Hampus Ericsson toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia efter stökig premiärhelg i Anderstorp

14 maj 2022, 17:47

Det blev en premiärhelg präglad av krascher och få racevarv i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp. När många lämnade Småland besvikna var Hampus Ericsson ganska belåten. Det fanns en anledning till det. Med två andraplatser i sin nya Porsche 911 GT3 Cup (992) leder han mästerskapet inför fortsättningen. – Kul att toppa tabellen. Vi tog många viktiga poäng i dag och serien är lång, sa 20-åringen från Kumla som bara hade Pontus Fredricsson och Lukas Sundahl före sig i resultatlistorna.

Pontus Fredricsson vann det rekordkorta inledningsheatet efter en hel del palaver och regeltolkningar. På grund av banreparationer efter en avåkning redan på det första varvet rödflaggades racet och totalt blev det bara tre fullfartsvarv.
Avgörande för Fredricssons första seger i mästerskapet var hans omkörning av Lukas Sundahl redan i en av de första kurvorna.
– Jag fick en fantastisk start, fick till en bra omkörning av Lukas och en lyckad omstart när väl racet kom igång igen efter det långa uppehållet, sa Fredricsson, som inte var lika nöjd med utfallet i race två.
Där var han nämligen en av sex förare som försvann direkt i en omfattande startkrasch.

Snabb revansch för mästaren
I det andra heatet tog regerande mästaren Lukas Sundahl årets första seger från pole position. Han hade en andraplats bakom Fredricsson på gång i det första när han mycket oväntat åkte av och bröt.
– Jag hade problem med bromsarna i det första heatet och litar inte alls på dem. Skönt ändå med en seger i det andra racet, men som helhet är jag inte nöjd med helgen, sa smålänningen.

Dansk dynamit
En som lyckades nästan lika bra som mästerskapsledande Hampus Ericsson var dansken Jan Magnussen. Den tidigare Formel 1-föraren bokfördes nämligen för dubbla tredjeplatser och är tvåa i mästerskapstabellen efter premiären. För Magnussen, som tidigare gjort gästinhopp i Porsche Carrera Cup men som i år kommer att köra flera race, var det här hans första pallbesök i mästerskapet.
– Jag är väldigt glad över pallplatserna och jobbar nu på att komma till start även i andra deltävlingen som avgörs på Drivecenter Arena i Fällfors, berättade Magnussen.
Den tävlingen fanns inte med i danskens kalender från början, men förhoppningsvis kommer han till Norrland.

Bra debut
Marcus Annervi var fyra i båda heaten. Fjolårets Porsche Sprint Challenge-segrare kunde därmed summera en lyckad debuthelg i ”storebrorklassen”.
– Jag kan inte vara annat än nöjd. Synd bara att det inte blev längre race, tyckte Annervi.

Ahlberg i topp
I Porsche Approved Cup för de som kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II) toppar Andreas Ahlberg tabellen efter premiären. Andraplatsen bakom Hannes Morin i race ett följde han nämligen upp med en seger i det andra. Morin var dessvärre en av de olyckliga i det andra heatets startkrasch.
Tvåa respektive trea i Porsche Approved Cup är Kjelle Lejonkrans och Christoffer Bergström.

Lund Svindal vann
Porsche Sprint Challenge Scandinavia, klassen där man tävlar med Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, hade också säsongspremiär i Anderstorp. Där hette en av racesegrarna Aksel Lund Svindal. Alpinlegendaren från Norge debuterade i racing och imponerade stort med offensiv körning.
I det andra heatet segrade Kenneth Ahnelöv, som också toppar mästerskapet efter premiären.