Hampus Ericsson hoppas på önskerepris i Karlskoga

17 augusti 2022, 16:20

För ett år sedan vann Hampus Ericsson båda racen i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Galleråsen Arena. – En riktig fullträff, minns han. När mästerskapet återvänder till banan utanför Karlskoga 19-20 augusti hoppas 20-åringen från Kumla på en önskerepris. Ericsson behöver segrar för att inte hamna för långt efter i fighten om titeln och SM-guldet.

Kanonloppet på Gelleråsen Arena 2021 var verkligen Hampus Ericssons.
– Vi var snabba direkt på träningarna, var starka i kvalen, inledde från första startled i båda racen, fick till starterna, gjorde inga misstag i racen och hade bra fart generellt. Det var en felfri helg, säger Ericsson.
• Din bästa hittills i karriären?
– Jag antar det. Jo, men det måste det väl ha varit, säger han och ler.
Halvvägs in i säsongen vill, och måste han, prestera något liknande. Avståndet upp till mästerskapsledande Lukas Sundahl måste krympa, inte öka. Inför deltävlingen i Karlskoga är Ericsson trea i tabellen, 40 poäng bakom smålänningen.
– Klart jag är besviken över att det är så mycket, men det är fortfarande tre deltävlingar kvar i mästerskapet och jag jag är säker på att det kommer att vända. Kan han ta 40 poäng på oss under första halvan kan vi ta 40 på honom den andra, säger Ericsson vars säsongsupptakt varit helt okey.
Han har visserligen en nolla, men det har Sundahl också. Största skillnaden mellan de båda är att Sundahl vunnit fyra race hittills och dessutom erövrat tio bonuspoäng för pole position och snabbaste varv. Ericsson har ännu inte fått kliva upp överst på pallen (har tre andraplatser och en tredjeplats) och saknar såväl pole- som snabbaste varv-poäng.
– Det är lite jobbigt att det blivit som det blivit, säger Ericssons som haft lite stolpe ut i säsongsöppningen.
I Fällfors krängde ett däck av i Q1 vilket innebar att Ericsson missade Q2 och därmed fick nöja sig med en blygsam tionde startposition i det andra och tredje racet (det sistnämnda blev som bekant inställt och avgjordes i Anderstorp i stället).

På Scandinavian Raceway senast hade han dessutom kopplingsbekymmer vilket gjorde starterna till en utmaning för honom. Placeringsraden i racen blev 7-3-5.
– Vi visste att det skulle bli svårt i Anderstorp eftersom vi, trots två andraplatser, hade lite bekymmer där redan i premiären i våras. Den där oklara känslan var tillbaka. Vi har hittat lite grejer, men det finns fortfarande mycket att jobba på, säger Ericsson som emellertid är full av tillförsikt inför kommande stopp på Gelleråsen Arena, hans och Fragus Motorsports hemmabana.
– Vi har bra facit i Karlskoga så det är skönt att det är just den tävlingen nu, säger han och tillägger:
– Det är bara att lära sig av det som varit. Vi är ett starkt team och har jäkligt bra fart. Det gäller bara att sätta ihop helgerna tillsammans och göra så bra resultat som jag vet att vi kan. Det är jag säker på att vi kommer att lyckas med.

Hampus Ericsson är den i Fragus Motorsport som lyckats bäst hittills med sin tredjeplats totalt. Edvin Hellsten slog till med både seger och andraplats i Anderstorp senast och är tabellfemma, två placeringar före tredje man i förartrion, Pontus Fredricsson, som vann premiären.
– Det har väl gått okey, men det är klart att vi hade velat ha fler poäng och inte vara så långt efter Sundahl, som är fantastiskt bra på att hålla ihop det, säger teamchefen Johan Skyllkvist, som svarar så här på frågan om man i teamet upplever en besvikelse:
– Det är klart att vi hoppats att vi skulle vara tajtare inpå Sundahl, men besvikna kan jag väl inte säga direkt. Det är inte här vi vill vara.