Full pott för Sundahl i Porsche Carrera Cup-premiären

18 juli 2020, 17:54

Regerande mästaren Lukas Sundahl från Växjö visade klassen när årets säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia tog sin början i Falkenberg. På sin favoritbana tog den 23-årige smålänningen full pott genom att vinna båda racen från pole position. – Det går knappt att göra bättre, skojade Sundahl som vann båda racen före Pontus Fredricsson och Robin Hansson.

Lukas Sundahl följde upp fredagens kval med en mästerlig insats i lördagens båda race. I det första ryckte han snabbt åt sig en lucka och kunde ohotad ta säsongens första seger. I race två blev det betydligt tuffare. Sundahls ledning krympte två gånger när säkerhetsbil kallades ut på banan och samlade ihop fältet.
– I den första omstarten blev allt fel, medgav Sundahl.
Pontus Fredricsson försökte verkligen utmana, men räckte inte riktigt till.
– Man vill alltid vinna såklart, men även om det inte blev någon seger i dag så är jag jättenöjd med min insats och den fart jag hade i racen. Det var sjukt kul, sa Fredricsson som konkurrerade ut sin teamkompis i Fragus Motorsport, Robin Hansson, i båda starterna.
Hansson fick nöja sig med dubbla tredjeplatser och var väl inte helt nöjd med det, men problem med växellådan störde göteborgaren i båda racen.

Hellsten på palljakt
Bakom helgens topptrio svarade Edvin Hellsten från Hovås för en mycket stark insats. Han slutade fyra i det första heatet och hade samma placering i det andra när han tyvärr åkte av och tvingades bryta.
– Då hade jag en pallplats i sikte. Halva racet var kvar, jag började närma mig trion där framme och noterade varvtider i paritet med dem, berättar han.
Ett hjul lite utanför bankanten och en grop där satte emellertid stopp för palljakten den här gången.

Björk bäst av gästerna
I mål som fyra i det andra racet blev i stället Thed Björk, 2017 års världsmästare i WTCC, som gjorde ett gästinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Björk var femma i heat ett och vann därmed duellen mot startfältets andre ”inhoppare”, norske VM-föraren i rally, Andreas Mikkelsen. Mikkelsen, bokfördes nämligen för sjunde och femte plats.
– Jag är glad att jag blev tillfrågad om att få göra ett inhopp i mästerskapet och har verkligen haft roligt den här helgen, menade Björk, som nu tar sikte mot sin internationella satsning i WTCR.

Bra facit för Andersson
Med en fjärdeplats i bagaget kunde även Hugo Andersson lämna Falkenberg och åka hem till Täby. Andersson är nämligen fyra i mästerskapstabellen efter dubbla åttondeplatser i racen.
– En bra helg även om det blev några misstag för mig på vägen. I det första hetat fick jag motorstopp och i det andra snurrade jag. Ändå blev det många poäng i min debut på den här banan och eftersom Patrick Rundquist tog full pott i Porsche Approved Cup är vi i Steber Racing tvåa bakom Fragus Motorsport i teammästerskapet, sa en ganska nöjd Andersson.

Trångt för Ericsson
Femma i mästerskapet, efter en sjätte- och en elfteplats i Falkenberg, är nykomlingen Hampus Ericsson från Kumla. Ericsson kvalade bra och startade båda racen från fjärde ruta. I det första heatet slog han vakt om den positionen inledningsvis, men orutin med att ”ta hand om” däcken gjorde att han fick se sig passerad av både Thed Björk och Edvin Hellsten.
I det andra blev han vänd redan i den första kurvan och fick starta om racet från sista position. I mål var han ändå elfte man.
– Jag fick till en bra start och försökte avancera, men det blev för trångt, konstaterade han.

Seger för prinsen
Prins Carl Philip var tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Hans comeback blev lyckosam. I det första racet slutade han på nionde plats vilket gav seger i Masters Cup – klassen för förare över 40 år – när favorittippade konkurrenter som Magnus Öhman, Christoffer Bergström och Thomas Karlsson tvingades kasta in handduken.
I det andra racet körde prins Carl Philip till sig en ny niondeplats. Den räckte till tredje plats i Masters Cup bakom Öhman och Karlsson, som båda fick revansch för nollorna tidigare under dagen.
– Fredagens testpass var en besvikelse, kvalet bättre och dagens seger och tredjeplats pricken över i på en bra premiärhelg. I det första heatet körde jag mer med hjärnan än hjärtat och kände att jag inte behövde pressa mig. Och det var skönt. I det andra blev det lite bökigare med lite kontakt. Det är spännande ibland, säger prinsen och ler.