Fredrik Ekblom tillbaka i gästbilen på hemmabanan

13 augusti 2021, 17:38

Gästförare i premiären på Ring Knutstorp och expertkommentator i Viaplays sändningar från Anderstorp. Nu gör sig Fredrik Ekblom beredd för ett tredje inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia den här säsongen. I Kanonloppet på Gelleråsen Arena 20-22 augusti sitter den gamle mästaren återigen bakom ratten i Porsche Sveriges gästbil.

På Ring Knutstorp i början på maj gjorde Fredrik Ekblom, 50 år, racingcomeback. Debuten i Porsche Carrera Cup Scandinavia var hans första tävling sedan 2018.
Han avancerade till Q2 och blev sjua och fyra i racen.
– Självklart siktar jag på att förbättra mig, även om jag tycker att mina resultat i maj var helt okey. Det är inte så lätt att hoppa in och göra toppresultat hur som helst i ett så här starkt mästerskap. Speciellt om man som jag inte är aktiv längre, säger Ekblom, som ser fram emot att på nytt få chansen att köra Porsche 911 GT3 Cup (991 II).
– Spännande! Hemmabana och allt. Det ska bli jäkligt kul, hälsar örebroaren som inte har mer än 40 minuters bilresa till banan i grannkommunen.
– Skulle det gå dåligt är det i alla fall nära hem, säger han och skrattar gott.
På Gelleråsen Arena har Fredrik Ekblom tävlat många gånger.
– Hur många? Det har jag inte koll på, men det är en kul bana och ofta är tävlingen i Karlskoga den första efter sommaruppehållet vilket brukar innebära att man är lite extra taggad.

Från inhoppet på Ring Knutstorp i våras tar Ekblom självklart med sig en hel del erfarenhet.
– Nu har jag några race under bältet, även om det var några månader sedan, och jag hoppas att det ska innebära att jag kommer in i det snabbare den här gången. Dessutom hoppas jag att det blir torrt och fint hela helgen så att man kan gnugga på hela vägen. På Knutstorp kom det lite regn som delvis störde uppladdningen, säger han och tillägger:
– Mest utrymme för förbättringar tror jag att det finns i inbromsningarna. På Ring Knutstorp tycker jag att det var lite besvärligt och veta när man kunde lita på framdäcken eftersom det är svårt att få värme i dem. Jag lärde mig, bromsade senare i racen än i kvalet, men jag måste kunna göra den detaljen bättre den här gången.

Inför sitt första inhopp i Porsche Sveriges gästbil fick Ekblom en testdag innan start. På frågan om det blir någon test den här gången svarar han snabbt och med ett litet leende på läpparna:
– Nej, det har jag inte hört talas om. Det tror jag inte det blir.