på ledande Lukas Sundahl, men med placeringsfacit 6-4-4 tappade han i stället.
Det blev inte Fredricssons helg i Anderstorp. Först blev han bestraffad och tappade från andra till sjätte plats i det första heatet och sedan fick han det inte alls att stämma på regndäck i race två.
Avslutningen blev inte mycket bättre. Han blev fyra igen.
– Jag gjorde så gott jag kunde i det sista heatet, men fick norrmannen i sidan och då ställde sig ratten snett. Och efter det var det väldigt svårkört, konstaterade Fredricsson, som självklart inte var nöjd med helgen.
– Poängmässigt börjar det bli mycket upp till Sundahl, men vi får kämpa på och göra vårt bästa i de tävlingar som återstår.

Hauger imponerade
Gästföraren, unge formebilstalangen Dennis Hauger, imponerade stort i sin första tävling i bil med tak över huvudet. Norrmannen slutade trea i alla tre racen – och var dessutom trea i båda kvalomgångarna.
– Jag tycker att vi byggt upp farten genom hela helgen och hade pace för ett ännu bättre resultat, men som gästförare vill man inte riskera att ställa till det för någon av de ordinarie förarna i mästerskapet. Jag har haft en kul helg, är tacksam för att jag fick chansen och tar med mig den här positiva upplevelsen, sa Hauger.

Tog revansch
Edvin Hellsten, som tog sin första pallplats senast i Karlskoga, fick det inte alls att stämma inledningsvis på Scandinavian Raceway. Efter en blygsam tiondeplats i det första heatet åkte han av och bröt det andra. Då såg det nattsvart ut i Nova Racing, men det unga gänget från Göteborg repade mod och avslutade i stil. Hellsten blev tvåa i den 30 minuter långa avslutningen.
– Jag hade en perfekt set upp för det här långa racet. Otroligt skönt att ta lite revansch för resten av helgen, sa Hellsten efteråt.

Tre vinnare
I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, delade Krister Andero, Magnus Öhman och prins Carl Philip på segrarna. Andero slog något sensationellt till i fredagens race, men under lördagen tog Öhman och prins Carl Philip över högst upp i resultatlistan.
– Superbra helg placeringsmässigt och jag tog ett fastare grepp om förstaplatsen i Masters Cup, sa Öhman vars facit i klassen blev 2-1-2.
– Men jag tycker också att det var roligt att Andero fick ta sin första seger och att prins Carl Philip fick kliva upp överst på pallen igen. Det är roligt att tävla i en klass där det är så jämnt att alla har chansen att vinna, tillade han.
Prins Carl Philip var också belåten efteråt. Efter en rätt stökig helg med en hel del plåtkontakt visade han stabilitet i det avslutande racet och tog sin andra klasseger för säsongen.
– Äntligen lite revansch, men det var svettigt ett tag, medgav prinsen som trots intensiv uppvaktning från bland annat Öhman lyckades hålla undan till seger.