Fullpoängaren till Sundahl när gästförarna lyckades bäst i Porsche Carrera Cup Scandinavia

02 oktober 2020, 18:49

Det var gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson som lyckades bäst när deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia inleddes med det första av tre race på Mantorp Park under fredagen. Blomqvist vann före Kristoffersson, men även tredjeplacerade Lukas Sundahl kunde känna sig som en vinnare efteråt. Han utökade nämligen sin ledning i mästerskapet.

Tom Blomqvist, son till rallylegendaren Stig Blomqvist, kör en av Porsche Sveriges gästbilar i årets näst sista deltävling i Porsche Carrera Cup. Den mångsidige och erfarne 26-åringen övertygade redan på torsdagens fria träning och fortsatte med topprestationer även i fredagens kval och det första av helgens tre race. Från pole position tog Blomqvist starten. Han uppvaktades visserligen av Lukas Sundahl i den första kurvan, men mästerskapsledaren valde att backa in bakom och inte ta några onödiga risker.
Blomqvist, Sundahl och Johan Kristoffersson ryckte tidigt åt sin en lucka till övriga och när Kristoffersson gjorde ett misslyckat omkörningsförsök av Sundahl redan på det andra varvet fick Blomqvist ett försprång som han behöll genom hela racet.
– Jag fick inte till den bästa starten och när jag såg att Kristoffersson började attackera Sundahl trodde jag att han skulle komma ikapp mig, sa en nöjd Blomqvist efteråt.

Fullpoängare
Men Kristoffersson kom på efterkälken i samband med omkörningen av Sundahl i Mjölbysvängen. Han hamnade på yttern och var långt ute i kanten innan han kunde ta sig in i idealspåret igen. Då hade Sundahl passerat.
– Lite klantigt av mig, medgav Kristoffersson, som sex varv senare var ikapp Sundahl igen.
Och den här gången kunde han ta sig förbi. Sundahl bjöd som väntat inte något större motstånd. Gästförarna i PCCS tar nämligen inga poäng så fullpoängaren (25 poäng) var ändå mästerskapsledarens.
– Man vill alltid vinna, men tredjeplatsen var okey. Den gav mig fulla poäng och utökad ledning i mästerskapet, konstaterade Sundahl.

”Noll grepp”
För främste konkurrenten om titeln, Pontus Fredricsson, blev racet ett stort misslyckande. Han genomförde det på samma set däck som i det avslutande 30-minutersracet senast i Anderstorp. Fredricsson startade från fjärde ruta, men rullade i mål på 13:e och sista plats.
– Noll grepp! Det spelade ingen roll vad jag gjorde. Det här var nog mitt värsta pass någonsin i Porsche Carrera Cup Scandinavia, sa en ganska uppgiven Fredricsson.

Ericsson till tredje
Bakom topptrion Blomqvist, Kristoffersson, Sundahl körde Hampus Ericsson till sig en fin fjärdeplats och övertog därmed tredjeplatsen i tabellen. Hugo Andersson, som var trea innan deltävlingen på Mantorp Park, blev sexa – placeringen före Edvin Hellsten – och är bara en poäng efter Ericsson i sammandraget.
Andersson svarade för en stark uppkörning. Efter ett misslyckat kval startade han nämligen från 13:e och sista startruta.
– Jag minimerade poängtappet med mitt avancemang och hoppas kunna göra en minst lika bra prestation i de kommande två racen här, säger Andersson, som hade rygg på femteplacerade Christoffer Bergström i slutet på racet.
– Jag såg att han var där men kunde hålla undan, menade Bergström, som var mycket nöjd med sin comeback i mästerskapet efter en tids sjukdom.
– Magiskt, men nu är jag trött och ska vila, sa han.
Den fina femteplatsen gav Bergström hans tredje seger för säsongen i Masters Cup, klassen för förare över 40 år. Tvåa blev Thomas Karlsson och trea Magnus Öhman. Prins Carl Philip fick nöja sig med femte plats sedan han snurrat i inledningen på racet och tappat både tid och placeringar.

I morgon, lördag, fortsätter Porsche Carrera Cup Scandinavia med Race 2 och Race 3 på Mantorp Park. Tävlingarna sänds live i V Sport Motor och Viaplay.