Fredrik Ekblom – gästförare med rätt att ta poäng

26 april 2021, 09:20

Fredrik Ekblom har inte tävlat sedan hösten 2018. Men på Ring Knutstorp 7-8 maj gör den tidigare racingmästaren comeback. Det sker i Porsche Carrera Cup Scandinavia där Ekbloms medverkan blir smått unik. Han blir nämligen den förste gästföraren någonsin med rätt att ta poäng i mästerskapet.

Mika Häkkinen, Kenny Bräck, Felix Rosenqvist, Jacques Villeneuve…. Alla har gjort inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Men som gästförare har de, oavsett resultat, inte fått tillgodoräkna sig några poäng.
Nu ändras den regeln och Fredrik Ekblom får chansen att göra extra avtryck när han tävlingsdebuterar i en Porsche på svensk mark.
– Vi gör det här för att få bättre racing, höja värdet på showen helt enkelt, säger Thomas Johansson, sporting director.

Deltar i teammästerskapet
Eftersom tidigare gästförare inte varit med och konkurrerat om poäng har de ordinarie förarna i mästerskapet inte haft så stort intresse att utmana dem. De har resonerat ungefär så här: Varför göra en omkörning, med de risker det kan innebära, när det poängmässigt inte finns något att tjäna på det?
Men i år blir det alltså skillnad. Förarna i Porsche Sveriges gästbil med startnummer 911 kommer inte bara att fightas om placeringar i racen. De kommer dessutom att ta poäng. Både individuellt och i teammästerskapet.
Bil 911 kommer nämligen att vara Porsche Experience Racings representant i teammästerskapet. Oavsett vem som sitter i den. Gästföraren bildar dessutom alltid team med prins Carl Philip, Porsche Experience Racings Masters Cup-förare.
Fredrik Ekblom och prins Carl Philip blir onekligen en ganska vass duo i premiären på Ring Knutstorp, men vi kan försäkra att prinsen även i säsongens andra deltävlingar kommer att få ytterst kompetenta kollegor.

Porsche-seger på Spa
Fredrik Ekblom ser fram emot sin första tävlingsstart i en Porsche på svensk mark.
– På 1990-talet körde jag en del Porsche. Dels i Carrera Cup Benelux, i en Italiensk-Schweizisk Porsche-serie, men också i Supercupen. Jag har faktiskt vunnit i en Porsche både på Spa och på Monza, säger Ekblom under ett lunchuppehåll på Mantorp Park.
– Men mitt senaste tävlingsframträdande i en Porsche var i Historic GP i Köpenhamn för några år sedan. Men då körde jag en Porsche från 1972, vilket inte alls kan jämföras med den bil jag ska tävla i nu.

Positivt överraskad av bilen
Ekblom är på plats på Porsche Carrera Cup Scandinavias roll out (15-16 april) inför 2021 års säsong.
– Det här är faktiskt första gången jag är på en svensk motorbana sedan säsongsfinalen 2018 just här på Mantorp Park, berättar han.
Men Ekblom, som hunnit fylla 50 år, ser ut att trivas. Lika vältränad som alltid, lika nyfiken, ödmjuk, trevlig och sugen på att göra bra resultat.
– Det väldigt kul att komma hit och köra, men det är svårt, bilen är mycket snabbare och har mer motor än vad jag trodde, medger han och ser lite fundersam ut.
När vi börjar prata om förväntningar inför hans inhopp i mästerskapet svara Ekblom ärligt:
– Jag vet inte. Vad tror ni? Man gör så gott man kan, sedan får man se var det landar.