Hampus Ericsson kör för titeln – och kryddar säsongen med starter i Porsche Mobil 1 Supercup

13 december 2021, 10:00

Hampus Ericsson har förlängt sitt avtal med Fragus Motorsport och kör vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022. Jämte titeljakten i det skandinaviska mästerskapet har 19-åringen från Kumla siktet inställt på internationellt tävlande. – Vi hoppas på åtminstone två race i Porsche Mobil 1 Supercup, säger han.

Bakom mästaren Lukas Sundahl var Hampus Ericsson årets förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han tog stora steg i sin utveckling jämfört med debutsäsongen 2020 och slutade också på andra plats i mästerskapstabellen.
På sin väg mot silvret noterades Ericsson bland annat för tre segrar och totalt åtta pallplatser. Dessutom var han topp tre i nio av tolv kval.

Siktar uppåt
Nu vill mästerskapstvåan ta nästa steg.
– Absolut. Det är det som är planen, säger han och ser införandet av Porsche 911 GT3 Cup (992) som en fördel för egen del.
– Ny bil innebär nya förutsättningar och mycket nytt att lära sig både för förare och team. Det tror jag kommer att jämna ut styrkeförhållandet lite mellan förarna med många års erfarenhet och sådana som jag som tävlat i mästerskapet ett par säsonger, säger han.

2 x Supercupen
Ericsson ser verkligen fram emot kommande års tävlande i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Det känns jättebra med en tredje säsong i mästerskapet, men också jäkligt roligt att få känna på Supercupen och utmana lite där. Det ska bli kul att köra utomlands igen, säger Ericsson och riktar ett stort tack till sponsorer och investerare som gör satsningen möjlig.
Fragus Motorsport är garanterat platser i ett antal – ännu oklart hur många – deltävlingar i Porsche Mobil 1 Supercup. Årets medverkan syftar till att skaffa erfarenhet inför en fullskalig satsning 2023.
Ericsson siktar på två starter.
– Jag skulle verkligen vilja köra Imola eftersom den tävlingen går innan premiären här hemma. Sedan skulle jag tro att det blir någon av tävlingarna som avgörs under vårt sommaruppehåll. Oavsett vilka tävlingar det blir åker jag dit för att lära mig så mycket som möjligt.

Behöver varandra
Klart hittills är att Ericsson, precis som 2021, får Pontus Fredricsson som teamkompis i Fragus Motorsport. Även Fredricsson kommer att addera starter i Porsche Mobil 1 Supercup till säsongen på hemmaplan.
Hittills har Ericsson och Fredricsson haft flera heta dueller på banan. Kanske är det rent av de två som haft mest plåtkontakt i mästerskapet de två senaste säsongerna.
– Det kan mycket väl stämma, medger Ericsson och ler.
Relationen mellan de båda är det emellertid inget fel på.
– Nej, absolut inte. Vi är bra kompisar och när vi var och testade på Paul Ricard för några veckor sedan fick jag mycket hjälp av Pontus som kört bilen vid ett tidigare tillfälle på samma bana, säger Ericsson och tillägger:
– Det gynnar oss att tävla för samma team och vi behöver varandra för att kunna utmana om förstaplatsen. Pontus är en riktigt erfaren och snabb förare så det är bara för mig att lära mig så så mycket som möjligt av honom. Vi får hjälpas åt genom säsongen och se hur det går.

Favorit blev Porsche Junior 2022
Hampus Ericsson var nyligen på Motorland Aragon i Spanien där han representerade Porsche Carrera Cup Scandinavia i Porsche Motorsports ärliga shoot-out. I kamp om att får köra Porsche Mobil1 Supercup som Porsche Junior 2022 gjorde Ericsson bra ifrån sig i konkurrens med elva andra förare.
Favorittippad inför testerna i Spanien var 20-årge Laurin Heinrich, som under säsongen körde till sig fjärde plats totalt i såväl Porsche Mobil 1 Supercup som Porsche Carrera Cup Tyskland. Den unge tysken blev också Porsche Motorsports val.